elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arduino İle MQ-3 Alkol Sensörü

Bugün Sparkfun Gaz Sensör Breakout Board ile birlikte MQ-3 Alkol Sensörünü Arduinomuza bağlayarak yeni bir proje gerçekleştireceğiz.MQ-3 ısıtıcı güdümlü olarak çalışan çıkış olarak gazın yoğunluğuna göre ( sensörün ısınmasına göre genellikle 150-1023 arası değerleri çıkış olarak veren ) analog voltaj çıkışı veren böylelikle Arduinonuzun kodu ve ayarlamalarımızla istediğiniz işlemi yapmanıza yarayacak bir alkol sensörüdür.



A- A+
15.02.2015 tarihli yazı 13930 kez okunmuştur.
Devre Tasarımı


MQ-3 Alkol sensörünü Sparkfun Breakout Boarduna bağlarken nasıl bağladığımızın bir önemi yoktur. Sensörde bulunan A pinlerinin B pinlerinden elektronik olarak bir farkı bulunmuyor. Sensörün her iki tarafında bulunan merkez pinlerinde ısıtıcı elemenler bulunmakta. Devre +5V DC akımla çalıştırılacağından dolayı sensörün boarda nasıl lehimlendiğinin bir önemi bulunmuyor. Yani Sparkfun logosu ve pin etiketleri aşağıya doğru olduğu sürece bir sorunun olmadığını anlayabilirsiniz.
 



Not: MQ-3 alkol sensörü ısı güdümlü olduğundan dolayı sensörün ısınmasının ve ilk çalıştırıldığında ufak bir koku yaymasının gayet normal olduğunu unutmayın.

 

► İlginizi Çekebilir Arduino ve Processing ile RGB Kontrolü 




Ayarlamalar
 

Eğer biraz zaman ayırırsanız, belli oranların hangi değerlere eşit olduğunu ya da bir alkolmetre gibi kan alkol yoğunluğunu bulabilirsiniz. Fakat bunları yapmaya başlamadan önce sensörünüzün okuduğu değerler değişken olduğundan dolayı MQ-3 sensörünüzü kendi oluşturduğunuz Arduino kodunuza göre kalibre etmeniz gerekmektedir. Size özel ayarlmalarınızda yardım edemesem de size verebileceğim en iyi tavsiye, deneyleriniz için farklı oranlarda bulunan birkaç tane izopropil alkol şişesi kullanmanız olacaktır. Dikkat sensörünüzü alkol ile ISLATMAYIN. Alkol bulunan şişenizi basitçe sıkarak gazı sensörünüze tutun ve değerlerinizi almaya başlayın.



Programlama


Kod:

Bu projemiz için Arduino kodumuz çok basit. İşte kodu:

 

int mq3_analogPin = A0; //MQ3 ün çıkış pinine bağlı

 

void setup(){

  Serial.begin(9600); // seriyi 9600 bps de açın

}

 

void loop()

{

  // okunan degerlerin dengelenmesi icin bol zaman verin

 

  int mq3_value = analogRead(mq3_analogPin);

  Serial.println(mq3_value);

 

  delay(100); //Cıkısı yavaslatmak icin.

}



Kaynak:

►bildr.org

Fatih YÖRÜK Fatih YÖRÜK Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar