elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yakıt İhtiyaçsız Güneş Enerjili Uçaklar

Yenilebilir enerji kaynaklarından en çok inovasyon patlaması yaşayan güneş enerjisi projelerine bir yenisi daha eklendi. Yakıt ihtiyacı olmadan güneş enerjisi sayesinde hareket eden bu uçaklar hangi alanlar kullanılacak? Özellikleri nelerdir? Ne zaman satışa sunulacak. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.01.2014 tarihli yazı 12803 kez okunmuştur.
Bilim adamları ve mühendisler teknolojiye dev atılımlar yaparak mevcut teknolojiyi daha da iyileştirmeye ve yenilebilir kaynak kullanımına yönelik olması üzerinde çalışıyor. Dünyamızda şu an için en büyük sorunlarımızdan birisi de enerji ihtiyacının karşılanması. Bu enerji ihtiyacı için küresel olarak yöneldiğimiz en büyük alan yenilenebilir enerji kaynakları. Her gün bu konuda projeler okuyoruz. Dalgalardan, güneşten, rüzgardan, biyokütlelerden enerji üretiyoruz. Yeni üretme yolları araştırıyoruz,  en yüksek verimi nasıl alabileceğimizi sorguluyoruz. Bu kaynaklar arasında en popüler olanı ise güneş enerjisi. Güneş enerjisinin uygulama projeleriyle her gün karşılaşıyoruz: Güneş enerjili evler, duvarlar, otomobiller... Bilim adamları yeni bir araştırma üzerinde yoğunlaşıyorlar: Yakıt ihtiyacı olmayan güneş enerjisiyle çalışan uçaklar.
 


Titan Havacılık Karagahı'da mühendisler Solara üretimi üzerinde çalışıyorlar. Peki Solara nedir? Yıllar boyunca uçuş yeteneği devam ettirebilmesi için uçakların bir çizgi şeklinde güneş enerjisi kullanacak şeklinde üretilmesidir. Dikkatinizi üst resime vermenizi vermenizi istiyorum. Eğer uçak normal boyutlarında panellerle kaplansa dev bir yaratık gibi insan gözünü alır. İşte bu nedenle Solara serisi bu uçaklar çizgi şeklinde üretilecekler. 


 

 İlginizi Çekebilir : Güneş Enerjili Kiremit İle Elektrik Faturalarınızı Azaltın


 
Bu muhteşem deha ürünü yani Solara 50 uçağını (serinin ilk uçağı) inceleyecek olursak; 50 m'ye kadar kanat açıklığına sahip, yaklaşık 3000 fotovoltaik hücreyle donatılacak. Uçak küçük bir yük taşıma kapasitesinde stratosfere 20 km yüksekliğe kadar ulaşabiliyor. Bölge havasının sakin olması uçağın çalışması için en elverişli koşullarındandır. Solara ailesi genellikle atmosferik uydu olarak adlandırılıyor. Sebebi ise, normal uyduların yaptığı görevleri yürütebilmesi de mümkün olacak. Aynı zamanda uçağın görevleri arasında; geniş bant hizmetleri, hava fotoğrafçılığı gibi hizmetler de var. Aynı zamanda Solara serisi uçaklar bir uydu fiyatına göre oldukça düşük. Bunların dışında aynı zamanda ozon tabası üzerinde kontrol amaçlı ve hücresel hizmet de geliştirmek içinde kullanılabilir. 
 


Titan Havacılık Karargah'ı CEO'su Vern Raburn; "Bu uçağı satın alacak müşreti bulmak bizim için sorun değil." diyor. Raburn'a göre Solara serisinin ilk tam demosu bu sene sunulacak ve her şey yolunda giderse 2015 yılında satışa sunulacak.
 
Titan böyle bir plan girişimi yapan ilk şirket değil. Ancak çok iyi ticari yapılanma ve güvenilir bir sistem ile ilk şirket olabilir. Genellikle bu tür uçak yapımlarında bir takım sorunlar çıkar, uçağın sınırlı enerji depolayabilmesi ve devamında gelen güç sorunu buna örnek verilebilir. Uzay mühendisi Kevin Jones; "Tarihteki projelere baktığımızda bu gibi geliştirilen tüm uçakların kısıtlı uçuş mesafelerinden dolayı bir zaman sonra piyasadan silindiğini göreceksiniz." diyor.

 

 İlginizi Çekebilir : Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?

 



Yorumlar olumlu ya da olumsuz olsun yenilebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı her alan daha yeşil enerji demektir. Araştırmalar belki şimdiki zamanda hemen gerçekleşecek yatırımlar olamayabilir, ama geleceğe en büyük yatırımları sağladığı bir gerçektir.



Kaynak: 


► wonderfulengineering

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.