elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'deki Robot Yarışmaları

Robot yarışmaları üniversite veya meslek liselerinin katılımlarıyla oluşan farklı kategorilerde düzenlenen bu yarışmalara ilgi gittikçe artıyor. Bu yazımızda bu yarışmaları Türkiye ye kazandıran ve geliştiren üniversite kurum ve kuruluşlardan bahsedeceğiz. Katılımcılara yarışma sonucunda ne katabilir sorusuna da cevap bulabileceğiz.



A- A+
31.10.2013 tarihli yazı 18946 kez okunmuştur.
Robot yarışmaları Türkiye ye nasıl geldi?

Türkiye'nin ilk robot topluluğu olan ODTÜ Robot Topluluğu yurt dışında benzeri görülen robotları Türkiye de ilk kez yapmaya başlamıştır. Yaptıkları robotları sergileyerek birçok insanı da heveslendirmişlerdir. ODTÜ Robot Topluluğu  22-23 Ekim 2002 tarihinde Türkiye Zeka Vakfı ile birlikte ODTÜ Robot Günlerini düzenleyerek Türkiye'nin bu teknolojiye yönelmesini sağlamıştır.
 

Robot yarışmaları ülkemizde hangi üniversite ve kuruluşlar tarafından düzenleniyor?

Ülkemizde  robot yarışmalarını ilk düzenlemeye başlayan üniversitemizin ODTÜ olduğunu belirtikten sonra ikinci olarak bu yarışmalara önem veren Milli Eğitim Bakanlığımızın düzenlediği MEB Robot Yarışmasıdır. Robot yarışması düzenleyen diğer üniversite kurum kuruluşlar aşağıdaki listedeler.
►        Bilkent Üniversitesi
►        Çankaya Üniversitesi
►        İstanbul Teknik Üniversitesi
        İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
►        Sakarya Üniversitesi
►        Süleyman Demirel Üniversitesi
►        Uludağ Üniversitesi
 

 

► İlginizi Çekebilir : Arduino Robot Yollarda


Yarışmalarda bulunan kategoriler hangileri?

Öncelikle en çok ilgi gören kategorilere değinelim. Çizgi izleyen kategorisinde yarışan robotlar; siyah zemin üzerinde beyaz çizgiyi ya da beyaz zemin üzerinde siyah çizgiyi izleyerek yolunu bulan ve önüne çıkan köprü kapı spiral ve daha birçok çeşit engellerden kaçarak parkuru en kısa sürede tamamlamaya çalışan robotlardır.
 

Sumo ve mini sumo robotlar ise adını Japon “Sumo” kültüründen alan bu kategoride robotlar birbirilerini "dohyo"  adı verilen pistten atmak için mücadele ederler. Sumo ve mini sumo kuralları birbirinden hiçbir farkı yok desek doğru olur. Çünkü farkları sadece ağırlıkları ve boyutlarıdır.
 

Serbest kategori en kapsamlı robot kategorisi olarak her üniversitenin düzenlediği etkinlikte bulunan robot kategorilerindendir.


Bu etkinliklerde üstteki  4 kategorinin haricinde labirent çözen, slalom, triatlon, yangın söndüren, merdiven çıkan, arama kurtarma, çöp toplayan, mayın tarlası ve diğer kategoriler de bulunmaktadır.

Bu yarışma sonrasında yarışmacıların kârı ne oluyor?

Öncelikler önemli olan bu yarışmada birbirlerimize aktardığımız bilgi ve becerilerdir. Bunların yanı sıra yarışmalarda yaşanan heyecanlar olsun, yeni projeler için fikirler olsun böyle etkinliklerde de ortaya çıkıyor. Yarışmalara teşvik amaçlı maddi değeri olan hediyelerin verilmesini yanında katılım belgeleri de unutulmamalıdır. Cv'niz için önemli belgelerdendir. Tabi unutulmamalıdır ki her şey Cv'in kalın olması değil gerçekten bu etkinliklerde kendimize birşeyler katabilmektir. Kendimize teoride olsun pratikte olsun mesleğimiz ile ilgili birşeyler katabilmek iş hayatımız işin önemli rol üstlenmektedir.
 

 

► İlginizi Çekebilir : İnsansı Bir Robot Atlas |Robotlarla Bir Gün


Erol  Balaban Erol Balaban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.