elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

CERN'de Staj ve Tez Yapmak |
Volkan Gezer

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Elektrik - Elektronik Mühendisliği eğitimi sırasında Cern'e ulaşmış, staj ve tez yapmış Volkan GEZER ile tecrübelerini konuştuk. Siz de bu tecrübelerden yararlanmak isterseniz buyurun yazımıza.



A- A+
23.06.2013 tarihli yazı 19119 kez okunmuştur.

Volkan Bey bize kendinizden bahseder misiniz?

1989 İstanbul doğumluyum.  İlköğretim ve Lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. Üniversitede Tıp veya Diş Hekimliği okumak istedim ve bunun sonucu olarak ÖSS sınavında ilk 22 tercihimi Tıp ve Diş Hekimliği olarak yazdım. Lisans eğitimimi 23. tercihim olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladım. Yıllar geçtikçe doğru bölümde olduğumu anladım ve şimdi iyi ki de bu bölümde okumuşum diyorum.

Lisans süresi içinde stajlarımı sırasıyla ESOGÜ Bilgi İşlem Merkezi, Türk Telekom ve CERN’de yaptım. Ardından lisans tezimi de yine CERN’de tamamladım.

Şu anda da Almanya, Kaiserslautern Teknik Üniversitesi’nde Elektronik Mühendisliği, Gömülü Sistemler alanında yüksek lisans yapıyorum.
 

►İlginizi Çekebilir: Cern ve Karanlık Madde


Peki bize Cern’den bahsedebilir misiniz?

CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), 1954 yılında kurulmuş ve yaklaşık 2400 tam zamanlı çalışanı ile 10000 ziyaretçi biliminsanını barındıran bir organizasyon olup;  kampüsü Fransa ve İsviçre sınırında yer alan, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. Asıl amacı yüksek enerji fiziği olmasına rağmen, WWW da (World Wide Web) CERN’de doğmuştur ve sanılanın aksine CERN fizik dışında da çok farklı alanda da AR-GE imkanı sağlar. Tam zamanlı çalışanlarının tamamını ve öğrenci imkanlarının çoğunu üye olan 20 ülkeden karşılamaktadır ve bu 20 ülke arasında maalesef Türkiye yoktur. Türkiye CERN’de 1961’den beri gözlemci konumundadır ancak üyelik için başvuruda bulunmuştur. Türkiye’den alınan öğrenciler ya CERN, İsviçre veya Türkiye’den bir destekle ya da CERN’de tam zamanlı çalışan bir personelin kendi takım bütçesinden yaptığı ödenekle alınabilmektedir. Staj için gittiğim dönemde maaşım İsviçre’deki büyük bir banka tarafından; tez dönemimde gittiğimde ise stajdaki danışmanımın takım bütçesinden karşılandı.

NOT: CERN’de yanına oturup yemek yediğiniz veya sırada arkanızda olan kişinin Nobel ödüllü veya Vikipedi’de bir maddesi olan biliminsanı olma ihtimali her zaman çok yüksek. smiley


 
 

►İlginizi Çekebilir: Cern ve Higgs Parçacığı


Hepimizin en çok merak ettiği konu, böyle kapsamlı bir yere nasıl başvurmaya karar verdiniz ve nasıl kabul edildiniz?

Çocukluğumdan beri araştırmaya meraklı biriydim ve laboratuvarlar hep ilgimi çekerdi. Başvurumu yapmak istememe neden olan da CERN ile ilgili bir belgesel izlemem oldu. Orada çalışmanın çok heyecan verici bir şey olduğunu düşündüm ve başvuracağım pozisyonları araştırmaya başladım. Biraz önce de belirttiğim gibi Türkiye henüz üye ülke olmadığından, sadece CERN Summer Student programına başvurabiliyordum.

Hocalarımdan referans mektuplarını aldım ve başvurumu yaptım. Seçileceğimden pek ümitli değildim ancak kaybedecek bir şeyim yoktu. Arkadaşlarıma bahsettiğimde de seçilip seçilmemem konusunda oldukça komik anılarımız olmuştu. smiley

Yaklaşık 1,5 ay sonra bir e-posta geldiğinde çok şaşırdım. CERN’deki danışmanım birkaç gün sonra bir e-posta gönderip yapacağım proje hakkında bilgi verdi ve bence benim için en iyi motivasyon olan, bu projeyi tamamen bitirmemi beklemediğini; bu nedenle herhangi bir telaşımın olmaması gerektiğini söyledi.

Stajda nasıl seçildiğim hakkında en ufak bilgim ve fikrim yok ancak tez için tekrar çağırılmamın, stajdaki çalışmam sayesinde olduğunu düşünüyorum.
 

►İlginizi Çekebilir: Cern'de Işık Hızı Aşıldı mı?


Bu staj size neler kazandırdı?

İlk olarak birinin nasıl motive edilebileceğini öğretti. Ardından bir anda sıkıştığınızda, bulunduğunuz çalışma grubunun toplanıp size yardımcı olması ve sorununuzu çözmeye çalışmasını; yine sorun çözülemeyecek gibiyse, alternatif yolların nasıl bulunacağını gösterdi. Ayrıca CERN sayesinde, “esnek çalışma saatleri” kavramının farklı bir anlamını öğrendim. Resmi çalışma saatleri 8:00-18:00 olan CERN’de 8 saat çalıştığınız sürece, başlangıç saatinizi siz belirleyebiliyordunuz. Bu da sabahları yüksek performans gösteremeyen birinin kendini en iyi hissettiği anlarda CERN’de bulunabilmesini sağlıyordu ve kimse de bu imkanı istismar etmiyordu. Hatta bu şekilde çoğu kişinin 8 saatten fazla kendi isteğiyle çalıştığını da söyleyebilirim.

Tez için gittiğimde de yüzlerce kişinin bulunduğu RD51 toplantısında bir konuşma yapma imkanı sağlandı. Bu sayede de projemi yüzlerce kişiye tanıtma imkanı buldum. Yine tezim tamamlandıktan sonra grubumuzun projesinin ve tezimin, projeyi seri üretime geçirecek olan Yunanistan’da bulunan bir firmaya anlatmam istendi.

Bu staj, belki yurt dışında yüksek lisans yapmamı sağlayan en büyük etkendi.

Staj konusunda öğrenci arkadaşlarımıza tesviyeleriniz nelerdir?

Hedeflerinizi büyük tutun. Eğer bir konuya ilginiz varsa, o konu üzerinde araştırma yapan büyük firmalarla başvurularınıza başlayın. Her zaman olumlu dönüş alacaksınız diye bir şey yok. Olumsuz yanıt geldiğinde yılmayın. Stajı sadece staj yapmış olmak ve 40 günü tamamlamak için yapmayın. Ne yazık ki Türkiye’deki bazı firmalar stajyeri bir zorunluluk görüyorlar ve proje vermekten çekiniyorlar. Stajların proje bazlı olmasını tercih edin. Projeyi yapamacağınızdan da korkunuz olmasın. Kimse size yapamayacağınız bir projeyi isteyerek vermez . 


Sormak istediğiniz sorular için; Volkan GEZER

 
Emre Güneç Emre Güneç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.