elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Epileptik Nöbetleri İzleyen Cihaz Geliştirildi

Oldukça yaygın bir hastalık olan epilepsi, ani açıklanamayan ölümler ile sonuçlanabilir. Epilepsi nöbeti sırasında hastanın yanında müdahale edebilecek birinin olmaması da ölüm riskini artırıyor. Hollandalı bilim insanları bu durumu önlemek için Nightwatch adlı yeni bir giyilebilir cihaz geliştirdi. Cihaz, kalp atışlarını ve vücut hareketlerini izleyerek SUDEP (Ani Beklenmedik Ölüm) vakalarının önüne geçebilir. Epilepsi hastaları için tasarlanan bu giyilebilir teknoloji örneğini daha yakından inceleyelim.



A- A+
03.01.2019 tarihli yazı 6782 kez okunmuştur.
Araştırmaya önderlik eden Nörolog Dr. Johan Arends, “Nightwatch geliştirildi, çünkü birçok gece nöbetini gözlemleyemiyoruz ve mevcut sistemler de bunu etkili bir şekilde yapamıyor. Bu küçük cihazı, basit ve güvenilir bir hale getirmek için geliştirdik.” dedi.

Normalde epilepsi hastalarının takibi için, yatağa yerleştirilen ve titreşimlere tepki veren sensörler kullanılır. Ancak bu sensörler, ciddi epilepsi nöbetlerinin sadece %21’ini tespit edebiliyor.

Yeni geliştirilen bu cihaz, 28 epilepsi hastasında 65 gece boyunca test edildi. Cihaz, çok hızlı kalp atışlarını ve ritmik sarsıntı hareketlerini kaydetti. Hollanda’da yapılan bu testler ile yeni cihaz, şiddetli vakaların %85’ini, gece nöbetlerinin de %96’sını başarıyla tespit edebildi. Bu cihaz, epilepside kullanılan diğer cihazlarla karşılaştırıldığında umut vadediyor.

Cihaza yerleştirilen sensörler sayesinde kalp atışındaki değişim ve hareketlilik fark edilebilir. Nightwatch, uyuyan kişinin kalp atış hızını ve sarsıntı hareketlerini doğrudan vücuttan ölçen bir üst kol bandıdır. Sistem, esas olarak evde kullanım için tasarlanmıştır. Krizi algıladığında, bakıcıya kablosuz sinyallerle uyarı göndererek hastanın nöbet geçirdiğini bildirir. Aynı zamanda ölüm oranlarını üçte iki oranında azaltır.


 


Cihazın bir başka avantajını, Arends şu sözlerle ifade ediyor: “Nightwatch’ın olumlu bir yönü de her şeyden önce rahatsızlık duymamanızdır. Kol bandı taktığınızı hissetmezsiniz.”. Bu cihaz, gece giyilebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Kempenhaeghe’de tedavi gören Gerard, “Geceleri Nightwatch’ı taktığımda çok fazla sorun yaşamıyorum. Bu cihaz, hızlı kalp atışlarımı algıladığında sarı, nöbet geçirdiğimde kırmızı oluyor. Nightwatch açıkken kendimi daha güvende hissediyorum.” şeklinde açıklamasıyla cihazın hastalara, daha fazla özgürlük ve huzur sağladığını onayladı.

Denemeler, Kempenhaeghe ve Eindhoven Teknoloji Üniversitesi tarafından birden fazla ortakla iş birliği içerisinde gerçekleştirildi. Arends, Nightwatch’ı geliştirirken amaçlarının, birçok kişiye güvenlik sağlamak ve tüm ciddi nöbetlerin %100’ünü tespit etmek olduğunu söyledi.

Yazar: Ayşenur Erdem



Kaynak:

►technology.org

►Wearable Technologies

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.