elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arama Kurtarma Robotu |
Yarasa DALER

Doğadan esinlenerek geliştirilen robotlara bir yenisi daha katıldı. İsveç Federal Lozan Teknoloji Enstitüsü ile NCCR (National Centre of Competence in Research ) yani Ulusal Araştırma Yetki Merkezinden bilim insanlarının bir araya gelmeleri sonucunda yarasalardan ilham alınarak gelecekte arama kurtarma görevlerinde kullanılabilecek robot yarasa geliştirildi. Gelin beraber bu yeni robota bir göz atalım.



A- A+
01.02.2015 tarihli yazı 10550 kez okunmuştur.
Normal tipik bir robot bir hareket biçimini kullanır ya hava ya da kara fakat her ikisini yapan nadir bulunur. İsveç Federal Lozan Teknoloji Enstitüsü ile NCCR (National Centre of Competence in Research ) yani Ulusal Araştırma Yetki Merkezinden bilim insanlarının geliştirdiği bu yeni robot ortama ve duruma göre ister karada ister hava da hareketini sürdürebiliyor.
 
 

Vampir yarasalardan ilham alınarak geliştirilen bu robota isim verilirken ise yeteneklerinden yola çıkılmış. Konuşlandırılabilir Hava-Kara Keşif Robotunun İngilizce kısaltması olan DALER (Deployable Air-Land Exploration Robot  ) ismi verilen robot birçok görevi yapabilme yetisine sahip.


 
►İlginizi Çekebilir :  Kumlu Tepelerin Fatihi Robot Yılanlar
 

DALER’in teknik özelliklerine de değinecek olursak havadayken 20 m/s hızına kadar ulaşabilirken, yerdeyken yalnızca 6 cm/s hızda gidebiliyor. Kumaş kaplı katlanabilir iskelete sahip robot DALER aynı zamanda bir yarasa gibi esnek kanatlara bulunuyor böylece kanatlarını katlayıp açabiliyor. Bu yetisiyle duruma göre uçarken aniden sürünme moduna geçerek hareket kabiliyetini her ortama ayak uydurabiliyor.

 
 

►İlginizi Çekebilir :  İlk Yerli Üretim Yüksek Hızlı Tren


Arama-Kurtarma görevlerinde verimli olacağı düşünülen robot, tehlikeli ve ulaşılamayan bölgelerde kullanılması araştırma grubunun hedefleri arasında. Böylece hayvanlardan ilham alınan robotlar arasına bir yenisi daha katılmış oldu. Aşağıdaki videoyu izleyerek DALER’in yeteneklerini daha yakından görebilirsiniz.
 


 
Kaynak   :

dailymail.co.uk
Mashable.com
Fatih YÖRÜK Fatih YÖRÜK Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.