elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lider Makinesi Şirketler - 2

Geçtiğimiz hafta en çok lider yetiştiren şirketlerden mühendislik alanında faaliyet gösterenleri sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda da; sağlıktan haberleşmeye, hijyenden gıdaya diğer sektörlerden global seviyede etkinlik gösteren firmaların İK politikalarına birlikte göz atalım.



A- A+
02.03.2013 tarihli yazı 8910 kez okunmuştur.
ABDİ İBRAHİM
 
Ceo: Candan Karabağlı
Çalışan sayısı: 3 bin 400
İK politikası: Hayata geçirdiği "Ustalar Kulübü Mentorluk Programı", performans kültürü projesinin önemli araçlarından biri. Performans kültürünün "Gözlemleme, Takip Etme, Geri Besleme ve Besleme" aşamasını destekleyen Ustalar Kulübü Mentorluk Programı, Abdi İbrahim çalışanlarının gelişimini hızlandırmak amacıyla planlandı. Şirket ayrıca geleceğin sosyal sorumlu liderlerini yetiştirme vizyonuyla 2000 yılında Türkiye'de kurulan uluslararası sivil toplum örgütü Young Guru Academy'nin de sponsoru. Türk iş dünyasına yaratıcı, yetenekli, yenilikçi ve global vizyona sahip liderler yetiştirilmesine  destek vermek sorumluluğuyla, YGA Liderlik okulu ve Üniversitelerarası Liderlik Zirvesi'yle geleceğin liderlerinin gelişimine katkıda bulunuluyor.
 
ECZACIBAŞI HOLDİNG
 
Ceo: Dr. Erdal Karamercan
Çalışan sayısı: 10 bin 950
İK politikası: Topluluğun önceliği strateji, değerler ve insan kaynağı olmak üzere bu üç alanı en iyi şekilde destekleyecek ve ileriye taşıyacak liderleri yetiştirmek. Bu çalışmaların merkezinde, "bütünsel kalite yönetimi" yer alıyor. Kalitenin bir yaşam biçimi olarak benimsendiği Eczacıbaşı'nda çağdaş yönetim sisteminin değerleri tüm yönetim alt sistemlerinde yaygınlaştırılıyor. Aynı amaçla, bütün çalışanların stratejik planlama sürecinde yer almalarını sağlayabilmek için kapsamlı ve gelişen bir "İK yönetim programı" uygulanıyor. Böylece, dünyaya ve değişime açık, öncü girişimcilik ruhunu canlı tutan bir ortam oluşuyor.




 
TURKCELL
 
Ceo: Süreyya Ciliv
Çalışan sayısı: 13 bin
İK politikası: Şirket tüm çalışanların performans ve potansiyelini sistematik olarak izliyor, hızla değişen iş ortamı ve kurum stratejisine paralel gelişimlerini destekleyerek değişimlere "hazır" olmalarını sağlamaya çalışıyor. Bireysel performansın yanında kurumsal performansta da fark yaratacak gelişim uygulamalarını hayata geçiriyor. Örnek uygulamalardan biri, "Liderlik Gelişim Programı" işyerinde öğrenme ve performans konusunda dünyanın en büyük eğitim ve gelişim organizasyonu olan ASTD (American Society for Training Development - Amerikan Eğitim ve Gelişim Derneği) tarafından ödül kazandı.
 
P&G
 
Ceo: Saffet Karpat
Çalışan sayısı: 800 (Türkiye ofisi)
İK politikası: P&G, özel eğitim programları, yöneticilerin koçluk yapması ve iş başında destek vermesi, global ekiplerde çalışma imkanı sağlaması ve performans değerlendirme sistemiyle öne çıkıyor. Ayrıca şirketin online "Yetenek Geliştirme Sistemi" bulunuyor ve bu sistem 3 bin tepe yöneticiye ait bilgileri içeriyor. Doğru işe doğru insan seçmek için bu sistemden faydalanılıyor. Bunların yanı sıra "360 derece değerlendirme" performans sistemi ve lider geliştirme programları bulunuyor.


 

PEPSİCO
 
Güneydoğu Avrupa Bölge Başkanı: Eugene Willemsen
Çalışan sayısı: 2 bin 469
İK politikası: PepsiCo Türkiye, organizasyon ve çalışanların mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarına yönelik, uygulanabilir ve proaktif çözümler geliştirerek, hem kişisel hem de organizasyonel gelişimi en üst seviyeye yükseltmeye yönelik çalışıyor. İşe alım süreci "çeşitlilik" ve "dahil etme" prensibi ışığında ve "PepsiCo Liderlik" yetkinliklerine göre yapılıyor. İK fonksiyonu, çalışanları stratejik iş ortağı olarak gören ve iş ile ilgili kararkarı aktif olarak yönlendiren bir fonksiyon olarak konumlandırılmış. Mottosu, "Her zaman sonuç, ama önce insan." PepsiCo dahilinde uygulanan İK süreç ve araçları, birçok alanda "Best Practise" (En İyi Uygulama) niteliği taşıyor. Çalışanlar ve şirket açısından maksimum fayda sağlayacak global araç ve sistemler eksiksiz uygulanıyor.
 
NESTLE
 
Ülke Müdürü: Reinhold Jakobi
Çalışan sayısı: 3 bin
İK politikası: Nestle, Türkiye'de üniversitelerle ortaklaşa geliştirdiği "liderlik, koçluk ve girişimcilik" gibi konuları kapsayan programları ile yeni ve orta düzey yöneticileri geleceğin liderleri olarak yetiştirmeye odaklanıyor. Ayrıca Nestle'nin tüm dünyada üst düzey yöneticileri için İsviçre'nin en önemli okullarından biri olan IMD ve İngiltere'de London Business School gibi kurumlarla ortak yürüttüğü programları var. Bu programların amacı şirketin geleceğine yön verecek isimlerin bilgi ve liderlik yeteneklerini en üst seviyeye çıkarmak.




Kaynak: Fortune
Ali Han YENİÇERİ Ali Han YENİÇERİ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.