elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havacılıkta Yeni Dönem:
Uçan Taksiler

Bizleri bitmek bilmeyen metropol trafiğinden kurtaracak, hızlı ve uçan bir taksinin hayali bile oldukça dikkat çekici geliyor. Fakat İngiltere'de geliştirilen yeni teknoloji elektrikli uçaklar bu durumu hayal olmaktan çıkarıyor. Detayları gelin yazımızda daha yakından inceleyelim.



A- A+
11.02.2019 tarihli yazı 5412 kez okunmuştur.
Boeing ve yan kuruluşu Aurora Flight Sciences, yaklaşık 2.5 metre genişliğinde, 9 metre uzunluğunda enerji kaynağı olarak sadece elektrik motoru kullanan ve uçağa yükselme, alçalma ve havada sabit kalabilme yetisi kazandıran sekiz pervaneye sahip bir prototip geliştirdi. Geliştirilen yeni prototipin ilk test uçuşu süresi 60 saniyeden az sürdü. Ekip ayrıca birkaç kişiyi kısa bir mesafe taşımak için tasarlanmış elektrikli hava aracı üzerinde de çalışıyor. 



►İlginizi Çekebilir:Uçan Araba Pal-V


Boeing, Tüketici Elektroniği fuarında geliştirdikleri Nexus adlı altı pervane benzeri fanla çalışan hibrid aracı sergileyen Bell şirketi ile anlaştı. Nexus henüz hiç uçmadı ancak bir hibrid araç özelliği taşıyor. Çünkü pillere ek olarak aynı zamanda bir jeneratör ve bir türbin içeriyor. İki şirketin birleşmesinden oluşan bu ekip aynı zamanda birlikte CityAirbus adlı bir helikopter ve Vahana adı verilen başka bir küçük uçak üzerinde çalışıyor.

Genel Havacılık Sanayicileri Birliği üyeleri bu gelişmeyi havacılığın üçüncü dönemi olarak gördüklerini ve bu dönemin çoğunlukla Boeing’ler ve VTOL'lerden oluşacağını ifade etti. Aynı zamanda, Uber’in uçan ulaşım hizmeti versiyonu olan Uber Elevate’e de dikkat çekildi. Araştırmacılara göre havacılığın birinci dönemi pervaneli uçaklardan , ikinci dönemi ise jet çağından oluşuyordu. Araştırmacılar, insanların gördükleri bu cisimleri uçan araba olarak adlandırdığını ve bunun oldukça yanlış olduğunu ifade etti. Bu yeni prototipin bir helikopter de olmadığı çünkü sıradan bir helikopter gibi ileri itiş gücü sağlayan bir ana rotor yerine hemen hemen tüm bileşenlerinin kendi ayrı itiş güçleri olduğu belirtildi.

Araştırmacılar bu araçların kendi terminolojilerine ve kendi ticari sektörlerine ihtiyaç duyduklarını belirtti ve bu sektör için kentsel hava hareketliliği veya hava taksisi ifadelerinin kullanılabileceğini, eğer fiyatlar bir yolculuk için oldukça yüksek olursa süper hava mekiği ifadesinin de kullanılabileceğini ekledi. 
Bu araçlar şehirlerde kısa yolculuklar için kullanılmaya başlanacak. Hava taksileri bir arabaya binmekten daha ucuz olmayacak, ancak elbette daha hızlı olacak. 

 ►İlginizi Çekebilir:Uber'in Uçan Araba Projesi


Araştırmacılar belirli bir aşamaya gelseler de hala problemlerle karşılaşabildiklerini belirtti. Bu problemlerden birinin de batarya teknolojisinin epey gelişmiş olmasına rağmen araştırmacıların istediği noktaya ulaşamaması olduğunu ekledi. Lityum-iyon pillerin petrol yakıtlarından çok daha az enerji ürettiğinin bu nedenle okyanusun öteki ucuna gerçekleştirilecek bir uçuşun jet yakıtı ile sağlanacağının, ancak şehirdeki 10-15 dakikalık bir yolculuğun batarya ile sağlanabileceğinin altını çizdi. Araştırmacılar test uçuşları yaptıkça bilinmeyen başka zorluklarla da karşılaşabileceklerini ifade etti. ”Uçuşlar ne kadar gürültülü olacak? Bütün bu rotorlar ne kadar enerji üretiyor? Yeterince güvenilir olacaklar mı? Uçuşlar her türlü hava koşulunda gerçekleşebilecek mi?” sorularının yanıtlarını bulmak için çalışmaların hala devam ettiği belirtildi.
 


 ►İlginizi Çekebilir:Dünyanın İlk Uçan Arabası Satışa Çıktı


Araştırmacılar tüm olumsuzluklara rağmen hava taksilerinin aslında istenilen görevi yerine getirebilecek donanımda olduğunu, bataryalarda yapılan iyileştirmeler ve araç üzerinde daha çok miktarda küçük elektrikli motor kullanılmasıyla gün geçtikçe daha kullanışlı araçlar geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

 


Kaynak:

►Popsci

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.