elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2M Kablo’nun destek verdiği Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, Türkiye’nin en verimli hibrit aracını üretti!

Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, her sene olduğu gibi bu sene de yarıştan kupasız dönmedi. 2M Kablo’nun destek verdiği kulüp, Türkiye’nin en verimli hibrit aracını üretti!



A- A+
26.08.2016 tarihli yazı 8612 kez okunmuştur.


Tübitak tarafından her sene ‘’Alternatif Enerjili Araç Yarışları’’ adı altında düzenlenen yarışlar bu sene 1-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında uluslararası platforma açılarak İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Hydromobile ve Electromobile olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenen yarışlara, birçok üniversite en verimli aracı tasarlamak için katılım gösterdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, her sene olduğu gibi bu sene de yarıştan kupasız dönmedi. Hydromobile kategorisinde tamamı kulüpteki öğrenciler tarafından tasarlanıp, kulüp atölyesinde üretimi gerçekleştirilen SİRİUS isimli araç 100 kilometrede 0,70 TL yakıt tüketimi ile Türkiye’nin en verimli hibrid aracı oldu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü Türkiye Şampiyonu olmaya hak kazandı. Ekibe birincilik kupasını TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Arif Ergin takdim etti.




Farklı kategorilerde ödüllendirmelerin yapıldığı yarışta SİRİUS sahip olduğu 6 adet yerli tasarım ürün sayesinde  ‘’Domestic Product Award’’ kategorisinde de birinci seçildi. Motor, Enerji Yönetim Sistemi (EYS), Batarya Yönetim Sistemi (BYS), Yerleşik Şarj Birimi, Telemetri, Hidrojen Sensörü SİRİUS’un sahip olduğu yerli ürünleri oluşturuyor. Bu sene alınan iki ödül sayesinde ekip son 4 senede 7. kupasını aldı.

Alçak gerilim kablo üreticisi 2M Kablo olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübüne kablo ve pazarlama eğitimleri vermiş, kablo üretim süreçlerini daha yakından anlatmak ve üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla fabrikamızda ağırlamıştık.

 

Alternatif Enerjili Araç Yarışları Hakkında

Alternatif Enerjili Araç Yarışları her yıl üniversite öğrencilerine yönelik olarak TÜBİTAK tarafından 2005 yılından itibaren gerçekleştirilmektedir.  Farklı kategorilerde düzenlenen yarış organizasyonları sayesinde, alternatif enerji ile çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerjiler hakkında araştırma yapıp, dünyadaki gelişmeleri takip ederek deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılması amaçlanmaktadır.


 
Formula-G adı ile ilk olarak 2005 yılında gerçekleştirilen bu yarışlara 2007 yılında Hidromobil kategorisi eklenmiştir. Elektrikli araçlar ile ilgili dünya genelindeki çalışmalar ve uygulamalar incelendiğinde batarya beslemeli taşıtların öne çıktığı ve yakın gelecekte de batarya beslemeli taşıtların gündelik yaşantımızda yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Bu nedenle 2014 yılı itibariyle batarya beslemeli elektrikli araçlar (Elektromobil) yarış kapsamına alınmıştır.

Yarışlar kapsamında 10.000’in üzerinde üniversite öğrencisine ulaşılmış olup, konuyla ilgili endüstriyel uygulamaları teşvik edecek ve bu konudaki potansiyeli güçlendirecek bilgi ve tecrübe birikimine sahip genç mühendis ve temel bilimci bir kitle oluşturulmuştur.


 
12. yılında ilk kez uluslararası takımların katılımıyla “Efficiency Challenge Electric Vehicle” adıyla düzenlenecek yarışlar, üniversite öğrencilerinin çevresel duyarlılıklarını da ön plana çıkararak, yeni teknolojik uygulamalar geliştirmesini sağlayacak ortamlar oluşturmayı hedeflemektedir.



 
Ekip Hakkında Bilgi
 
Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü Doç. Dr. Alptekin Ergenç (Makine Fakültesi) ve Doç. Dr. Bülent Vural (Elektrik-Elektronik Fakültesi) danışmanlığında Takım kaptanı Doğukan Özavcı olmak üzere mekanik, elektrik-elektronik ve kompozit ekiplerinden oluşan öğrenci kulübüdür. 
Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır