elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi Bisiklet Yolunda |
SolaRoad

Teknoloji ilerledikçe artık yenilenebilir enerjinin önemi giderek artıyor. Güneş enerjisinin verimli kullanımı bu anlamda ön planda yer alıyor. Bu bağlamda Hollanda'da, bisiklet yollarına güneş panelleri monte edilmiştir. Gelin hep birlikte bu yola bir göz atalım.



A- A+
16.05.2015 tarihli yazı 9136 kez okunmuştur.
Hollanda'da, bisiklet yollarını SolaRoad'a dönüştüren proje, ilk büyük çaplı testini gerçekleştirdi.




►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Uçak

 
Amsterdam'ın dışındaki Krommenie kasabasında, 70m'lik test yolu 6 ay içerisinde 3,000 kwH'lik enerji üretmeyi başarmıştır. Diğer bir deyişle, bir kişinin 1 yıllık elektrik enerjisini karşılamaya yetecek bir enerji üretmiştir. Bir yılda, Güneş yolu'nun (SolaRoad) metre kare başına ürettiği 70 kwH'lık enerji miktarı, uzmanlar tarafından üretilebilecek en üst enerji limiti olarak görülmektedir.

Bütçenin büyük bir kısmı Güneş panellerine harcanmaktadır. Bu Güneş panelleri silikon kauçuk, katlı cam ve beton ile korunmaktadır. Yolun üretilen en yeni versiyonu, 12 tona kadar dayanıklılık göstermektedir, fakat trafik içinde kullanıma henüz hazır değildir.

12 Kasım 2014'de yolun ilk trafiğe açık denemesinde, istenen verim elde edilememiştir. Bu durumun nedeni ise yol Güneş ışığını direk olarak alamadığı için çatıdaki bir panelden %30 daha az enerji üretmektedir. Ayrıca gerçekleşen projede bütçe 3.7 milyon dolar civarında tutmuştur. Güneş yolları, sürekli güneş ışığına maruz kalması ve sıcaklık değişiklikleri nedeniyle aşınmaya uğramıştır. Bu durumun farkında olan yetkililer ise yol katmanını geliştirmek için araştırma yapmaya başlamışlar. Bu proje, geleceğin projesi olabilir fakat yüksek maliyeti nedeniyle kendi fiyatını ancak birkaç onyıl sonra karşılayabilir.

Firma yetkilisi Dr. Sten de Wit'e göre, bu güneş panelleri yaklaşık 20-25 yıllık bir süre kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca yetkilinin BBC ile yapmış olduğu bir görüşmede, "Bu proje aynı zamanda trafik hayatına girdiğinde araçları yönlendirecek bir rehberlik sistemi şeklinde de kullanılabilir." diye belirtmiştir.



Kaynak:
►MIC

Ali Selek Ali Selek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.