elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tekerlekte Kaybolan Enerji Nanojeneratör İle Geri Kazanılacak

Elektrikli araçların önemi günden güne artmaktadır. Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yeni geliştirdiği nanojeneratörler ile gelecekte elektrikli arabaların çeşitliliği artacaktır. Bu yazımızda bu teknolojinin nasıl geliştiğini ve işleyişini sizler için hazırladık. Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
25.07.2015 tarihli yazı 9778 kez okunmuştur.
Hepimiz elektrikli araçların yakın bir gelecekte benzinli araçların üzerine çıkarak, kişisel ulaşım aracı olmasını umuyor olsa da günümüzde içten yanmalı motorlu benzinli araçlar kullanılmaktadır.

Otomobil üreticileri son 10 yılda daha fazla kazanç sağlamakla beraber yakıt verimliliği konusunda kendilerini daha ileri seviyeye taşımaya çalışmaktadırlar. Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yeni geliştirdiği teknoloji ile elektrikli arabaların çeşitliliğinin artması beklenmektedir. Araştırmacı ekip, dönen tekerlekten enerji elde edebilen bir nanojeneratör dizayn ettiler.

 


Temel olarak, üzerine çalışılan konu, sürtünmeden dolayı kaybedilen enerjinin tekrar kullanılabilir hale getirilmesidir. Ekibin malzeme bilimi mühendisliği öğretim üyesi Dr. Wang açıklamalarında şunlardan bahsetmiştir: “Tekerlek ve zemin arasındaki sürtünmeden dolayı araç kendi yakıtının yüzde 10’unu harcamaktadır. Bu enerji boşa gitmektedir ve bundan dolayı kaybolan enerjinin kullanılabilir hale dönüştürülmesi ile yakıt verimliliğinde önemli bir gelişme kaydedilebilir” demiştir.


 
Bazı materyaller diğer bazı maddelerle sürtünme içerisindeyken karşılıklı olarak elektrik yükleriyle dolabilirler. Bu etkiye Triboelektrik etki olarak örnek verebiliriz.

 
Nanojenaratörler triboelektrik etkisi sayesinde asfalt ile tekerlek arasında oluşan potansiyel enerji koşum enerjisine bir başka deyişle kullanılabilir enerjiye dönüşür. Bunun için tekerleğin bir parçasına elektrot yerleştirilir. Tekerleğin içindeki parça yere çarptıkça elektrik elde edilir.




►İlginizi Çekebilir: Raylı Sistemlerde Enerji

 
Bu teknoloji, LED ışıklarıyla donatılmış uzaktan kumandalı oyuncak araba üzerinde test edildi. Aracın tekerleklerine yerleştirilmiş elektrotlar, tekerlek zemine değdikçe enerjiyi yakalayıp LED ışıklarının yanmasına sebeb oldu.  Bu sayede sürtünmeden dolayı kaybedilen enerjinin tekrardan toplanabildiği ispatlandı. Yakalanılan enerji miktarı arabadan arabaya ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca bunun sebebi kullanılabilen enerji miktarının, arabanın ağırlığına ve hızına bağlı olmasındandır. Her araçta ortalama yüzde 10 yakıt tasarrufu göstermesi beklenmektedir.
 
Dr.Wang yaptığı yorumlarla teknolojinin gelişmesi ile, araba modelleri çok daha verimli hale gelecek ve elektrikli araç akülerinin çeşitliliği artacağını göstermektedir.



Kaynak:

►Treehugger
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.