elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nanoteknolojiye Giriş

İnsanlığın medeniyet düzeyinin geçmişten günümüze kadar çevresini ne oranda işleyebildiğine bağlı olduğunu görmekteyiz. Şimdi kullandığımız teknolojileri geçmişte hayal bile edemez durumdaydık. Özellikle yakın tarihimize baktığımızda bilim ve tenolojide hızla büyük mesafeler katettiğimiz ortada. Sanayi devrimi, otomotiv devrmi, kuantum mekanği kuramlarının ortaya çıkması gibi tarihteki bu sıçramalardan sonra sıra nanoteknolojide.



A- A+
06.07.2014 tarihli yazı 15555 kez okunmuştur.

Nano Nedir?

Nano Latince’de “çok küçük boyutlu”; bilimsel olarak da “metrenin milyarda biri” anlamına gelmektedir. Boyutun anlaşılabilmesi için insanın saç teli kalınlığının 40 000 nanometre olduğunu bilmek yeterli olacaktır. Nanoteknoloji maddeyi 1-100 nanometrelik ölçeklerde atomik ve moleküler olarak kontrol etme bilimidir. 

 
► İlginizi Çekebilir: Nanoteknolojide Türk atağı




 

Nanoteknoloji nedir?

Nano bir ölçek nanoteknoloji ise o ölçekte geliştirilen teknolojilerdir. Bu teknoloji çok küçük boyutlarda incelendiği için nanobilim ve nanoteknoloji ile ugrasmak disiplinli bir çalışma gerektirir. Nanoteknolojinin uygulama alanları optikten manyetiğe; mekanikten biyomedikale kadar uzanır.

-Richard Feyman 1956 da bir konferansta nano boyutlardaki gizeme böyle değinmiş
‘There is plenty of room at the bottom’’ (Asağıda daha çok yer var)     



► Nanoteknolojinin etkileyeceği alanlar


 
Su molekülünün boyutu yaklaşık 1 nanometre mertebesinde olduğuna göre su ile uğraşlanlar nanoteknoloji mi yapıyorlar? Elbette hayır! Malzemenin büyüklüğü nanometre ölçütlerine inince kuantum davranışlar bilinen klasik davranışların yerine almakta, fiziksel özellikleri kesikli bir değişim göstermeye başlamakta. Mevcut nanoyapıya yabancı bir atom karışırsa nanoyapının özellikleri değişebilir. Bu yabancı atom geçiş elementi ise yapıya manyetik özellikler kazandırabilir.

 
“Bilim ve mühendislikte geleceğin atılımını yapacak alanı sorarsanız, nanoteknoloji derdim”
-Neal Francis Lane

► İlginizi Çekebilir: Nanorobot Kansere Deva Olacak
 


► Bilkent Üniversitesi'de Ahmet Oral liderliğindeki ekibin yapyığı 100 nm x 2nm byutundaki Türk bayrağı

 
Nanobilim nano boyutlarda ortaya çıkan bu davranışları kuantum kavramı yardımıyla anlamamızı sağlar. Nanoteknoloji ise atom üstüne atom koyarak yeni nanoyapılar sentezler veya mevcut nanoyapılara yeni olağanüstü özellikler kazandırır. Su ile uğraşanların nanoteknoloji yapmıyor olmalarının sebebi de budur.
 


► Bir teki, nanoteknoloji ürünü olan hidrofobik sıvı ile kaplanmış ve çamur testi yapılmış bir çift ayakkabı


 
 
 
Kaynak :

bilimteknik.tubitak.gov.tr
►Vikipedi

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar