elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'de Nükleer Meslek Lisesi Kuruluyor

Nükleer Enerji Genel Müdür Vekili İbrahim Halil Dere, Türkiye'de nükleer meslek lisesi kurulacağını açıkladı. Nükleer Meslek Lisesi, önümüzdeki öğretim dönemine yetiştirilecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.04.2019 tarihli yazı 5712 kez okunmuştur.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan planlama kapsamında, Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışmak için üniversite öğrencileri eğitim amacıyla Rusya'ya gönderilmişti. Teknik personel konusundaki açığı kapatmak için bu kez Türkiye merkezli yeni bir planlama yapılıyor. Nükleer Enerji Genel Müdür Vekili İbrahim Halil Dere'nin yaptığı açıklamaya göre, ülkemizde Nükleer Meslek Lisesi kurulacak.

Dere, Rusya'ya gönderilen 35 öğrenicinin geçtiğimiz yıl, 53 öğrencinin ise bu yıl mezun olduğunu söyledi. Şu anda 150'ye yakın öğrenci bulunduğunu ve yaklaşık 25 öğrencinin daha Rusya'ya gönderileceğini belirtti.

 


►İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?

Dere: “Şu an Rus üniversitelerinin verdiği nükleer santral operatörlüğü eğitimini de yerlileştireceğiz. Çünkü Türkiye’de nükleer santral operatörlüğü eğitimi yok. Önlisans programlarının oluşturulması gerekiyor” dedi.

Dere, “Teknik personel açığının giderilmesi için teknik lisenin oluşturulması gerekiyor, çünkü binlerce teknisyene ihtiyacımız var. Bu kapsamda teknik lise kurulum çalışmalarımız devam ediyor. Müfredatı Ruslarla ortaklaşa belirliyoruz. Ruslardan teknik destek alacağız. Çünkü sonuçta mezunlarımız Akkuyu’da çalışacak. Onların talep ettiği yeterliliği verebilecek bir eğitim planlıyoruz. Teknisyenler yetiştireceğiz. Açılacak lisenin yeri henüz belli değil. Yetişirse önümüzdeki öğretim yılına, yetişmezse sonraki öğretim yılına planlıyoruz. Program mevcut liselere monte edilecek bir modül şeklinde de olabilir. Teknik düzeyde bunlar hala çalışılıyor” diye konuştu.

 

Teknik personel açığına dikket çeken Dere, “Lise düzeyinde de olsa nükleer santrallerde çok sayıda mühendis altı personel çalışıyor. Burası bir termik santral. Nükleer adanın dışında tipik bir termik santralden, kömür ya da doğalgaz santralinden çok farklı bir durum yok. Daha güvenli ve nitelikli bir sistem uygulanıyor, kontroller daha sıkı. Ama sonuçta bir termik santral çünkü bir ısı üretiyoruz ve bu ısıdan da elektrik üretiyoruz.” dedi.

Kaynak:


► Uluslararası Atomexpo 2019 Nükleer Enerji Fuarı

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.