elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Neden Arduino Öğrenmeliyiz? Arduino Öğrenmeye Değer mi?

Arduino, belki daha önce duydunuz, belki de duymadınız. Ne olduğu, ne yapabileceği veya neden umursamanız gerektiği hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Karşınızda "Neden"leri ile Arduino...



A- A+
17.01.2022 tarihli yazı 5928 kez okunmuştur.
Arduino kullanımı kolay, fiziksel programlanabilir devre kartı ve yazılıma sahip açık kaynaklı bir elektronik platformdur. Raspberry Pi gibi, Arduino da programlamayı anlamamıza yardımcı olabilir, ancak bu cihaz daha çok elektronik üzerinde odaklanmıştır. Kullanımı basit ve öğrenmesi de basit. Arduino öğrenmenin faydalı olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? İşte bugün Arduino öğrenmeye başlamanız için nedenler.

Arduino Nedir?

Arduino, kullanımı kolay bir tek kartlı mikrodenetleyicidirBu tam olarak ne anlama geliyor? Tek kartlı mikrodenetleyici, bilgisayara benzer küçük bir cihazdır, ancak programları çalıştıracak basitleştirilmiş bir versiyondur.


Mikrodenetleyiciler, otomobil motorlarında, tıbbi cihazlarda, uzaktan kumandalarda, ofis ekipmanlarında, ev aletlerinde, elektrikli el aletlerinde ve hatta küçük oyuncaklarda bulunabilir.

Birkaç yeni anahtar kelime ve beceriye ilk girişten sonra Arduino, yeni başlayanlar için kullanımı kolay ve son derece eğlenceli bir araçtır.

Arduino'nun tarihçesine hakim olmak ve daha fazla bilgiye ulaşmak için türkçe altyazısı bizim tarafımızdan hazırlanan Arduino belgeselini izleyebilirsiniz: 

 

Arduino Öğrenmek Zor mu?

Programlama, elektronik, kod ve bileşenlerle harika şeyler yapmak; Arduino kullanmaktan bekleyeceğiniz şey budur.

Tüm yeni şeyleri öğrenirken olduğu gibi, Arduino‘yu kullanmak için gerekli olan bir yeniden yönlendirme anı vardır. Ama nihayetinde kavramak zor değildir. Aşağıdaki temel görevleri tamamlayıp tamamlamayacağınızı düşünün:

► Kabloları bağlayabilme
► Bileşenleri takabilme
► Klavye kullanabilme

Üçüne de cevabınız “evet” ise Arduino‘yu öğrenebilmelisiniz. Bunların hepsi çoğu insanın başarabileceği uygulamalardır ve çoğu insan Arduino‘yu öğrenebilmelidir.


İlginizi Çekebilir: Arduino Pinleri ve Fonksiyonları
 

Neden Arduino Öğrenmelisiniz?

Yeni teknolojik çağda zamanınızı kullanmanın en iyi yollarından biri yeni beceriler öğrenmektir.

Yani, Arduino‘nun kullanımının kolay olduğunu biliyorsunuz. Ama neden bu mikrodenetleyici kartını nasıl kullanacağınızı öğrenmek için zaman harcamalısınız? Mikrodenetleyiciler, her elektronik projenin kalbidir ve inanılmaz derecede esneklik sağlar. Bir Arduino ile, bir robotu kontrol etmekten bir ev otomasyon projesini yönetmeye kadar her şeyi ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca pek çok kişi kod yazmayı öğrenirken, çok azı fiziksel sistemi kurma fırsatına sahip oldu.

 
Arduino öğrenmenin temel faydaları:

Harika projeler tasarlayıp, gerçekleştirebilirsiniz
Arduino programlama için harika
Elektroniği kolayca öğrenebilirsiniz
Başlamak için ucuz bir hobi
Arduino size Raspberry Pi‘den daha çok uygun olabilir

Neden Arduino kullanmanız gerektiğine yakından bakalım.

1. Arduino Projelerin Temelidir

Arduino almanın temel nedeni, onunla bir şeyler yapabilmenizdir. Kendinizi bir mekaniker, elektronikçi, teknoloji ve mühendislik aşığı biri olarak görüyorsanız, kendinizi evinizde hissedeceksiniz.

 

Tek sınırınız hayal gücünüz.

Aşağıdaki proje fikirleri için Arduino kullanabilirsiniz:

Philips Hue ışıklarını kontrol etmek
Robotlar tasarlamak
Ev otomasyon projeleri
Video oyunları kontrol etmek
Müzikal projeler
Alarm sistemleri

Bu, bir Arduino ile yapabileceklerinizin sadece küçük, tatlı bir kısmı.


Ama ya bir şeyler yapmaktan hoşlanmıyorsanız? Endişelenmeyin, Arduino‘yu öğrenmeniz için daha pek çok neden var.

2. Arduino: Programlamaya Harika Bir Giriş

Programlama için öğrenme serüveni oldukça zorlayıcı ve caydırıcı. Yalnızca syntax’ın (söz dizimi) yabancı dilde olması değil, programlama mantığının oturması da biraz zaman alabilir. Bu birçok insan için sinir bozucu bir deneyim. İyi haber şu ki Arduino ile kodlama yapmak çok daha basit hale geliyor.

Arduino‘da programlama herhangi bir dille mümkündür, ancak Arduino IDE (Integrated Development Environment) ile başlamak en iyisidir. Bu programın Windows, macOS, Linux ve diğer platformlar için mevcut sürümleri mevcut. IDE, C ve C++ ‘ı destekler. Aynı zamanda LEDler ve switchler gibi çeşitli donanım bileşenleri için kütüphaneler içerir. “Sketch” olarak bilinen bir program tamamlandığında, bir USB kablosu aracılığı ile Arduino kartına yüklenir. Burada çalıştırılabilir ve değiştirilene kadar bellekte kalır.

 

İlginizi Çekebilir: Arduino SPI Haberleşme Nedir?
 
Elbette Arduino için programlama mükemmel değil. Birincisi, Arduino kodunun bağışlayıcısı doğası, özensiz kod yazmanın ve kötü alışkanlıklar geliştirmenin kolay olduğu anlamına gelir. Arduino programlama da nispeten basittir, bu yüzden muhtemelen onunla ileri kodlama tekniklerini öğrenemeyeceksiniz. Ancak programlamanın mutlak temellerini kavramanın bir yolunu arıyorsanız, Arduino harika bir başlangıç.

Kodlama fikri sizi korkutuyorsa, resmi dilin yanı sıra öğrenebileceğiniz Arduino uyumlu başka diller de vardır. Örneğin, Scratch 4 Arduino, yeni başlayanlar için anlaşılması daha kolay görsel bir alternatiftir. Syntax hakkında endişelenmeden kodlama kavramlarını öğreneceksiniz. Arduino koduyla biraz oynadıktan sonra, gerçekten keyif aldığınızı fark edersiniz.


3. Arduino ile Elektronik Öğrenmek Kolay

Ne yaptığınızı anlamak istiyorsanız, devrelerin temellerini öğrenmeniz gerekecektir. Ancak Arduino için elektronik hakkında nereden bilgi edinebilirsiniz?

Arduino ile ilgili yüzlerce video bulabileceğiniz YouTube ile başlamanızı öneririz. Arduino ile uğraşırken, takip ettiğiniz projelere bağlı olarak yeni elektronik becerileri kazanacaksınız. Daha önce hiç kablo, breadboard veya lehim tabancası kullanmadıysanız, bu öğrenmenin güvenli ve eğlenceli bir yoludur. Elektronik ile çalışmak, önceden plan yapma ve kapsamlı bir araştırma yürütme yeteneğinizi de geliştirecektir


İlginizi Çekebilir: Ardunio I2C Haberleşme Nedir?
 
Sadece bu kadar da değil, aynı zamanda pek çok ilgi çekici elektronik bileşeni kurcalama imkanınız olacak. Arduino başlangıç kitlerinin çoğu LEDler, dirençler, kapasitörler, ivmeölçerler, motorlar, butonlar, ekranlar ve daha fazlasıyla birlikte gelir. Kendinizi yeniden Lego parçalarıyla oynayan bir çocuk gibi hissedeceksiniz.

Hepsinden önemlisi, devreler ve bileşenlerle kendinize olan güveninizi arttırdıkça, muhtemelen daha önce varlığından bile haberdar olmadığınız yaratıcı ve mühendis yönünüzün kilidini açacaksınız. Uygulamalı yaratıcılığı ifade etmekte en basit çözümlerden olan Arduino, küçük yaştaki mucit adayları için de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor.


4. Arduino Ucuz, Faydalı Bir Hobidir

Arduino‘nun en büyük avantajlarından biri, başlamanın en kolay programlanabilir kartlardan olmasıdır. Bir robot geliştirmek kulağa oldukça havalı geliyor ama pahalıya mal olacakmış gibi geliyor. Bu doğru değil. Arduino ile bir proje geliştirmek için bir servet harcamanıza gerek yok.

Arduino ve Raspberry Pi

Arduino ve Raspberry Pi aynı anda ortaya çıktıkları için insanlar aynı olduklarını düşünebilir. Bazı benzerlikler olsa da bu iki kart oldukça farklı.



Arduino bir mikrodenetleyici kartı, Raspberry Pi ise tek kartlı bir bilgisayardır. Arduino başka bir cihazdan programlanmalıdır, oysa Raspberry Pi bir işletim sistemini çalıştırabilir. Bir Arduino‘yu Raspberry Pi ile programlayabilirsiniz, ancak bunun tersi olmaz. Bu farklılıklar topluluklarda bölünmelere yol açmıştır.


Arduino mu yoksa Raspberry Pi mi?

Öğrenmek için ikisini de denemeniz gerekecek. Ancak, gelişmiş elektronik projeler oluşturmaya başladığınız zaman, muhtemelen Arduino‘nun bu konuda biraz yetersiz kaldığını göreceksiniz.


Kaynak:

chipwired.com
makeuseof.com
►create-learn.us
►urish.medium.com
►all3dp.com
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar