elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendi Enerjisini Üreten ve Depolayan Kumaş

Mobil teknolojilerin yükselişiyle birlikte mobil güç kaynakları da ihtiyaç haline gelmiştir. Bunu giysilerimizin içine dokuma seçeneği de işleri iyice zorlaştırıyor. Böyle bir görev enerji tasarrufu sağlayabilen elektronik bileşenler alanında yeni ilerlemeler gerektiriyor. Kendi enerjisini üreten ve üretilen enerjiyi bu tür bir nanoteknoloji ile depolayan kumaşın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
01.12.2016 tarihli yazı 9657 kez okunmuştur.
Bilim insanları günümüzde akıllı telefon kullanıcısının kazağından, askerlere güç üreten giysiye kadar her şeyi dokunan ve güneş enerjisi üreten filamentler ile bu amaca yönelik bir adım daha ileri teknolojiyi öne sürüyorlar. Sağlık verilerini takip eden tıbbi algılayıcılar ve kıyafetlerde, halihazırda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Deneysel güç üreten, güneş enerjisini depolayan, mekanik hareketten enerji oluşturan kumaşları, ayrıca sözü edilen bu enerjileri bölünmeden depolayabilen ve kendiliğinden dolan esnek piller ile gördük. Hatta Tommy Hilfiger gibi markalar, ceplerinde pil paketlerinde enerji depolayan güneş enerjisi ceketi ile bu teknolojinin daha temel ilkelerini tüketicilere sunmaya bile başladılar.
 

Fakat Central Florida Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen daha sofistike çözümler yolda olabilir. Cihaz, bant şeklinde şarjlı pil teknolojisine benzer şekilde, kendisi güneş enerjisi ile güç kazanıyor. Ancak bilim insanları konvansiyonel bir lityum-iyon pilin bükülebilen çok ince şeritler halinde kesilme sorununu çözerken Florida ekibi daha önce göze çarpmayan bir şey yapıyor. Bunun yerine, kıyafetlerle iç içe düzgün bir şekilde geçirilebilecek küçük şerit kullanıyor.

Bu olayı Central Florida Üniversitesi, NanoScience Teknoloji Merkezi'nden nanoteknoloji bilim adamı Doçent Jayan Thomas bu fikri şu şekilde belirtiyor. 
Enerji depolama aygıtları hazırladık ve güneş hücrelerini laboratuvarda kurduk. Neden bu iki cihazı birlikte birleştirmedik?”

Filamentler bakırdan hazırlanmış olup ince, esnek ve hafiftir. Bir yanda bir güneş pili, diğer yanda bir süper kondansatörler. Hücre güneş ışığına maruz kaldığında elektronlar doğrudan ters tarafa geçer ve enerji depolama katmanlarında tutulur. Ekip, taklit eden güneş ışığı ile şeritleri aydınlatırken, süperkapasitörün 1.15 mWh cm³ enerji yoğunluğuna ve 243 mW cm³ güç yoğunluğuna sahip olduğunu keşfetti ve şeritleri başarılı bir şekilde bir iplik kümesine dokuyarak dünyaya hazır olduğunu gösterdi.

 

Elbiselerin içlerindeki bu şeritler, bir gün mobil cihazları ve sağlık izleyicileri gibi cihazları, enerji depolamak zorunda kalmadan besleyebilirler. Ekip her ne kadar elektrikli otomobilleri çalıştırmanın da bir olasılık olduğunu söylese de şu an asıl öngörülen nokta askeriye alanında.

Thomas’ın yaptığı açıklamada “Sürekli güneş altındaki olan askerler için büyük bir avantaj. Bazıları üzerlerinde 13,6 kg fazla pil taşıyor. Bu tip durumlar da pil tedarik edilmesi çok zor. Böyle bir giysi olduğunda güneş ışığı varsa aynı oranda enerji depolayabilir.” diyerek özellikle askeri alanda ne kadar faydalı olabileceğini söylemiştir.


Kaynak:


newatlas

Yazar: Zafer Akgül

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.