elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EPİAŞ
(Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.)

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'na göre enerji ve elektrik sektöründe serbest bir platform oluşturmak amacıyla kurulacak olan enerji borsasının mevzuat hazırlıkları tamamlanmış durumda. Enerji piyasasının serbestleşmesinde kilometre taşlarından biri olacak EPİAŞ sektöre neler katacak? EPİAŞ'ın görevi ne olacak? Tüm bu soruların cevabı ayrıntılarıyla yazımızda.



A- A+
26.09.2013 tarihli yazı 26191 kez okunmuştur.
Sürdürülebilir ekonomik gelişme için,enerjinin sürekli ve güvenilir olarak, uygun maliyetle tedarik edilmesi gerekmektedir. Bütün bunların yanında liberal bir enerji piyasası da olmazsa olmazlardandır. Türk enerji sektörü ise giderek büyüyen ve gelişen bir yapıya sahiptir. Türkiye tükettiği elektrik ve doğalgaz ile Avrupa’nın yükselen pazarları arasında yer almaktadır. Bu pazarın ise ticari bir yapısı vardır.


Türkiye’de ise enerji ticareti henüz başlangıç evresindedir. 2001 yılından bu yana gerçekleşen gelişmeler, liberal bir piyasaya geçişin ilk adımlarını teşkil etmektedir. Fakat elektrik üretimindeki kamu payının yüksek olması,geçiş dönemi sözleşmelerinin varlığı ve piyasanın şeffaf olmaması;elektrik fiyatlarının piyasada serbest bir şekilde oluşmasını engellemektedir. Enerji piyasasına daha fazla likidite ve şeffaflık getirecek olan EPİAŞ ise bu yönde atılan adımlardan en büyük olanı. EPİAŞ öncelikle TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) alanında faaliyet gösteren Elektrik Piyasası Dairesi’nin spot piyasa faaliyetlerini üstlenerek yapılanacaktır. Piyasada EPİAŞ’tan beklenen ise yönetişim,piyasa gözetimi ve spot piyasa verilerinin gösterge fiyatlara dönüşümü konularında önemli bir kilometre taşı olması ve yakın vadede gaz da dahil enerji piyasasının işletmecisi olmasıdır. 
 

Son birkaç yıl içerisinde elektrik enerjisi ticareti artan bir ivme ile gelişmektedir. 2003 yılında 9 milyon kwh olan serbest tüketici limitinin bugün 5 bin kwh’ye düşmüş olması ve mevzuatın likiditeyi artıracak yönde düzenlenmesi; elektrik ve gaz ticaretinin gelişmesine ortam sağlamaktadır. 
 

Serbest Tüketici Kavramı

Bir diğer önemli husus ise serbest tüketicilerdir. Her sene EPDK tarafından belirlenen yıllık toplam elektrik üretim miktarını aşan tüm tüketiciler,serbest tüketici olarak kullandıkları elektriği tamamen kendi seçimlerine kalmış olan bir elektrik tedarik şirketinden sağlama hakkını elde etmektedir. Serbest tüketici olma limiti, bu yıl başından itibaren 5000 kwh/yıl olarak belirlenmiştir. Yani ayda yaklaşık 150 TL ve üzeri ödeme yapan kullanıcılar,serbest tüketici olma hakkını elde etmektedirler.
 


►İlginizi Çekebilir: Elektrik Piyasası Oyuncuları
 
Gelişmiş ülkelerde EPİAŞ benzeri platformlar bir hayli fazladır. Ülkemizde ise bu tarz piyasa oluşumunun bulunmamsı nedeniyle; elektrik ve doğalgaz fiyatları arasında güçlü bir ilişki sağlanamamaktadır. Oysa bu tarz platformlar; ülkelerin enerjiyi verimli kullanmaları açısından büyük önem arz etmektedir. Eğer bugün,tüm enerji emtialarının ticareti,arz ve talebin şekillendirildiği, likiditesi yüksek ve şeffaf olsaydı, tüketiciler ve tedarikçiler; enerjinin en verimli biçimde kullanılacağına dair daha etkin kararlar alabilirlerdi. Oluşacak piyasalarla  beraber gelecek ve gelişecek olan ‘gün içi eş zamanlı enerji ticareti’,toptan satış şirketlerine,üreticilere ve özellikle yenilenebilir enerji yatırımları gibi sistemde dengesizlik yaratarak öngörülmeyen bedellerle karşı karşıya kalan piyasa katılımcılarına daha etkin avantajlar sağlayacaktır.  Büyük sanayi kuruluşları da piyasada oluşan fiyatları gözlemleyerek hem sistem denge ve dengesizliklerine katkıda bulunabilecek hem de yük düşerek çalışmadığı zamanlarda da finansal anlamda kendilerine getiri sağlayabileceklerdir.
 


►İlginizi Çekebilir: Enerji Piyasaları ve Hukuku

Eşit katılımcı yapıda olması planlanan EPİAŞ’ın yapısında yüzde 30 TEİAŞ, yüzde 30 Borsa İstanbul (BIST) ve yüzde 40 özel sektör katılımı beklenmekte. 1 Ekim’de kurulması hedeflenen EPİAŞ’ın başlangıç sermayesinin  40 milyon dolar olacağını, iştirakler arasında eşitliği korumak amacıyla EPİAŞ bünyesinde yer alacak her bir özel sektör katılımcı payının da yüzde 2’yi geçmemesinin sağlanacağı uzmanlar tarafından kaydedilmiştir. 
 

Kaynak


epdk.gov
EEX


Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar