Karanlık Çağ Bilgisayarı |
Antikythera
Ulusal Arjantin Üniversitesi ile Puget Üniversitesinin birlikte MÖ 80li yıllarda Ege Denizinde batan Antikythera düzeneği üzerinde yaptıkları son çalışmalara göre düzeneğin sanıldığından da yaşlı olduğu anlaşıldı. Gelin birlikte bu düzeneği ve üzerinde yapılan çalışmaları beraber inceleyelim...
16.12.2014 tarihli yazı 7747 kez okunmuştur.
Yapılan son çalışmalarla birlikte hayretler veren Antikythera düzeneği zannedildiğinden de eski olduğu ortaya çıktı. Açıklanan yeni bilgilere göre zamanının 1500 yıl ilerisinde bir teknolojiye sahip olduğu düşünülen aygıtın aslında zamanının 1800 yıl ilerisinde bir cihaz olduğu ortaya çıktı.Düzeneğin ne zaman ve nerede bulunduğuna değinecek olursak. Cihaz 1901 yılında Ege Denizinde MÖ 80 li yıllarda batan bir gemi enkazında bulunmuş. Aygıtın tam olarak ne işe yaradığı ve kökeni bilinmese de astronomik hareketleri modellemeye yarayan bir tür analog bilgisayar olduğu düşünülüyor. Eğer cihazlar böylesine zor şartlarda varlığını sürdürebilseydi Kepler gezegen hareketlerini çok daha kolay anlayabilirdi siz ne dersiniz.
O zamanların en ileri teknolojiye sahip aygıtı olarak görülen bu cisim karmaşıklığı ile tam bir gizem. Birçoğu için bu aygıt eski çağların zirve teknolojisi olarak görülüyor öyle ki karanlık çağlarda kaybolan günümüze ulşamayan teknolojik aletlerden biri olduğunu düşünenler bile var. Denizin derinliklerinde uzun bir zaman geçirmesinden dolayı bazı parçaları halen bulunamamış fakat son incelemelere göre aygıtın içinde en az 30 dişlinin bulunduğu açıklanan yeni bilgiler arasında.

►İlginizi Çekebilir: Sony’nin 2020 Bilgisayar Konsepti Nextep!
Mekanizmanın tahmin edilen fonksiyonlarından biri ise tutulma olaylarının zamanlarını tahmin edebilmek. Cihazın göstergeleri üzerinde yapılan son araştırmalara göre cihazın MÖ 205 den itibaren çalışmaya başlayan bir takvime sahip olduğu belirlenmiş.Mekanizmanın kökenine de değinecek olursak birçok araştırmacı tarafından cihazın muciti olarak olmasa bile aygıtın yapımında ilham alınan kişi Arşimet olarak görülüyor. Bunun sebebi ise cihazın Arşimet’in ölümünden sadece 7 yıl sonra çalışmaya başlamış olması.

Antikythera mekanizmasının karmaşıklığı hakkında daha iyi fikir sahip olabilmek için aşağıdaki düzeneğin Legolardan yapılmış rekreasyonu videosunu izleyebilirsiniz.
Kaynak:
► iflscience.com
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.