elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Trafo Merkezlerinde Uydu İletişimi

Trafo kontrol merkezlerinin gerçek zamanlı kontrolü için SCADA tarzı sistemler kullanılmaktadır. Sistemlerin haberleşmesi ve gerçek zamanlı veri işlemesi için pek çok haberleşme sistemi kullanılmaktadır. Uydu sistemleri ile yapılan bağlantılar ile tüm merkezler arası iletişim sağlanabilir. Uydu haberleşmesi ile yapılan kontrol sisteminin detayları yazımızda.



A- A+
14.07.2017 tarihli yazı 10614 kez okunmuştur.
Trafo merkezi kontrol otomasyonu, santral ve nakil hattı arasında bulunan bir kontrol sistemidir. Trafo kontrol sistemlerinin kullanımı hızla artmaktadır. Trafo merkezlerinin kontrolü ve verimliliği SCADA sistemlerinin ilerisine gitmiştir. Bir trafo merkezi otomasyon sisteminin en önemli parçası, çeşitli kontrol, izleme ve koruma ile ilgili işlemleri yapan Akıllı Elektronik Cihazlarının kullanılmasıdır. Sadece veri toplama ve kontrol yeteneği değil aynı zamanda uzaktan kumanda da sağlayabilmektedir. Birden fazla akıllı elektronik cihazların kullanımı koruma ve kontrol işlevlerini gerçekleştirmek için verileri daha yüksek hızlarda paylaşabilir veya kontrol komutlarını çalıştırabilir.

►İlginizi Çekebilir: Antenler ve Çeşitleri
 

Uydu İletişimi

İletişim teknolojilerindeki son gelişmeler ile gerçek zamanlı çalışma ve yüksek güvenilirliğe sahip uzaktan kontrol ile elektrik sistemlerinin performans ve kapasitesi takip edilmektedir. Haberleşme teknolojileri ile;

► Güç hattı iletişimi
► Uydu iletişimi
► Kablosuz iletişim
► Fiber optik iletişimi yapılmaktadır.


Her iletişim teknolojisinin, trafo merkezi kontrol otomasyonu için kullanılmasının avantaj ve dezavantajları vardır. Haberleşme teknolojilerini ve trafo otomasyon uygulamalarının uyum içinde çalışması gerekmektedir. Uydu iletişimi ile trafo merkezlerinin uzaktan kontrol edilmesi yenilikçi çözümler sunmaktadır. Geniş bir coğrafya üzerinde iletişim sağlanır. Telefon hattı üzerinden iletişim altyapısının olmadığı trafo merkezlerine alternatif bir çözümdür.

Pratik olarak trafo izleme uygulamaları için VSAT uydu servisleri kullanılmaktadır. Trafo kontrol otomasyonundaki en son gelişmelerle birlikte, uydu iletişimi sadece uzaktan kumanda ve trafo merkezlerinin izlenmesi için değil aynı zamanda Navigasyon (GPS), jeoloji, askeri tabanlı uygulamalar için de kullanılmaktadır. Uydular, mevcut trafo merkezleri için bir yedek bir sistem olarak kullanılabilir. İletişimde tıkanma veya bağlantı hataları olması durumunda, kritik veri trafiği uydular üzerinden yönlendirilebilir.

 


►İlginizi Çekebilir: Endüstriyel Haberleşme Protokolleri
 

Avantajları

Uzaktan izleme için uydu iletişimini kullanmanın avantajları;

1) Coğrafi kapsam
Uydu iletişimi, geleneksel uzun mesafe haberleşme sistemlerine göre avantajlara sahiptir. Bu iletişim şekli, fiziksel durum ne olursa olsun uzun mesafelerle iletişim kurabilir. Böylece çevresel sorunlar nedeniyle iletişim altyapısının mevcut olmadığı alanlar için uygun maliyetli bir çözüm sağlanır.

2) Yüksek bant genişliği
Uydu iletişimi çok geniş bir bant genişliği kapasitesine sahiptir. Yüksek bant genişliği, trafo merkezleri içindeki verilerin yüksek kapasiteli iletimi için kullanılabilir.



 

Dezavantajları

Uzaktan izleme için uydu iletişimini kullanmanın dezavantajları;

1) Gecikme
Uydu iletişiminde, gidiş-dönüş gecikmesi, kablolu ağdan göreceli olarak daha yüksek olan bir dezavantajdır. Trafo kontrol verileri yüksek önem taşırken bu verilerin bir istasyondan diğer istasyona etkin ve güvenilir bir şekilde iletilmesini sağlamak için bu gidiş-dönüş gecikmesini asgariye indirmek gerekmektedir.

2) Uydu kanal özellikleri
Uydu kanallarının performansı, hava şartlarından veya sönümlenmenin etkisinden büyük ölçüde etkilenerek uydu iletişim sisteminin verimliliği düşmektedir.

Kaynak:


electrical engineering portal
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar