elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EN 50399 Standardı |
Yangın Ortamındaki Kablolar Nasıl Test Edilir?

Kabloların büyük bir çoğunluğu yangın test standartlarına uygun bir biçimde hazırlanır. Bu standartların başında Amerikan NEC (NationalElectricalCode) ve Kanada yangın test standartları, Avrupa EN 50266 ve Avrupa EN 50399 gelmektedir. Bu yazımızda sizler için Avrupa EN 50399 yangın standardını inceledik.



A- A+
13.02.2016 tarihli yazı 9112 kez okunmuştur.
Öncelikle CPR yani Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ni açıklayarak başlayalım. Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinin amacı, yapı malzemelerinin temel karakteristikleri ile ilgili performans şartlarının ve malzemelere CE işaretinin koyulmasının kurallarını oluşturmaktır. Peki, CE işareti ne anlama gelmektedir? 
 


CE işareti, Avrupa Birliği pazarında satılacak bir ürün eğer Avrupa standartlarından bir veya bir kaçını sağlıyorsa bu işaret üzerine basılmak zorundadır. “CE” adını“Avrupa’ya Uygunluk” anlamına gelen Fransızca “ConformitéEuropéene” kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. Bu işaretin ürünün üzerine basılması için geçmesi gereken test standartlarından biri de bu yazıda açıklayacağımız EN 50399 standardıdır.


"Yapı Malzemeleri Yönetmeliği" kapsamında bulunan kabloların Avrupa standartlarına uygun olması için yangın yerindeki performanslarının ölçülmesi gerekmektedir. Bu ölçümler yapılırken uygulanacak test yöntemleri, düzenekleri, testlerin uygulamaları, raporlanması konularının hepsi EN 50399 standardında açıklanmıştır.


 
CENELEC tarafından Nisan 2011’de yayınlanan EN 50399 standardı, TSE tarafından Kasım 2011’de yayınlanmıştır. EN 50399 standartları gereğince uygulanan testlerde, dikey düzlemde bulunan merdivene yerleştirilen grup halindeki kabloların yanma davranışları ölçülür. Daha sonra bu sonuçlara göre “DoP” yani performans beyanı hazırlanır.
EN 50399 testlerinde şu kavramlar üzerine durulur:


Açığa Çıkan Isı Değeri (HRR)
AçığaÇıkan Toplam Isı (THR)
Duman Oluşum Değeri (SPR)
Toplam Duman Oluşumu (TSP)
Alev Yayılımı (FS)
Yangın Büyüme Hız İndisi (FIGRA)
Alev Damlaları/Partikülleri (FlamingDroplets/Particles)
E-Değeri (E-Value)

Yukarıdaki kriterlere göre kablolar sınıflandırılır. Bu sınıflandırma aşağıdaki tablodaki değerlere göre yapılır:



Kaynak:

nexans.us
►sp.se


Yazar: Burcu Yelis
 
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar