Evde Uçak Nasıl Yapılır
Her gün gökyüzünde gördüğümüz uçaklar içimizdeki uçma dürtüsünü harekete geçiriyor. Peki kendimize ait bir uçağa nasıl sahip oluruz ? Kit Uçak Nedir ? Kit Uçak Fiyatları Ne kadar ? Deneysel Havacılık Nedir ? Tüm bu merak edilen sorulara bu yazımızda cevap arayacağız
14.07.2013 tarihli yazı 47654 kez okunmuştur.
Evde Nasıl Uçak Yapılır?
Avrupadaki garaj kültürü bir çok buluşun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Bir çok ünlü markanın yaratıcısı işe babalarının garajlarında başladıklarını söylerler.
Bu garaj kültürü günümüzde de çeşitli şekillerde devam ediyor. Çeşitli alanlarda DIY (Do It Yourself-Kendin Yap) kitleri satan bir çok üretici mevcut. Ülkemizde garaj kültürü olmasa da atölyeye dönüştürebileceğiniz küçük mekanlarda kullanacağınız bir çok aracı hatta deneysel uçağınızı kendiniz yapabilirsiniz.
►İlginizi Çekebilir:Milli savaş uçağı geliştirme projesi başlıyor
Deneysel Havacılık Kategorisi Nedir?
Deneysel kategori uluslararası havacılık otoritelerinin seri üretimi olmayan prototip olarak yada AR-GE amaçlı üretilen uçakları sınıflandırdığı kategoridir. Ev yapımı uçakların yaygınlaşmasıyla birlikte bu kategori altında ev yapımı olan ve kit olarak satılan uçaklara da uçuşa elverişlidir belgesi verilmektedir.
Kit Uçak Nedir?
Uçak firmalarının lisanslı hafif modellerini size parçalar halinde gönderip, uçağın büyük kısmını sizin inşa etmenize olanak verdiği uçaklardır. Bu uçaklar havacılık otoriteleri tarafından deneysel havacılık kategorisinde değerlendirilmektedir.
Uluslararası ve ulusal havacılık otoriteleri, uçağın %51'ini inşa eden kişinin periyodik bakımlarını yapmasına izin verdiği için kitler genellikler %51 ini sizin inşa edebileceğiniz şekilde hazırlanıp gönderilir.
Uluslararası havacılık mevzuatlarına göre, hazırlanan bu kitler inşa aşamasında size yol gösterecek dvd, rehber, kılavuz vb. materyallerle birlikte gönderilir.Bu rehberler küçük kitapçıklar yada broşürlerden değil her aşamayı ayrıntılı anlatan kalın kitaplardan oluşur. Video, fotoğraf, animasyon gibi görsel materyallerle de desteklenir.
Uçağı inşa etmeye başlamadan önce gerekli izinlerin yerel havacılık otoritesinden alınması (Türkiye'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) , gerekli bildirimlerin yapılması ve tescil aşamalarıyla ilgili bilgi alınması gerekir.
Nasıl Uçacak?
Bundan birkaç yıl önce ülkemizde mevzuatta yeri olmadığından dolayı bu işe ilk kez yapan havacılık tutkunları gerekli izinleri alabilmek, uçaklarını uçurabilmek için çok emek ve para harcasalarda günümüzde onların çabaları sayesinde bu işlemler daha kolay ve masrafsız bir şekilde yürütülebilmektedir.
Bunun için SHGM'nü, uçağın inşasının her aşamsında bilgilendirmek ve her aşamayı fotoğraflayıp ayrıntılı not almak işlemleri kolaylaştıracaktır. İnşa aşaması bittikten sonra SHGM'nün görevlendireceği yetkililerin gözleminde test uçuşları yapılır ve uçuşa elverişlidir belgesi verilir.
Nasıl Satın Alınır?
Piyasada onlarca üreticinin yüzlerce modeli mevcut. Firmaların web sitelerini inceleyerek bu modellerden kaç tane satıldığını ve kaç tanesinin uçtuğunu öğrenebilrsiniz.
Bunların hepsi tüm dünyaya kargo ücreitini karşılamanız durumunda gönderim yapıyor. En ünlü ve en çok satan kit üreticilerinden biri olan ZenithAir'in web sitesini inceleyebilirsiniz.
Çok mu Pahalı?
Halk arasında bilinenin aksine piston motorlu uçaklar hergün sokaklarda onlarcasını gördüğümüz jeeplerden daha ucuza satın alınabiliyor. Kit uçaklar işçilik masrafı olmadığı için bunlara göre çok daha ucuz.
Fiyatları 10 bin dolarla 30 bin dolar arasında değişen bu kitler vergiler ve inşa aşamasındaki masraflarla birlikte 20 bin dolara kadar çıkabiliyor. Ayrıca; Toplam uçuş ağırlığı 470 kg'ı geçmeyen uçaklardan M.T.V. ve Ö.T.V. alınmıyor. %51'ini siz yapacağınız için bakım masrafı, küçük alanlardan kalkış yapabildiği için de pist ücreti ödemezsiniz. Kit uçağınızı parça parça alabileceğinizi ve uçağınızı inşa etmenizin bir kaç yılınızı alacağını hesaba katarsak uzun vadede çok maliyetli olmayacaktır. Basit el aletleri ve 1000 $ civarındaki bir kuyruk takımıyla bu işe başlayabilirsiniz.
Türkiye'de kendi uçağını yapan havacılar var mı?
Türkiye'de sadece basına yansıyan onlarca haberde birçok kişi kendi uçağını yapmış ve uçurmuştur. Ulusal basında çıkan haberlerin bir kısmı işin zorluklarından ve olumsuzluklarından bahsetse de yeni mevzuatlarla ve deneysel havacılığa gönül veren ustalar sayesinde bu olumsuzlukların bir çoğu ortadan kalkmış durumda.
Kaynaklar
►kityapucur.org
►en.wikipedia.org/wiki/Homebuilt_aircraft
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
ANKET