elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye İnovasyon Haftası'ndan Notlar

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası ile inovasyonun kalbi geçtiğimiz hafta İstanbul'da attı. Dünyaca ünlü inovasyon guruları, bilim ve teknoloji dehaları yaptığı konuşmalarla katılımcılara yepyeni ufuklar açtılar. İlginin yoğun olduğu bu etkinlikten notlar haberimizin devamında.



A- A+
02.12.2013 tarihli yazı 10915 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz hafta 28-29-30 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlikte dünyada inovasyonun kalbi İstanbul Kongre Merkezi'nde attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi inovasyonun önemini anlatmak ve inovatif çalışmaları desteklemek için Türkiye İnovasyon Haftası'nı 2013 yılında da görkemli bir şekilde gerçekleştirdi. Türkiye İnovasyon Haftası'nda dünyada ve Türkiye'de fark yaratan uluslararası profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler ve üniversite öğrencileri İstanbul'da bir araya gelerek; inovasyon odaklı konferans, sergi ve atölye çalışmaları ile dünya çapında bir etkinlik gerçekleştirildi. Geçen sene toplam katılımın 15000 kişi olduğu etkinlikte bu rekor sadece birinci günde 12000 kişi ile egale edilerek, artık inovasyona verilen önemin ve bakış açısının ne kadar büyük bir ivme kazandığı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

 

Harbiye Oditoryumu'nda gerçekleşen konferanslara katılım yoğundu.


Etkinliğe İlgi Büyüktü

Etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından iş adamları, sanayiciler, bilim-teknoloji meraklıları ve en önemlisi çok sayıda öğrenci katıldı. İkinci gün açılışında Türkiye İnovasyon Haftası Komite Başkanı Tahsin Öztiryaki bu ilgiden ne kadar memnun olduklarını dile getirerek Türkiye'nin inovasyona bakış açısının değiştiğinin, gelişmenin inovatif düşünce sistemiyle olacağını bu etkinlikle duyurmak istediklerini duyurdu. Aynı zamanda önümüzdeki sene belli sayıda öğrenciyi ödül olarak Silikon Vadisi'ne götürmek veya Google ile konuşmalarının neticesinde belki iş imkanı sağlanabileceği yönünde de öğrenciler adına heyacan verici açıklamalarda bulundu.


 

Öğrencilerin etkinliğe ilgisi büyüktü.
 
Türkiye İnovasyon Haftası'nda dünyanın önemli isimleri konuşmalar yapıp, inovatif düşünce sistemi konularında fikirlerini ve düşüncelerini paylaştılar.
 
Sebastian Thrun, Anthony Atala, Gerardus 't Hooft,Dov Seidman,Genevieve Bell,Aneesh Chopra, Anreas Weigend, Dic Powell, Lord Kumar, Wally Olins, Jeffrey A. Wright, Grzegorz Pytel, Özgür Şahin, Aydoğan Özcan, Elif Bilgin, Haluk Okutur, Vahap Küçük, Cüneyt Yavuz, Eray Berger, Bülent Hiçsönmez, Burak Aydın, Dr. Oğuz Can, Sinan Yaman isimlerinin yaptığı konuşmalarda dinleyiciler inovasyon dünyasında yepyeni ufuklara açıldılar ve inovatif düşünmeyi örnekleriyle öğrendiler.
 

İhracatçı Birlikleri Ar-Ge Proje Pazarı Sergisi
 
Türk Hava Yolları, Etohum'la beraber imza attıkları "Invest on Board" projesinin lansmanını yapıp, Türkiye adına önemli bir projeye imza attıklarından dolayı mutluluklarını dile getirdiler. Önümüzdeki aylarda uygulamaya geçecek uygulama ile uçaklarda seçilmiş belli sayıda sürekli güncellenen proje portföyü iş adamlarına en rahat oldukları anda erişebilme fırsatı bulacak. Böylece dünyanın dört bir yanından gelen projeler dünyanın dört bir yanına seyahat eden iş adamlarına ulaşarak sermaye bulma olanağı kazanmış olacak.

 İlginizi Çekebilir : Yenilenebilir Enerji Teknolojilerinde İnovasyon Patlaması Yaşanıyor


 
İnovasyon Nasıl Olur?

İnovasyon gurusu 
SeymourPowell Eş Kurucusu Dick Powell'ın "İnovasyonu Tasarlamak" adlı konferansı dinleyiciler tam not alan diğer konuşmalardan oldu. Yeni fikirlerin perspektif değiştirerek ortaya çıkabileceğini söyleyen Powell firmasının yapmış olduğu tasarlama örnekleri ile dinleyicileri büyüledi. Bazen yıllardır kabul görmüş bir yapıda, sadece ufak bir değişikliğin tüm tabuları yıkarak ciddi bir başarı edebileceğini söyledi. Powell "Yenilikçi olmak için farklı olmak, değişik olmak lazım. Bant genişliği büyük insanlar gerçek başarıyı elde edebilir. Analiz teoriğe takılmamalı, sonuca odaklanmalı..." cümleleriyle hafızalara kazındı.
 

Teknoparklar, Bilim ve Teknoloji Merkezleri
 
 
Türkiye ve İnovasyon

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan; "Türkiye'de Ar-Ge, İnovasyon ve Sınai Mülkiyet" konusunda açıklamalar yaparak, inovasyon döngüsünden bahsetti. Sınai mülkiyet ve ekonomi ilişkisine değinerek, 2023 vizyonunun ancak inovatif fikirlerle gerçekleşebileceğini ifade etti. Tasarımsal fikirlerin az masrafla yüksek katma değerler elde ettiğini ifade eden Asan markalaşmanın böyle olabileceğine değindi. Türkiye'deki inovasyon döngüsünden bahsederek nerede hata yapıldığının üzerinde durdu. Ar-Ge konusunda büyük gelişmeler kaydeden Türkiye, edindiği bilgiyi inovatif düşünceyle sistem üzerine dökemiyor. Yani aşılması gereken sorunun bilginin fikri ürüne dönüşmesi konusunda olduğunu ifade etti.

 

Ar-Ge Merkezleri ve Üniversiteler
 
Üçüncü günde tüm hızıyla devam eden Türkiye İnovasyon Haftası katılan herkese çok büyük artılar kattı. Türkiye'nin de bu inovasyon yarışında son yıllarda tüm hızla yerini aldığını biliyoruz. Bu etkinlikle beraber bir çok iş adamı, teknolojiye meraklı vatandaş, araştırmaya doyamayan gençler buram buram inovasyon kokusuna doyarak geleceğe yeni bakış açılarıyla bakmaya başladılar.
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.