elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otomatik Transfer Şalterleri |
Sigma Elektrik

Otomatik Transfer Şalterleri TS 1058 EN 60947-2 ve CE normlarına üretilmekte olup otomatik olarak şebeke ve jeneratör arasında transfer fonksiyonu da yerine getirmektedir. Otomatik Transfer Şalterleri 4 er kutuplu 2 adet AG Devre Kesicisi ve otomatik kontrol ünitesinden meydana gelir. Şebeke gerilimi kesildiği zaman jeneratör şalterini devreye alıp sistemin jeneratör üzerinden beslenmesini sağlar. Şebeke Gerilimi tekrar geldiğinde jeneratör şalterini devreden çıkartıp şebeke şalterini devreye alır. Aynı zamanda otomatik kontrol ünitesi yardımıyla gerilimin belirli bir değerin altına düşmesi ve çıkması durumunda da aynı fonksiyonu yerine getirmektedir. Detaylar Sigma Elektrik'in katkılarıyla yazının devamında...



A- A+
04.02.2020 tarihli yazı 15411 kez okunmuştur.

Otomatik Transfer Şalterleri


Otomatik transfer şalterleri, yükü bir güç kaynağından diğer bir güç kaynağına otomatik olarak transfer yapan; akımı kesmeye, iletmeye, taşımaya ve izole etmeye imkan veren cihazlardır. Diğer bir deyişle "Otomatik Transfer Şalteri", elektriksel yükleri iki farklı kaynak arasında değiştirmeyi sağlayan elektromekanik bir ayrıcıdır. Transfer şalterleri ve transfer metotları, IEC 60947-6-1 standardı ile tanımlanmaktadır.

Transfer şalterleri, kritik elektrik yüklerini güç kaybına karşı korumak için kullanılır. Yükün normal güç kaynağı ikincil (acil) bir güç kaynağı tarafından yedeklenir. Bir transfer şalterleri normal ve acil durum güç kaynaklarına bağlanır ve yüke bu iki kaynaktan biriyle güç sağlar. Normal güç kaynağından güç kaybedildiğinde, transfer şalterleri yükü ikincil (acil) güç kaynağına aktarır. Transfer şalterleri bu aktarma işlemini otomatik olarak çok kısa sürede yerine getirir. 


 

Otomatik Transfer Şalterleri Nasıl Çalışır?


Otomatik transfer şalterleri donanımında, anahtarın bilgi sistemi, normal güç kesildiğinde veya önceden ayarlanmış gerilimin altına düştüğünde aktarımı başlatır. Acil güç kaynağı bir bekleme jeneratörüyse, transfer anahtarı, jeneratörü başlatır ve yeterli jeneratör gerilimi olduğunda acil durum güç kaynağına geçer. Normal güç geri yüklendiğinde, transfer anahtarı otomatik olarak geri alınır ve motorun kapanmasına başlar.

Normal güç kaynağının devre dışı kalması ve acil durum güç kaynağı görünmemesi durumunda, otomatik transfer anahtarı, acil durum güç kaynağı görünene kadar normal güç kaynağına bağlı kalır. Aksine, acil durum güç kaynağına bağlıysa ve normal güç kaynağı hala mevcut değilken acil durum güç kaynağı arızalarsa, otomatik aktarma anahtarı acil durum güç kaynağına bağlı kalır. Bununla birlikte, elektrik tasarımcıları kendi seçeneklerine göre sıralayabilir ve spesifik ihtiyaçları için doğru anahtarı seçebilir.


Otomatik Transfer Şalteri (Termik - Manyetik Kompakt Şalterli)




 

Sigma otomatik transfer şalterleri nerelerde kullanılır


Otomatik Transfer Şalterleri, fabrikalar, plazalar, AVM’ler, hastaneler, havaalanları, metro, tren istasyonları gibi enerji kesintisinin iş gücünün, üretimin ve sürekli hizmetlerin aksamasına neden olduğu yerlerde kullanılır.




Neden Sigma otomatik transfer şalteri kullanmalıyız


• Ayarlanabilir otomatik ve manuel transfer modu
• 63A’e kadar otomatik sigortalı, 800A’e kadar termik-manyetik şalterli, 2000’A'e kadar motorlu yük şalterli otomatik transfer şalterleri ile her türlü ihtiyaca uygun geniş seçim imkanı
• Ana güç kaynağının veya alternatif kaynağın açık-kapalı durum göstergesi
• Şalterler arası mekanik kilit sistemi
• 10W’dan az güç kaybı
• 3sn süren enerji kaynakları arası geçiş süresi
• SATS tiplerinde içerisinde bulunan devre kesici sayesinde aşırı yük ve kısa devreye karşı koruma sağlanır. Her türlü uygulama için geniş seçim imkanı ile Sigma Otomatik Transfer Şalterlerini kullanmalıyız.
Sigma SATS tipi Otomatik Transfer Şalteri


Sigma Otomatik Transfer Şalterleri


1.) Otomatik Sigortalı (Sats tipi, In= 32-63A): Yük transferini gerçekleştirirken iki kaynak tarafında da bulunan otomatik sigortalar ile koruma sağlar
2.) Motorlu Yük Şalterli (Mats tipi, In=100A-2000A): Yük transferini gerçekleştirir.
3.) Termik-Manyetik Kompakt Şalterli (Sats tipi, 100A-800A): Yük transferini gerçekleştirirken iki kaynak tarafında da bulunan termik manyetik şalterler ile koruma sağlar.



SATS-termik-manyetik şalterli otomatik transfer şalterlerinde;

• Aşırı gerilime ve düşük gerilime karşı koruma
• Ayarlanabilir düşük gerilim, ayarlanabilir aşırı gerilim, ayarlanabilir transfer gecikme zamanı
• Şebeke ve alternatif kaynağın gerilim ve geçiş zamanı bilgisini dijital ekran üzerinde gösterme
• Dijital kontrol paneline kuru kontak ile bağlanabilen yangın koruma rölesi, kaçak akım koruma rölesi, acil stop butonu gibi ekipmanlar bağlanabilir böylece anormal devre şartları altında otomatik transfer şalterine enerjiyi kesme sinyali (stop sinyali) gönderilerek sistemde oluşabilecek risklerin önüne geçilir.


SATS ile Transfer Uygulamaları


Endüstri, çok katlı binalar, ticaret merkezleri, konut projeleri gibi birçok önemli projede enerji transfer uygulamalarında kolay kurulum ve devreye alma avantajı sağlar.




 

Otomatik Transfer Şalteri (Motorlu Yük Şalteri)




 

Otomatik Transfer Şalteri Seçimi


Sistemde kullanılan jeneratör ve trafonun 500 kVA çıkış gücünde sahip olduğunu düşünelim.

S= √3 x U x I formülünden (S: Görünür Güç, U: Fazlararası Gerilim, I: Akım) 500 kVA / 0,4 kV / √3 = 720 Amperlik bir otomatik transfer şalteri seçimi yapılabilir.

 

Sigma Elektrik Otomatik Transfer Şalterleri Kataloğu İçin Tıklayınız.
 



                   

Kaynak


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar