Uçak Kazalarında Hayat Kurtaracak Ayrılabilir Kabin Geliştirildi
Uçak seyahati hakkındaki istatistikler ve açıklanan raporlara göre bir uçağın kaza yapma ya da düşme ihtimali çok düşük olarak bilinmektedir. Ancak bu ihtimal düşükte olsa vardır ve kazaların çoğunda yolcuların hayatta kalma oranı çok düşüktür. Son günlerde kabindeki yolcuların olası bir kaza anında hayatlarını kurtaracak bir proje üzerinde durulmaya başlandı. Detaylar haberimizde
27.01.2016 tarihli yazı 4401 kez okunmuştur.
Uçak güvenliğindeki son yenilik gövdeden ayrılabilir kabin olarak karşımıza çıkıyor. Rus bir mucidin geliştirdiği bu tasarım uçak kazalarında insan hayatını kurtarmada çığır açacağa benziyor.


► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Hiper Otomobil | FFZERO1
The Independent'ın duyurduğu, Tatarenko Vladimir Nikolaevinch'in 3 yıldır üzerinde çalıştığı bu proje uçakların uçuş sırasında, kalkışta veya acil iniş durumlarında yolcu kabinini uçağın gövdesinden ayırmaya imkan sağlıyor. Ayrılma durumunda, paraşütler ile kabinin zemine veya suya güvenli şekilde iniş yapması sağlanıyor. Nikolaevinch'in patentini aldığı bu projede yolcu kabininin altına yerleştirilen bagaj bölümü ile yolcuların eşyaları da acil durum esnasında kurtarılabilecek.

► İlginizi Çekebilir: Cep Telefonu ile Uçak Düşürülür mü?
Proje sahibinin iddiasına göre görüştüğü kişilerin %95 'inin bu ayrılabilir kabin sisteminin uçaklara standart bir özellik olarak uygulanması durumunda uçak biletlerine daha fazla para ödemeyi kabul edeceklerini bildirmiştir. Yine de bazı insanların kafalarında soru işaretleri bulunmaktadır. Maliyet ve verim alınabilirlik açısından tartışılabilirliği, ayrılabilir kabinin uçağın geri kalan yapısal bütünlüğünü tehlikeye atabileceği ve kabin ayrıldıktan sonra pilotlara ne olacağı gibi konular üzerinde durulmaktadır.
Böyle bir sistemi öneren ilk kişinin Nikolaevinch olmadığı buna benzer bir proje patentinin Şubat 2013'te Airbus şirketi tarafından alındığı açıklanmıştır. Kasım ayında patent onayından sonra yapılan açıklamaya göre, yolcu kabininin uçaktan ayrılarak kalkıştan önce hazır edileceği ve uçağa kalkış anından hemen önce yerleştirileceği böylece yolcuların bekleme sürelerinin azaltılacağı hedeflenmiştir.
Kaynak:
►Mashable
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.