elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye’nin İlk Güneş Paneli Destekli Otobüsü

Tamamıyla yerli imkanlarla ve mühendislerle geliştirilen teknoloji sayesinde verimli elektrik enerjisi üretebilen, "tavanına güneş panelleri döşenmiş otobüs" projesi tamamlandı ve yollara çıktı



A- A+
20.04.2015 tarihli yazı 12058 kez okunmuştur.
ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi ve MAN Türkiye ortaklığında, yüzde 100 yerli imkanlarla geliştirilen teknoloji sayesinde verimli elektrik enerjisi üretebilen, "Türkiye'nin ilk güneş paneli destekli otobüsü" yollara çıktı. ODTÜ GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, güneş ışığını elektrik enerjisine çevirmeyi mümkün kılan fotovoltaik teknolojinin, son yılların giderek sanayileşen, en önemli yüksek teknolojili yenilenebilir enerji türü haline geldiğini anlattı. Türkiye'de ilk kez, dünyada ise sayılı bir kaç örneği bulunacak şekilde MAN Türkiye A.Ş. ile birlikte "tavanına güneş panelleri döşenmiş otobüs" projesini tamamladıklarını kaydetti.  
 

 

1.4 KWh Gücünde Elektrik Üretimi

Projeyle otobüse entegre edilen güneş panellerinin, otobüsün ek kliması başta olmak üzere, sesli ve görüntülü sistemlerini, kablosuz internetini, soğuk-sıcak su ünitelerini, ışıklandırmalarını ve motorun aküsünün ihtiyacı olan elektriği üretebildiğini de söyleyen Prof. Dr. Raşit Turan, Güneş enerjisinin sağlanması için otobüs tavanının 12 metrekarelik bölümünün, 360 adet güneş hücresinden oluşan 24 güneş paneli ile kaplandığını, kurulan bu sistemin kapasitesinin 1.4 kilowatt saat gücünde elektrik üretimine olanak tanıyacağı bilgisini verdi. Üretilen elektrik enerjisinin bir batarya sisteminde depolanarak, gerektiğinde elektrikli klimanın çalıştırılmasında kullanıldığını da söyleyen Prof. Dr. Raşit Turan, uygulamanın sonunda elde edilen bilgi ve deneyimle güneş enerjisiyle çalışan uydular, uçak ve insansız hava aracı yapılabileceğini de söyledi.
 



İlginizi Çekebilir: Saydam Örtü

 

1,5 Saat Depolama ile 1 Saatlik Enerji Üretimi

ODTÜ GÜNAM mühendislerinden Olgu Demircioğlu de otobüste 1,5 saat güneş depolandığında bir saatlik enerji üretildiğini, ancak bu arada enerjinin toplanmaya devam ettiğini anlattı. Demircioğlu, projenin bir sonraki ayağında otobüsün tavanına panellerin yapıştırılması yerine otobüsün direkt panellerle beraber üretilmesinin hedeflendiğini belirterek, beklentilerinin yüzde 2-3 arasında yakıt tasarrufunun sağlanması olduğunu kaydetti. 
 



İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Harika 10 Cihaz


Enerji Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da güneş enerjisinin araçlarda kullanımının ilk örneklerinden birisi olan projenin önemine işaret ederek, "Kullanılan güneş panellerin tümüyle yerli olması çok önemli. Bu araçlar yaygınlaşırsa, yakıt verimliliği ve emisyon azaltımı açısından büyük etkisi olacaktır. Umarım bu girişimin arkası gelir ve bu örnekler çoğalır. Biz politik olarak bu projelerin destekçisi olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu. 
 

 

MAN Türkiye A.Ş. Üst Yöneticisi Münür Yavuz ise "Yüzde 90 ihracat yapan bir firmayız. Güneş panelli otobüs bazı pazarlarımız için çok önemli. Mesela Arabistan, Dubai ve Türkiye için. Bu pazar büyüyebilir. Bu testlerin pozitif sonuçlanması bunun çok hızlı yaygınlaşmasını sağlayabilir. Bir yıl sonra resmi daha iyi görmüş olacağız" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak

►AA
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.