elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ultrason Bantları ile Tansiyon Ölçümü Yapılıyor

Tansiyon, insan yaşamı için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle de doğru bir şekilde ölçülmelidir. Bu yazımızda yeni çıkan ultrason bantları ile bu ölçümün nasıl gerçekleştirildiğini inceleyeceğiz.



A- A+
15.09.2018 tarihli yazı 6747 kez okunmuştur.
Bu yılın başlarında Kaliforniya Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, düzensiz bir şekle sahip nesnelerin iç yapısının görülmesini sağlayan bir ultrason bandı geliştirdi. Bu bant, yapılan yeni çalışmaların sonucunda artık hastaların kan basıncını doğru bir şekilde ölçebiliyor.
 
Kolumuzdan ölçülen kan basıncı periferik kan basıncı olarak adlandırılır. Periferik kan basıncı merkezi kan basıncından farklıdır. Merkezi kan basıncı kanı kalpten organlara aktaran basınçtır. Merkezi kan basıncı, periferik basınca göre kalp hastalığının belirlenmesinde daha iyi bir göstergedir. Merkezi kan basıncını ölçmenin standart yöntemi, bir kateterin boyun, kasık veya koldaki bir kan damarına sokulmasını ve daha sonra kalbe yönlendirilmesini içerir. Kateter, vücuttaki damarların yerleştirilebilen bir tüptür.

Artık kateterin yerine, ince bir silikon elastomer tabakası içerisinde yaylı bakır tel köprüleriyle birbirine bağlanan elektrot ve piezoelektrik transdüserlerin oluşturduğu ultrason bantları kullanılabilecek. Oluşturulan elastomer yapı elektronik parçaları gerilme ve bükülmelere karşı dayanıklı yapar.

Cilde yapıştırılan bu bantlar, derinin 4 cm kadar altındaki damarları izleyen ultrason dalgaları üretir. Ultrason dalgaları yardımıyla elde edilen gerçek zamanlı veriler, veri işlemcisiyle merkezi kan basıncı bilgisine dönüştürülür.

 
Cihazı test etmek amacıyla hem otururken hem de egzersiz yaparken gönüllülerin ayak, boyun, el bileklerine ultrason bantlarından takıldı. Yapılan ölçümlerden kan damarına takılan bir kateterden alınanlara benzer sonuçlar elde edildi.

Araştırmacılar artık bir güç kaynağını, işlemciyi ve kablosuz iletişim sistemini bu bantlara entegre etmeyi planlıyor, böylece kan basıncını ölçebilir ve ölçümlerini bağımsız bir şekilde gerçekleştirebilir. Daha ileri bir aşamada ise kalp ya da akciğer hastalığı olan ya da ameliyat geçiren hastaları sürekli izlemek için kullanılması hedeflenmekte.


Kaynak:

►newatlas.com

 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.