elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Higgs Parçacığı |
Tanrının Zerreleri

Dünyanın sadece birkaç çeşit yapı taşından oluştuğu fikri eskilere dayanıyor. MÖ 400’lerde Democritus her şeyin atomlardan oluştuğunu ve bölünemeyeceğini öne sürmüştü. Fakat günümüzde atomların bölünemez olmadığını biliyoruz. Peki CERN ‘de deneyle bulunan Higgs Parçacığı ne anlama geliyor? Bulunan parçacığın hayatımıza etkisi olacak mı? Tanrı parçacığıyla ilgili detaylar haberimizde…



A- A+
15.12.2013 tarihli yazı 12042 kez okunmuştur.
Belli bir istikrara sahip olmayan bu parçacığa maddenin ana yapısı gözüyle bakılıyor. İlk defa 50 yıl önce keşfedilen bu parçacık, Big Bang’dan sonra parçacıklara kütle kazandıran özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Kütlesi protonundan yaklaşık olarak 135 kat daha büyük olan bu parçacığın, birbirinden bağımsız olarak çalışan Atlas ve CMS deneylerinin her ikisinde de bulunduğu açıklandı. Yalnız bir deneyin sonucuna göre bu parçacığın gerçek olmaması ya da tesadüf olma ihtimalinin 100 milyonda bir olduğu öğrenildi bu nedenle fizikçiler kesinlikle bir şey bulduklarını söylediler.
 
 
Bu yıl Nobel Fizik Ödüllerinde fizikçilerin söylentisi 50 yıl sonra doğrulanmış oldu. 2012 de Cern araştırma merkezinde bu söylentinin sonunda doğrulanmasını sağlayan keşfin sonuçları açıklanırken de Peter Higgs davetliler arasındaydı ve Nobel Ödülüne layık görüldü.

 

Higgs Alanı Nedir?


Peter Higgs’ in ‘Bütün evreni dolduran Higgs alanı var ve parçacıklar Higgs alanıyla etkileşerek kütle kazanıyorlar.’ İfadesi parçacığın uzun bir arayıştan sonra bulunmasıyla doğrulandı. Peki bu ifade de yer alan Higgs alanı nedir? Higgs alanının daha kolay anlaşılabilmesi için fizikçiler şöyle tanımlıyorlar; Belli sayıda davetlisi olan bir parti alanı düşünelim. Misafirler geldiğinde parti alanının her tarafına yayılırlar ve eğlenirler. Benzer şekilde Higgs alanı da uzayda her yere yayılmıştır. Şimdi popüler bir artistin Higgs alanına girdiğini farz edelim. Misafirler derhal bu ünlü artistin etrafına doğru koşacak, artistin rahatça yürümesini ve hareket etmesini imkansız hale getirecektir. Böylece artist misafir alan tarafından yavaşlatılmış olacaktır.



►İlginizi Çekebilir: Açıklanamayan Garip Olaylar!
 


Şimdi bu benzetme ile higgs parçacığına bakalım. Higgs alanına giren bozonların etrafını derhal sardığı elektrona benzer bir parçacığı düşünelim. Higgs alanına giren her parçacık bu tarz bir etkileşimle yavaşlaması o aşamada ona kütle kazandırılmasından dolayıdır.
 
Şimdi bu benzetme ile Higgs parçacığına bakalım. Higgs alanına giren bozonların etrafını derhal sardığı elektrona benzer bir parçacığı düşünelim. Higgs alanına giren her parçacık bu tarz bir etkileşimle yavaşlaması o aşamada ona kütle kazandırılmasından dolayıdır.Eğer Higgs alanı olmasaydı, maddesel evrenimizi oluşturan maddenin dokusu var olmazdı.
 



Kaynak:
►tubitak
►kuark



 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar