elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Veri İletimi 2. Bölüm |
ElektrikPort Akademi

Veri iletimi yazı serimizin ilk bölümünde veri iletiminin ne olduğundan, veri iletim çeşitlerinden ve yönlerinden bahsetmiştik. Bu bölümümüzde ise veri iletim metotlarından biri olan radyo dalgalarıyla veri iletimini inceledik. Ayrıntılar yazımızda..



A- A+
26.05.2016 tarihli yazı 16466 kez okunmuştur.
Veri iletimi temel olarak dört yolla gerçekleştirilir. Bunlar;

1) Radyo Dalgalarıyla Veri iletimi
2) Atmosferde Optik Olarak Veri İletimi
3) Kablo ile Veri İletimi
4) Fiber Optik İletim Hattı ile Veri İletimidir.
 
Yazımıza öncelikle radyo dalgalarını tanımlayarak başlayalım. Kablosuz veri iletim kaynaklarından biri olan radyo dalgalarının frekansları 10 kilohertz (kHz) ve 1 gigahertz (Ghz) arasındadır. Radyo dalgaları; kısa dalga, çok yüksek frekanslı televizyon ve FM radyo, ultra frekanslı radyo ve televizyon olmak üzere üç tiptedir. Aşağıdaki şekilde frekans aralığı ve iletim için gerekli ortam tiplerinin grafiği verilmiştir.

 



►İlginizi Çekebilir: Terahertz Dalgaları Nedir?


Radyo dalgaları her yönde yayın yapabilir. Çeşitli anten türleri radyo sinyallerini yayınlamak için kullanılır. Radyo frekansının gücü kullanılan antene ve alıcı-verici aygıtına bağlıdır.


 

Radyo Frekans Karakteristiği

Bazı radyo frekans karakteristiği aşağıdaki gibidir:
 

► Radyo dalgalarını üretmek kolaydır.
► Uzun mesafelere ulaşabilirler.
► Duvarlardan kolayca geçebildiğinden hem iç mekanlarda hem dış mekanlarda kullanılabilirler.
► Radyo dalgaları kaynaktan her yöne doğru hareket edebilirler. Bu nedenle alıcı ve verici fiziksel olarak dikkatli bir şekilde yerleştirilmek zorunda değildir.
► Radyo dalgaları frekansa bağlıdır. Düşük frekanslarda radyo dalgaları engeller üzerinden iyi bir şekilde geçebilir fakat mesafe uzadıkça sinyalin gücü düşer.

 

Radyo Dalgaları Nasıl Bilgi Taşır?

Radyo dalgaları bazı modülasyon çeşitleri aracılığıyla bilgi taşır. Modülasyon, taşıyıcı dalganın bazı karakteristik özelliklerinin taşınan bilgi ile değişmesidir. AM radyoda, bilgi ses sinyalidir. Taşıyıcı dalganın genliği modüle edilir (Amplitude Modulated-AM). Bu da taşıyıcı sinyalin genliğinin, büyüklüğünün, ses sinyalinin oranına göre azalması veya artması anlamına gelir.
 


 

AM radyo yayınında, ses dalgaları frekans olarak taşıyıcı dalgadan çok düşüktür. Genellikle 5 kHz civarındadır. Bu da taşıyıcı dalganın frekansından yaklaşık 1000 kat daha düşük olduğunu gösterir. Kulaklarımız 20 Hz ile 20 kHz arasını duyabilmektedir. Fakat AM radyo bizim duyabileceğimiz aralığın sadece çeyreğini gerçekleştirebilmektedir. Bu nedenle AM radyo diğer radyo türlerine göre sesi daha kötü iletir ve çok fazla kullanılmaz.



Radyo dalgaları ile veri aktarımı için en sık kullanılan yöntem FM denilen frekans modülasyonudur. FM radyo diğerlerine göre biraz daha karmaşık olsa da verimi çok yüksektir. Ayrıca FM yayını 15 kHz’e kadar ses sinyali üretebilmektedir. Bu da çoğu insanın duyabileceği bir aralıktır. Bu nedenlerden dolayı FM’nin ses kalitesi AM’den daha yüksektir.
 


Şekil: Frekans Modülasyonu

Radyo dalgaları ile veri iletimi genel olarak bu şekildedir. Yazımızın bir sonraki bölümünde ise hava ortamında optik yöntem ile veri iletimini göreceğiz.
 


Kaynak: 

madsci
Michael A. Miller Introduction to Digital and Data Communications
 
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar