elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hibrid Güneş Sistemlerinin Verimliliğini Arttıran Isı Boruları

Günümüzde güneş panellerinin kullanımı sürekli artmaktadır. Bu konuda bir çok araştırma ve geliştirme yapılırken, Brunel Universitesinde çalışan bilim adamları panellerde verimliliği arttırmaya yönelik yeni bir çalışmaya imza attılar. Bu çalışma ile birlikte ısı boruları sayesinde fotovoltaik hücrelerinin fazla ısınmasından dolayı kaybedilen verimin bundan sonra %15 oranında daha az olacağı bildirildi. Sistemin ayrıntıları haberimizde...



A- A+
09.10.2015 tarihli yazı 9175 kez okunmuştur.
Bir güneş paneli için daha fazla ışığın daha iyi olduğunu düşünürüz. Fakat söz konusu verimlilik olursa bu durum çok da doğru olmamaktadır. Fotovoltaik hücrelerin ısınmasından dolayı verimlilikte düşme görülebilir. Brunel Universitesi Londra bilim adamlarından oluşan bir ekip bu ısıyı yakalayıp daha iyi kullanabilmek için bir hibrid sistem oluşturdular. Bir çatının tamamına güneş enerjili jeneratör döşeyerek hibrid sistemi oluşturmuşlardır.
 
Patentli olan bu sistem ısı boruları ile fotovoltaik hücrelere entegre edilmiştir. Bu sistem sıcak su ve elektrik üretme amacıyla kullanılmaktadır. Kullanılan ısı boruları ısıyı alarak çeşitli yerlere (kişisel bilgisayarlar, data merkezleri) gibi yerlere transfer edebilmektedir. Bu sistem bazı testlere tabi tutulurken bilim adamları bu borular sayesinde fotovoltaik hücrelerin %15 oranında daha soğuk olduğunu tespit etmişlerdir.

Yaz aylarında paneller sıcak olacağı için çatılar bu ısıyı dağıtmak için tasarlanmalıdır. Dr. Hussam Jouhara bu konuda ısı boru teknolojisi en uygun teknoloji olacağını iddia etmiştir. Bu sistemin prototipi halen Watford Bina Araştırma Kuruluşu (BRE) tarafından  müstakil bir evin üzerinde test edilmektedir.
 



►İlginizi Çekebilir : Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji

 
Dr. Jourhara bu sistemin şaşırtıcı bir yeteneğini şöyle dile getiriyor. ” Bizim ısı boruları çatıda sabahları oluşan çiyden enerji yakalayabiliyor.”



Kaynak : 

►Gizmag

Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.