elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rubik Küp Çözen Robotlar 1 saniye Barajını Aştı!

Robot teknolojisinin gelişmesiyle beraber sırf rubik küpü en kısa sürede çözdürecek robotlar yapılmaya başlandı ve bu süreçte bir rekor geldi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
22.02.2016 tarihli yazı 6325 kez okunmuştur.
Geçen Kasım ayında Amerikalı öğrenci Zackary Gromko tarafından oluşturulan bir makine 2,39 saniyede çok renkli bir küpü çözebildi. Birkaç ay sonrada bu süreyi yarıya indirmeyi başardı. Kansas'tan iki arkadaş olan Jay Flatlan ve Paul Rose diğer robotları ekarte ederek resmi dünya rekorunu kırdılar. Bu iki arkadaşın makinesi rubik küpü 0,9 saniyede çözdü.

 
Bu iki arkadaş yarışmadan birkaç ay sonra ünvanlarını kaybetti. Endüstri mühendisi ve ekonomist olan Adam Beer, Sub1 adını verdiği bir robot icat etti. Adam Beer 23 Ocak’ta Münih Cubikon mağazasında gayri resmi olarak 1 saniye barajını aştığını belirtti. Beer, robotun çalışma mekanizmasının önceden konumlandırılmış rastgele dizilerden hızlı, şifreli bir şekilde pozisyonları, kameralarla belirleyip küpün pozisyonuna göre motorları hareket ettirip küpü çözdüğünü söyledi. Sub1’ın rekoru ise 0,887 saniye. Bu rekorla Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırmıştır.

 
Sonuç olarak bu robotlar her ne kadar günlük hayatta bizlere yardımcı olmayacaklarsa da kritik çözümleme zamanlamaları ile robotikçilere ilham vermektedir. Kritik çözümleme zamanlamaları ile bu robotlar, özellikle seri üretim sistemlerinde yer edinebilir. Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.


 
Kaynak:

gizmag
 
Yazar: Ömer Faruk Gümüş
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.