elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karbondioksitten Elektrik Üretilerek Küresel Isınma Önlenecek!

Güney Koreli bilim insanları, atmosferden karbon yakalama için geliştirilen hibrit batarya sistemi sayesinde karbondioksiti, elektrik ve hidrojen üreten bir sisteme çevirdiler. Sistemin detayları haberimizde.



A- A+
01.02.2019 tarihli yazı 6295 kez okunmuştur.
Fosil enerji kaynaklarının tüketilmesiyle birlikte ortaya çıkan sera gazının karbon ve karbondioksitten oluşması atmosferdeki gaz birikimini artırıyor. Bu karbon ve türevlerinin çıkışı karbon salınımı olarak bilinir. Aşırı karbon salınımının en büyük  zararlarından biri küresel ısınmadır. Gezegenimizin 2 dereceden fazla ısınmasını istemiyorsak, sadece bu karbondioksitin emisyonunu azaltmamız yeterli olmayacak. Aynı zamanda atmosferde hazırda bulunan bu gazı toplamanın bir yolunu bulmamız gerekmekte. Bunun için daha önce çeşitli denemeler yapılmıştı. Son olarak Güney Kore’den bilim insanları, karbon emisyonunu kullanılabilir enerjiye dönüştüren devrim niteliğinde bir çalışma ile karşımıza çıktı.
 

► İlginizi Çekebilir : Çığır Açan 7 Enerji Girişimi

 
Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (UNIST) ile Georgia Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa geliştirdiği bu çözümde  hem karbondioksit ortadan kaldırılıyor hem de elektrik ile kullanılabilir hidrojen yakıtı üretiliyor. ‘Hybrid Na-CO2 System’ adı verilen bu cihaz yakıt hücrelerine benziyor. Sistem bir katot (sodyum metal), bir ayırıcı (NASICON) ve bir anottan (katalizör) oluşuyor. Suyun içindeki katalistler kurşun tel ile katota bağlanıyor. Karbondioksit suya girince reaksiyon başlıyor ve sistemden hidrojen ve elektrik çıkıyor. Sistemin mevcut verimliliği dönüştürülen karbondioksidin yüzde 50’si olarak saptanmış ve yaklaşık 1,000 saat kadar kesintisiz çalıştığı belirlenmiş.
 
UNIST Enerji ve Kimya Mühendisliği Fakültesi’nde profesör olarak görev yapan Guntae Kim 'e göre karbon yakalama, işlevlendirilmesi ve sıralaması (CCUS) teknolojileri, küresel ısınma ile mücadelede açtıkları yol nedeniyle yoğun ilgi görüyor.  Bu teknolojinin en önemli noktası, kimyasal olarak kararlı CO2 moleküllerinin diğer maddelere kolay dönüşümüdür. Oluşturulan yeni sistem küresel ısınma sorununu çözmede CO2 çözme mekanizması ile yardımcı olacak.
 
Araştırma ekibi cihazın henüz prototip aşamasında bulunduğunu ve geliştirmeye açık olduğunu söylemekte. Fakat ‘Science’ dergisinde yayımlanan bilimsel makaleye bakılırsa, üretilen elektrik ve hidrojen ileride epey işe yarayacak. Bu cihazların gelecekte elektrikli araç şarj istasyonlarının civarında konumlandırılması mümkün olabilir. Böylece hem havadan karbon yakalama, hem de aynı anda iki farklı elektrikli araç tipine yakıt sağlamak söz konusu olabilecek.
 

Kaynak:

newatlas.com
phys.org

Mehmet  KIZIL Mehmet KIZIL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.