elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Termoelektrik Kumaş Vücut Isınızla IoT Cihazlarını Çalıştıracak

İlerleyen teknolojiyle birlikte insan vücudu üzerinde; atılan adımlardan, telefona dokunurken harcanan enerjiye kadar neredeyse her noktada elektrik üretilmeye çalışılıyor. Bu alandaki en son gelişme olarak da vücut ısısıyla elektrik enerjisi üreten termoelektrik kumaştan beslenen IoT cihazları oldu. Detaylar haberimizde.



A- A+
24.04.2017 tarihli yazı 8954 kez okunmuştur.
Birçok bilim insanı, araştırmacı ve şirket; güneş enerjisi, rüzgar ve gelgit gibi doğal enerji kaynaklarından elektrik üretmeye çalışarak enerjilerini harcarken, Purdue Üniversitesi araştırmacıları IoT cihazları için insan vücudunun sıcaklığından elektrik enerjisi üreten termoelektrik bir kumaşın geliştirilmesine öncülük ediyorlar. 

 

Cihazlar için Vücut Isısının Kullanılması

Bahsedilen bu gelişme ile IoT cihazlarına güç sağlamak için vücut sıcaklığındaki olağandışı değişimlerden yararlanılacak. Araştırmanın temellerini Purdue Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi'nden Doçent Dr. Kazuaki Yazawa attı. Bu yeni teknoloji ile kumaşa entegre edilmiş yarı iletken ipler, insan vücudu ile herhangi bir doğrudan temas noktasında ısıyı emerek ve bunu bir kaynak olarak kullanıp güç üretiyor. 
 
 


 
► İlginizi Çekebilir: Ultra İnce Elektrik Kabloları

 

Termoelektrik Kumaşın Kullanım ve Uygulamaları

Geliştirilen bu teknolojinin umut verici yanı vücut iyi bir ısı kaynağı olduğundan ve geniş bir yüzeye sahip olduğundan günlük giyimde kullanılan kıyafetlerde de kullanılabilir olması. Termoelektrik kumaş ayrıca kahve, çay fincanları veya bacalar gibi atık ısı üreten basit veya karmaşık yapıdaki malzemelerin üzerine de sarılabilir. Projenin geliştiricilerinden Yazawo ayrıca bu teknolojiden giyilebilir teknoloji ürünlerinin de yararlanabileceği bazı tıbbi ve sportif uygulamaların olduğunu dile getirdi. Yazawo ayrıca insanların performanslarını optimize etmek için sporda giyilen giysilerin büyük bir pazara sahip olduğunu ve  aşırı ısınmakta olan bir hastanızın veya atletinizin olduğu durumlarda kişilerin gerçek zamanlı bilgileri antrenörler veya doktorlar tarafından oyuncuları daha iyi izlemek veya hastaları tedavi etmek için kullanılabileceğini söyledi. 
 
Isı kullanıldığı taktirde ısıyı veren ortamda zıt bir koşul olarak soğuma meydana gelmektedir. Bu konuda araştırmacılardan biri ısı alan ve o ısıyı başka bir enerji türüne dönüştüren yapıların bir soğutma etkilerinin de olduğunu dile getirdi. Bu nedenle bu teknoloji sürekli zamanlı olarak bir soğutma etkisi de sağlayabilir. Bu sistem özellikle sportif veya askeri açıdan oldukça faydalı olabilir. Esnek tabaka iç çamaşırlara kadar uygulanabilir. Sporcular bu teknoloji ile çalışırken teknolojinin enerji problemine büyük bir katkı sağlayacaklar. 
 
Diğer araştırmacılar da ısı kullanımı ve bunun daha verimli bir şekilde kullanılabileceği bir enerjiye dönüştürülmesi girişiminde bulundular. 
 


► İlginizi Çekebilir: Kendi Enerjisini Üreten ve Depolayan Kumaş

 

Teknolojik Limitler ve Gelişimler

İnsan vücudu yalnızca düşük ısı akışı sağlar ve bu nedenle önemli bir güç çıkışı elde edebilmek için bir inçten daha kalın bit termoelektrik katmanına ihtiyaç duyulur. Geniş boyutlarda termoelektrik kumaşa sahip olmak esnek olmayacağı ve gerekli 3 boyutlu şekli kaplayamayacağından insan vücudu uygulamalarında belirli sınırlar olacak. 
 
Son olarak proje geliştiricilerinden Doçent Yazawa dokuma tekniği kullanarak termoelektrik kumaşın kalınlığını azaltacağını dile getirdi. Geliştirilen bu tür teknolojiler günümüzde piller, batarya paketleri gibi devamsız güç kaynaklarının kullanım ihtiyacını potansiyel olarak ortadan kaldıracak gibi görünüyor.
 

Kaynak: 

► Interesting Engineering
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.