Baseball Oynayan İnsansı Mini Robot Geliştirildi
Günümüzde Güney Kore, Çin, Amerika gibi pek çok ülke tarafından geliştirilip yeni donanımlar kazandırılan "İnsansı Robot"lara bir yenisi daha eklendi. İşte karşınızda Baseball oynayan mini robot!
02.05.2013 tarihli yazı 13291 kez okunmuştur.
İnsansı robotlar, yapay zeka sınırlarının gün geçtikçe daha da genişlemesiyle farklı ve daha kompleks görevleri yerine getirmeye başlamıştır. Son yapılan insansı robotlardan biri de sahip olduğu reflekslerle Baseball oynayabilen robottur.
100.000 Nöronluk Yapay Zeka
İnsan beyinciği, yaptığı görevlerden dolayı çok gizemli bir yapıya sahiptir. Motor (nöron) kontrol sisteminden sorumlu olup yürüyebilmemizi, koşabilmemizi ya da bir baseball topuna vurmak gibi olayları bilinçli olarak, düşünmeden yapabilmemizi sağlar. Bu olaylardan bazıları da robotların kendi "elektronik beyinleri" ile gerçekleştirebildikleri olaylardır.
Japonya'daki bir çift araştırmacı GPU (Graphic Programming Unit) ve CUDA paralel programlama modelini kullanarak 100.000 nöronluk yapay bir beyincik geliştirip insan beyinciğinin simülasyonunu gerçekleştirmiş oldu. Bu proje için, sahip olduğu yapay nöron sayısı sebebiyle dünyada kendi türündeki yapay zeka simülasyonlarının en geniş boyutlu olanlarından biri diyebiliriz.
Tokyo Electro-Communications Üniversitesinden Tadashi Yamazaki ve Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsünden Jun Igarashi, NVIDIA GPU ile büyük ölçekli insan beyiciği ağı modellemenin detaylarını anlatan bir makale yayınladılar. İşte detaylar:
Igarashi'ye göre proje, gerçekçi sinirsel beyin fonksiyonları modellemesini kapsayarak, robotun çevresiyle etkileşim içinde olmasına olanak sağlıyor. Tabiki bu etkileşimlere komplike görevler de dahil diye ekliyor. "Bizim fiziksel eylemlerimiz çevreyi değiştiriyor, bunlar insan beynine gelen duyusal girişler sayesinde gerçekleşiyor. Ardından beyin, değişen bu duyusal bilgileri işletir ve nasıl bir eylem verileceğini hesaplıyor. Buna sensorimotor döngüsü ismi veriliyor." diyen Igarashi "Beyin, kademeli olarak değişen duyusal-sensörel bilgileri temel alarak uygun eylemleri yapmaya devam etmelidir." diyerek, projede de temel beyin fonksiyonlarına sadık kalınarak geliştirme yapmanın daha uygun olacağını belirtiyor.
GPU Sayesinde 100 Kat Daha Hızlı
Sinirsel beyin fonksiyon simülasyonunun en önemli noktalarından biri de simülasyon hızı. Tek başına CPU ( Merkezi İşlem Birimi) kullanmak, 1 saniye süren bir uyarıcıya nasıl cevap vereceğini hesaplamak için 98 saniye gerektiriyor. GPU kullanıldığında ise 100 kat daha hızlı veri işlenebiliyor. Bu yüzden yüksek işlem gerektiren bu robot uygulamasında GPU tabanlı bir sistem kullanılmıştır.
Sistemi eylem halinde görebilmek için topu robota atmanız yeterli. Genel olarak algılayıcı ve diğer birimler sayesinde elde edilen çevre verilerinin işlenmes ile sistemin işleyişini şu şekilde özetleyebiliriz. Atılan topun hızı değiştiğinde robot daha önceden öğrenmiş olduğu zamanlama birimini unutuyor ve yeni zamanlamayı tekrar öğreniyor. Topu tekrar attığınızda yeni verileri kullanarak çevresel tepkilerini olması gerektiği gibi verebiliyor.
Kaynak :
►scientificcomputing
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.