elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi Verimliliğinde Dünya Rekoru |
UNSW

UNSW (University of New South Wales) araştırmacıları, güneş enerjisinden %40 'ın üzerinde verim elde etmeyi başararak bir rekora imza attı. UNSW araştırmacılarının 4 asıra yayılmış başarılarındaki son dönüm noktası olan bu verimlilik rekorunun ayrıntıları yazımızda.



A- A+
18.12.2014 tarihli yazı 11140 kez okunmuştur.
UNSW solar araştırmacıları, güneş ışınlarının %40' ından daha fazlasını elektriğe çevirmeyi başararak en verimli fotovoltaik sistem olma başarısını yakaladı. Araştırmacılar bu verimliliği önce Sdney'de kapalı bir alanda yaptıkları testlerle, daha sonra da NREL(Uluslarası Yenilenebilir Enerji Labaratuarı)  tarafından birleşik devletlerde açık alanda bulunan bir tesiste yinelemiş ve tecillediler.
 


 
Güneş ışınlarını elektriğe çevirmede kayda geçen en yüksek verimlilik olduğunu belirten ve yarıiletkenler, mikroelektronikoptoelektronik v.b. alanlarda 6 kitap yazan, fotovoltaikin babası dediğimiz  ACAP (Automated Concent Access Protocol) direktörü Prof. Martin Green , uluslararası güneş enerjisindeki verimliliğinde büyük bir başarı yakalandığını ve   gün geçtikçe daha da artacağını açıkladı.
 

 
Dizaynındaki anahtar parça olan özel yapım optiksel frekans filtresi ile kulelerdeki ticari solar hücrelerince ziyan olan güneş ışınlarının yakalanıp solar hücreleri çevirebileceğinden daha yüksek elektriğe çeviriyor. Bu filtrelerin proripteki temel görevi ise belirli frekansta gelen ışıkları yansıtırken, diğerlerini soğurması.
 
Waratah ve QSAR vb. birden fazla hücre teknolojilerinin  bir araya gelmesiyle başarıya ulaşmış bu rekor prototipte  Avustralya'lı bir şirket olan RayGen Resources'a ait gündüşürücü ayna, güç kulesi yoğunlaştırıcısı  ve Spectrolab'a ait ve yüksek verimliliğe sahip olan  fotovoltaik (PV) hücreler de mevcut.
 
UNSW solar bilimcisi ve proje müdürü Mark Keevers  verimlilik iyileştirmelerinin solar endüstrisi açısından erişebilir olması için piyasadaki solar hücreleri farklı  bir yol izleyerek kullandıklarını belirtti.Diğer araştırmacıların Etiyopyan kurumu Tulip sistemler gibi solar enerji sistemelerine odaklı olduğunu ve elektrik üretmede türbinleri döndürmek için sıcak hava ve su kullandıklarını belirten Keevers kendi sistemlerinin  daha kullanışlı, ucuz ve verimli olduğunu ekledi.  
 

 
 
UNSW solar enerji araştırma grubu, CEO'su Ivor Frischknecht olan ARENA tarafından finanse ediliyor.Frischknecht ,Avusturalya' ya yenilenebilir enerji alanında yaptıkları yatırımların sonuçlarının çok daha değerli olabileceği vurgusunu yapmakla beraber bu prototipin pilot denemelere dönüşmesini ve böylece çok daha verimli olan solar güneş panellerinin , yenilenebilir enerjide bir rekabet oluşturacağını ve ucuz bir piyasayı beraberinde getireceğini savunuyor.



Kaynak:

newsroom
 
ÇAĞRI YİĞİT ÇAĞRI YİĞİT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.