elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Drone Uçuş Kontrol Kartı Seçimi Nasıl Yapılır?|
ElektrikPort Akademi

Drone(multikopter) teknolojisinin gelişmesiyle insansız hava araçlarının hobi ve görüntü kaydetme amaçlı kullanımı artıyor. Bu yazımızda, kendi multikopterini yapmak isteyenler için dronlarda kullanılan uçuş kontrol kartlarını inceleyeceğiz ve uçuş kontrol kartı seçiminde dikkat edilmesi gereken detayları açıklayacağız.



A- A+
18.12.2018 tarihli yazı 31241 kez okunmuştur.
Uçuş kontrol kartınızı seçerken ilk hesaba katmanız gereken şey bu kartı ne tür bir uygulamada kullanacağınız ve bu karta ayrılabilecek bütçenizin ne kadar olacağıdır. Eğer hobi amaçlı veya havadan görüntü almak için bir drone yapacaksanız uçuş kontrol kartı farklı uçuş modlarını desteklemeli ve yeteri kadar sensör portuna sahip olmalıdır. Daha önce bu konuda bir deneyiminiz yoksa kartın özelliklerinden ve daha gelişmiş olmasından ziyade kurulum kolaylığı ve firmware desteği sizin için en önemli husustur. Bu konuda deneyimli insanlar bile kurulum kolaylığına çok önem vermektedir. Ayrıca açık kaynak kodlu yazılıma sahip bir kontrol kartı birçok özelliğe zahmetsiz ulaşmanızı sağlar. Uçuş kontrol kartının yazılım desteği olmalı ve güncel bir kart olmalıdır. Kartın yazılım ve firmware desteği firma tarafından sonlandırılmışsa, kartın son sürümde stabil uçuşu sağlıyor olduğundan emin olmalısınız. Son olarak, söz konusu uçuş denetleyicisinin desteklediği yetenekleri ve teknik özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin: Uçuş kontrol kartını satın almadan önce bu kartın, yapmak istediğiniz drone çeşidini (quadcopter, hexacopter, tricopter, octocopter) destekleyip desteklemediğini bilmeniz gerekir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, uçuş kontrol kartında dikkat etmeniz gereken sensörlerin ve özelliklerin listesi aşağıda bulunmaktadır.
 
 

1. Mikrodenetleyici bit sayısı: 32 bitlik bir mikrodenetleyici kullanan uçuş kontrolörü 8 bitlik bir mikrodenetleyici kullanan uçuş kontrolörüne göre yüksek işlem gücüne sahiptir. Yine yüksek frekansa sahip bir uçuş kontrol kartı komutları daha hızlı uygular. (Bu bölümde sadece hobi ve otonom uçuş amaçlı multikopterler için kontrol kartlarını incelediğimizden listemizde çok hızlı kontrol kartlarına yer vermedik.)

2. Kullanacağınız uçuş kontrolörü jiroskop ve ivmeölçer bulundurmalıdır.

3. Barometre, multikopterin yüksekliğini belirlemeyi sağlayan bir sensördür. Özellikle otonom uçuş ve görüntü almak için kullanılacak multikopterlerde gereklidir.

4. Manyetometre(compass), multikopterin yönünü tespit etmek için kullanılan bir sensördür.

5. GPS, multikopterin konumunu belirlemek için kullanılan sensördür ve otonom uçuşlar için kullanılır.

6. Karta gömülü olarak manyetometre bulunan uçuş kontrol kartlarında kullanmak üzere GPS satın alınırken GPS’te manyetometre olmamasına dikkat edilmelidir. Hem kontrol kartında hem de GPS üzerinde manyetometre bulunması yön tespitinde probleme neden olur.

7. UART sayısı en az 3 adet olmalıdır. Çünkü hâlihazırda GPS ve alıcı 2 UART bağlantısını işgal edecektir.

Şimdi sıra otonom uçuş ve hobi amaçlı en çok tercih edilen kontrol kartlarını incelemeye geldi. Aşağıda uçuş kontrol kartlarını fiyat performans açısından değerlendirerek dikkat edilmesi gereken detayları paylaştık.

 


1. ArduPilot APM


Fiyat olarak baktığımızda orta seviye bir uçuş kontrolörü olduğu söylenebilir. APM, GPS ve eve dönüş gibi otonom uçuşu destekleyen özellikleriyle mükemmel giriş seviyesi bir uçuş kontrolörüdür. Ayrıca telemetri ile araç hareket halindeyken yer istasyonu ile haberleşebilmeyi ve MAVLink OSD ile telemetri bilgisini video ekranına aktarmayı sağlar. Özet olarak, APM manyetometre ve barometre de dahil olmak üzere tüm önemli sensörleri içerir ve daha fazla sensör eklemenize imkan tanır. Pixhawk uçuş kontrol kartına göre daha ucuz bir uçuş kartı olması ve internette birçok kaynak bulunması nedeniyle APM’i uçuş kontrol kartı listemize dahil ettik.

 
 


Avantajları:

► Her türlü sensörü destekler ve iki yönlü telemetri ile uçuş hakimiyeti sağlar.

► ArduPilot ekibi tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu yazılımı bulunmaktadır.

► Mission Planner yardımcı programı sayesinde kurulumu kolaydır.

► Otonom kalkış, iniş ve kamera kontrolleri gibi özel eylem komutlarını barındırır.

► Arduino derleyicisi ile istenildiği takdirde ek kodlar eklenebilir.


Dezavantajları:


► Firmware ve yazılım desteği firma tarafından sonlandırıldı(En son sürümde stabil uçuş sağlayabilir.).

► Birçok uçuş kartında 32 bit mikrodenetleyici kullanılmasına rağmen APM, Atmega’nın 8 bitlik mikrodenetleyicisini kullanır.

► Pixhawk ve Naze32 gibi uçuş kontrolörlerine kıyasla uçuş performansı zayıftır. Kalibrasyon ayarları zaman alabilir.


2. Eagle Tree Vector


Otonom uçuş özelliklerine sahip uçak ve dronlar için mükemmel bir seçim olan piyasadaki en esnek, uyarlanabilir ve çok amaçlı kontrolördür. Orijinal ambalajında bir görüntü ekranı(OSD) ve konektörü ile birlikte gelir ve bunları ayrıca satın almanıza gerek yoktur. Uçuş kontrol kartının programlanması ve ayarlanması son derece kolaydır. Pilot, her boyuttaki uçakları kontrol edebilmektedir. Sabit kanatlı uçaklar da dahil olmak üzere sadece bazı konfigürasyon ayarlamaları ile manevra ve dengeyi sağlamak zor değildir.
 


►İlginizi Çekebilir: Uçmak İsteyenlere: "Multicopter"


Avantajları:


► Son derece esnek ve uyarlanabilir.

► Harici eklenecek çoğu sensör ile uyumludur ve telemetri içerir.

► 32 bit mikrodenetleyiciye sahiptir ve bu sayede işlem gücü yüksektir.

► Firmware kurulumu çok kolaydır.

► Programlanması ve konfigürasyon ayarlarının yapılması kolaydır.

► Sabit kanatlı uçaklar dahil olmak üzere çok sayıda uçuş tipini desteklemektedir.
 


Dezavantajları:


► Fiyat açısından kendi sınıfındaki diğer uçuş kartlarına göre daha pahalıdır.
 

3. 3DR PIXHAWK


APM serisinin devam niteliğinde olan Pixhawk kontrol kartı, APM için söylemiş olduğumuz açık kaynak kodlu yazılım ve Mission Planner yardımcı programı ile kolay kurulum imkanı özelliklerine sahiptir. APM’e göre daha pahalı ama daha yüksek işlem gücüne sahip bir karttır. Ayrıca, hala yazılım desteği almakta ve Mission Planner’ın en son versiyonu ile kurulum ayarları yapılabilmektedir. Bu sayede konfigürasyon ayarları APM’e göre daha kolay ayarlanabilirken, internette bulunan kaynaklar APM’e göre kısmen daha azdır. Stabil uçuş ve denge özellikleriyle otonom uçuş için muhtemelen en iyi quadcopter(4 kanatlı insansız hava aracı) kontrol cihazıdır.
 


►İlginizi Çekebilir: İnsansız Hava Araçlarının Yükselişi


Avantajları:


► Harici eklenecek çoğu sensör ile uyumludur ve telemetri içerir.

► 32 bit mikrodenetleyici içerir ve bu sayede işlem gücü yüksektir.

► ArduPilot ekibi tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu yazılımı bulunmaktadır.

► Mission Planner yardımcı programının güncel sürümü sayesinde kurulumu kolaydır.

► Dayanıklılığı ve güvenirliliği kullanıcılar tarafından onaylanmıştır.


Dezavantajları:


► Diğer uçuş kartları ile (özellikle APM 2.8) karşılaştırıldığında fiyatı yüksektir.

► Bir S.Bus desteği olmayan alıcıya sahipseniz, ek bir PPM kodlayıcı kartı takmanız gerekir.
 

4. DJI NAZA M-V2


Son uçuş kartımızı biraz daha profesyonel kullanıcılar için detaylandırdık. Naza M-V2 uçuş kontrol kartı DJI fantom uçağı nedeniyle oldukça popüler hale geldi. En takdir özelliklerinin başında üst düzey bir GPS’e sahip olması geliyor. Naza'nın kurulumu Pixhawk’a göre daha kolaydır ancak özellikle Pixhawk ve APM'ın aksine, Naza açık kaynak kodlu yazılıma sahip olmadığı için daha az özellik sunuyor. DJI, bu uçuş denetleyicisi için birçok eklenti satıyor. Eğer bu kartın lite sürümünü alırsanız, bu eklentilerin ve aksesuarların desteklenmeyeceğini unutmayın. Eğer sinema kalitesinde videolar ve görüntüler çekmek istiyorsanız alabileceğiniz en iyi kontrol kartı diyebiliriz.

 


►İlginizi Çekebilir: ARES| Yeni Nesil İHA

Avantajları:


► Harici eklenecek çoğu sensör ile uyumludur ve telemetri içerir.

► 32 bit mikrodenetleyici içerir ve bu sayede işlem gücü yüksektir.

► Yazılım ve firmware kurulumu çok kolaydır.

► Bir dizi uçuş konfigürasyonu için destek sağlar.


Dezavantajları:


► Eagle Tree Vector’e göre tricopter için (3 kanatlı insansız hava aracı) daha az esnektir ve uyarlaması zordur. Firma tarafından tricopter uçuş konfigürasyonu için herhangi bir destek sağlanmamıştır.

► Fiyat açısından kendi sınıfındaki diğer uçuş kartlarına göre daha pahalıdır.

► Tam sürümüne sahip olunmadığı takdirde eklenti ve aksesuarları desteklemez. Açık kaynak kodlu yazılıma sahip değildir.

Kaynak:

Droneybee
 
 
Muhammed Ali BEYAZIT Muhammed Ali BEYAZIT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar