elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın En Güçlü Lazeri |
Japon Alevleri

Japonya Osaka Üniversitesi'nde çalışmakta olan bilim adamları dünyadaki en güçlü lazeri geliştirerek bir ilke imza attı. Yapılan ilk deneylerde lazer yaklaşık 2 katrilyon watt enerji saçtı. Detaylar haberimizde.



A- A+
21.08.2015 tarihli yazı 12549 kez okunmuştur.
Osaka Üniversitesi araştırmacıları dünyanın en güçlü lazer ışının ateşlendiğini iddia ediyorlar. Bir pikosaniyede (saniyenin trilyonda biri) 2 petawatt (iki katrilyon watt) lazer ışını atımı gerçekleştiği belirtiliyor. Kabataslak bir karşılaştırma yaparsak 2013 yılında 50 kilowatt (50 bin watt) lazer ile iki kilometre uzaklıktaki bir drone düşürülmüştü.
 
Osaka’nın mega güçlü lazeri LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments) olarak adlandırılıyor ve 300 feet uzunluğundan daha fazla ölçülüyor. Aslında iki petawatt güç müthiş bir miktar olsa da petawatt düzeyinde lazer fikri yeni bir fikir değildir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Texas at Austin Üniversitesi'nde, kendilerine ait özelliklerde bir petawatt gücünde birkaç tane lazer bulunmaktadır.


Texas Petawatt’ın yardımcı yöneticisi Michael Donovan bu büyük güç çıkışı için kullanılan enerjinin oldukça az olduğunu söylüyor. Bu büyüklükteki lazerler için bunun önemli olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu sözlerine ekliyor.
 
 
►İlginizi Çekebilir: İnsan Vücudunda Elektrik Üretimi
 
Michael Donovan: “Texas Petawatt enerjisi 150 ile 200 joule arasındadır. Bu 2 saniye içerisinde 100 watt bir ampulün kullanacağı kadar bir enerjidir.” Zaman içerisindeki enerji güçtür ve burada bir pikosaniye gibi çok küçük bir zaman diliminde ne kadar büyük bir güç çıkışı olduğu görülüyor.

Osaka Üniversitesi’ndeki bilim adamları bir atım lazerin enerjisinin (1 pikosaniyede 2 petawatt) yaklaşık olarak UT Austin lazer enerjisinde 100 kat fazla olduğunu söylüyor.

Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi’nden kıdemli araştırmacı Julio Soares 2 petawatt enerjinin çok fazla bir büyüklük olduğunu söylüyor. National Ignition Facility’de de benzer şekilde yüksek güçlü lazerler bulunuyor.

 


Austin Texas Üniversitesi’nde çalıştırılan ve daha önceki rekorun sahibi olan 1 petawattlık lazer

Osaka Üniversitesi şuanda 10 petawatt gücünde olacak bir lazer üzerine çalışıyor. Fakat bu çalışmalara ait herhangi bir görüntü yok. Ayrıca eğer biz Alderaan’ın patlattığı Death Star’dan bahsetmezsek, zaten büyük bir lazer hakkında bir hikaye olmamış olur.

Osaka Üniversitesi araştırmacıları LFEX’in kanser tedavisinde de kullanılabileceğini söylüyor. Fakat diğer taraftan savaş uçaklarında lazerlerin kullanılıyor olması petawatt gücündeki lazerlerinde savaş uçaklarında kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu gösteriyor



Kaynak:

►Popular Science
►Texas University The Center for High Energy Density Science
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar