elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Triboelektrik Teknolojili Tekstil Ürünleri Geliştirildi

Elektronik cihazların hayatımızda büyük bir önem barındırdığı bu dönemde giyilebilir teknoloji ürünleri oldukça dikkat çekiyor. Triboelektrik teknolojisinin tekstil ürünlerine uyarlanması sonucu basit ve oldukça kullanışlı güç kaynakları elde edildi.



A- A+
18.09.2016 tarihli yazı 9195 kez okunmuştur.
Elektronik cihazların gelişmesiyle giyilebilir teknolojinin önem kazandığı bu günlerde, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı tarafından güneş, nem ve hareket algılayıcılarıyla enerji toplayabilen tekstil ürünleri geliştirildi. Triboelektrik mantığıyla çalışan bu ürünler birbiriyle sürtünen malzemelerin oluşturduğu elektrik yüklerini kullanır. Polimer liflerden oluşan tel şeklindeki güneş hücreleriyle birlikte triboelektrik nanojeneratörleri bir arada kullanıp tekstil ürünü oluşturmak için yün ipliklerle oluşturuldu.
 

Çalışmaları sürdüren ekipten Zhong Lin Wang’ın ilk yaptığı açıklamada, "hibrid gücün tekstil ürünlerinde kullanıldığında hafifçe esen rüzgârdan, güneşe kadar farklı kaynaklardan güç elde edebildiğini" belirtti. Tek bir kaynağa bağlı kalmamasının önemine vurgu yapan Wang oldukça geniş kullanım alanının olduğundan bahsediyor.

Ürün test amaçlı ufak bir parçasını araba camından bulutlu bir havada dalgalandırıldı ve umut verici sonuçlar elde edildi. 4x5 cm ölçülerindeki parça güneş ışığı ve hareket altında gerçekleştirilen testinde birkaç dakika içerisinde 2 Volt ve 2 milifarad kapasitörün şarjı gerçekleştirildi. Diğer giyilebilir güç kaynakları kadar etkili olmayabilir fakat ufak enerji gereksinimi olan elektronik cihazlar için ideal bir sonuç olarak gözlemleniyor. Aynı anda farklı kaynaklardan güç elde etmenin yanı sıra, malzemelerin esnek, nefes alabilen, hafif olması kullanılabilirliğini arttırıyor. Çadır, perde, bayrak ve birçok tekstil ürününe uygun olarak geliştirilebilir. Yapısının bu kadar basit ve ucuz olması da kullanım alanlarını arttıran bir diğer faktör.

 

Wang’ın söylemlerine göre tekstil ürünlerin temel taşı ucuz ve çevre dostu olması için kullanımı yaygınlaşan polimer malzemelerden faydalanılmış ve elektrotlarında düşük maliyetli üretimi büyük ölçekli üretimleri kolaylaştıracaktır. Araştırmacıların bir sonraki aşaması ise üretilen ürünlerin dayanıklılığını arttırmak, nemden ve dış etkenlerden korunaklı hale getirmek olacaktır.


Kaynak


newatlas
motherboard.vice.com
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.