elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın En Büyük Güneş Enerjisi Santrali |
Topaz Solar Farm

California’nın Carrioza bölgesinde bulunan Topaz güneş enerjisi santrali dünya üzerinde bulunan en büyük santral unvanını elinde bulunduruyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
23.12.2014 tarihli yazı 11159 kez okunmuştur.
Topaz güneş enerjisi santrali, California’nın Carrizo bölgesinde, San Luis Obispo şehrinin güneydoğusunda devreye girdi. 2,5 milyar dolara mal olan proje 9,5 mil kare (25 kilometre kare) alanı kapsıyor ve 9 milyon panel barındırıyor. Bu haliyle 160,000 evi besleyecek kadar (550 megawatt) kapasiteye sahip. Aynı zamanda bu santral doğaya 370,000 ton karbondioksit çıkartan enerji elde etme prosesine eşdeğerdir. İnşaatın 2015 yılına kadar tamamlanması hedeflenirken inşaat daha erken bitti. Fakat bu tesis gelecek sene SunPower tarafından yapılacak 579 megawatt kapasitesi olan Solar Star santralinin devreye girmesi ile dünyanın en büyük solar çiftliği unvanının yitirecek. 
 
 
Şekil 1. 2.5 milyar dolarlık dev proje California’nın Carrizo bölgesinde, San Luis Obispo şehrinin güneydoğusunda devreye girdi.


►İlginizi Çekebilir : Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?

 
2011'de yapımına başlanan tesis, 40 megawatt'lık son bölümün yapılması ile şu anda Amerika’da 500 megawatt üstü olan ilk solar çiftlik ünvanını kazandı. Şu anda 550 megawatt gücü ile dünyada aktif olarak bulunan en büyük santral. Bu tesisin gücü 73,000 arabanın üreteceği 377,000 tonluk karbondioksit emisyonuna tekabül etmektedir.
 


Bazı güneş santrallerinden farklı olarak Topaz santrali elektrik üretmek için suya ihtiyaç duymamaktadır ve bunun yanında santralin yaydığı ses minimum seviyededir. Güneş panellerinden her biri yerden 1,7 metre yüksekte bulunmaktadır. Şirketin verdiği bilgiye göre ilk güneş santrali projelerinin çevresel yönü çok düşüktü. Şuan da ise mevcut sistemleri elektriği hava emilimi, gereksiz üretim ve su kullanımı olmadan üretmektedir ve bu fotovoltaik teknoloji doğadaki en düşük karbon ayak izine sahiptir.
 


 
Topaz güneş santrali 2020 yılı itibariyle California eyaletinin toplam harcadığı elektriğin 3'te 1'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefleyen bir misyona hizmet etmektedir.
 

 


Kaynak:

Dailymail

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.