elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kötü Bir Sosyal Medya Aracı Olarak Facebook

Facebook veya diğer sosyal medya araçları günümüzde neredeyse herkes tarafından kullanılmaktadır. Pek çok kişi tarafından oldukça beğenilen hatta faydalı bulunan Facebook aslında insanları olumsuz yönde de etkileyebiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
29.04.2015 tarihli yazı 10591 kez okunmuştur.
Eski ABD başkanı Thedore Roosevelt karşılaştırmanın bir "mutluluk hırsızı" olduğunu söylüyor. Bir asırdan daha fazla süredir konuşulan Roosevelt’in bu sözleri bugün de temel bir gerçeği vurgulamaktadır.

1950’lerde ünlü sosyal psikolog Leon Festinger, kendimizi başkalarıyla karşılaştırmamızın nedeninin arkasındaki süreçleri açıklamak için sosyal karşılaştırma teorisi geliştirmiştir. Festinger bireylerin kendilerini akranlarıyla karşılaştırmanın onlar için ne denli önemli olduğunu değerlendirirken bunun doğuştan gelen bir istek olduğunu ortaya çıkardı.

Günümüzde bu eğilim ortadan kalkmamıştır ve aslında Facebook gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla her zamankinden daha fazla sosyal karşılaştırma yapılmaktadır. Böyle sosyal karşılaştırmalar önemli bilgiler ifade edebilir: biz ilerleme veya kazanımlar bakımından hangi seviyedeyiz ya da eğer geride isek diğer insanları yakalamak ortaya koymamız gereken çaba nedir?

 
Tabi ki yaşıtlarımızla kendimizi karşılaştırmamız bize kendimiz hakkında kötü duygular bırakabilir. Sosyal medyaya baktığımızda sık sık aile üyeleri, arkadaşlar ve tanıdıklar hakkında fotoğraf ve bilgiler ile meşgul olmuş olabiliriz. Bu çok fazla zamanımızı alabilir ve bu sitelerden bu bilgileri öğrenmek bilgileri daha iyi veya daha doğru öğrendiğimiz anlamına gelmez.

Günlük Facebook kullanımı, Facebook üzerinden yapılan sosyal karşılaştırmalar ve bunun sonucunda oluşan günlük depresif belirtileri incelemek amacıyla birincisi 1 gün süren ve ikincisi 14 gün süren iki çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda genel olarak her iki cinsiyette insanlarında Facebook üzerinden yapılan sosyal karşılaştırmalar nedeniyle yüksek depresif belirtiler gösterdiği elde edilmiştir.

Önceki çalışmalar Facebook kullanımı ve depresif belirtiler arasında bir bağlantı kurulmasına rağmen, araştırma insanların kendilerini böyle hissetmesinin asıl nedeninin başkalarıyla kendimizi karşılaştırmak dürtüsü olabileceğini söylüyor. Bizim başkalarıyla kendimizi karşılaştırmamız ne yazık ki bizim kontrolümüz dışında sık sık yaptığımız bir şey. İnsanlar Facebook’ta genellikle hayatlarının kötü yönlerini filtreleyerek kendilerini olumlu olarak tanıtmak isterler. Bu olumlu yönlerini ile tanıtmak işini bizim gibi herkeste yapmaktadır. Ve biz kendimizi karşılaştırdığımız kişinin kötü yönlerini bilmemiş oluruz. Bu sebepten kendimizi diğer insanlara göre daha az çekici veya daha sıradan bulabiliriz.

 
Facebook, Twitter veya Instagram gibi sosyal medya siteleri doğuştan iyi ya da kötü değillerdir. Olumlu tarafından bakarsak bu sosyal medya siteleri kullanıcıları eğlendirmek ve arkadaşlarımızla iletişime geçmek gibi belirli amaçları yerine getirmek için oluşturulmuştur. Yapacağınız karşılaştırmalar sonucu oluşacak hayal kırıklığını önlemek amacıyla yapacağınız en basit şey belki de klavyeden biraz uzak kalmak.


Kaynak:


►Iflscience

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.