elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rube Goldberg:
Çılgın Makine Tasarımcısı

Rude Goldberg denilince karmaşık makine çizimleri akla geliyor. Bu yazımızda, Rube Goldberg'in hayatını, çalışmalarını ve en çok ilgi çeken makinelerini inceledik.



A- A+
10.07.2017 tarihli yazı 10875 kez okunmuştur.
Pulitzer Ödülü sahibi gazeteci/karikatürist, mühendis ve heykeltraş olan Rube Goldberg, muhtemelen en çok gadget skeçleri ile ünlüdür. Ayrıca Rube Goldberg, Merriam-Webster Dictionary'de bir sıfat olarak listelenmiş tek kişidir. Hayat boyu, 50.000'den fazla karikatür çizdiği tahmin ediliyor. Kendine has tarzıyla, Amerika'nın teknolojiye takıntısına odaklanmıştır. Rube Goldberg'in en popüler çizimleri, en karmaşık görevleri "çözmek" için karmaşık aletleri tasvir ediyor. 1948'de Rube, "Peace Today" (Bugün Barış) adlı karikatürü için Pulitzer Ödülü aldı. Bu, atom silahlarına karşı bir uyarı olmuştur.

Rube Goldberg, siyasi çizgi filmleriyle çok geniş bir kitleye ulaştı. Bu nedenle, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Rube Goldberg siyasi eserleri için büyük miktarda ölüm tehditleri aldı. Başarılı çalışmalarından dolayı, "Amerikan Karikatüristleri Cemiyeti Başkanı" olarak ilan edildi.



►İlginizi Çekebilir: Geleceğe Dönüş | Zaman Makinesi
 

Rube Goldberg Kimdir?

Hayatına giriş yapmadan önce, çalışmalarından haberdar değilseniz, Kendi Kendine Çalışan Peçete, onun en ünlü çalışmalarından birisidir. Bu cihaz yemek yerken çenenizi silmenize yardımcı olacak uygun bir yöntem sunar. Cihaz, bu çok önemli görevin gerçekleştirilmesi için bir dizi kıvrık olaylar aracılığıyla çalışır. A noktasından incelemeye başlayalım. Burada kaşık çorbadan kalktı. B'nin çekilmesiyle C'deki kraker D noktasına doğru hareketlenir. E'de bekleyen papağan, açıkçası bu iyiliğe direnemez ve öngörülebilir şekilde atlar.

Fnoktasından denge bozularak G'deki tohumlar H'deki kovanın içine dökülür. Tohumların eklenen ağırlığı, I kordonunu çekiyor ve bu da J'deki otomatik bir puro çakmağını açıyor ve yakıyor. K'deki roket/havai fişek ateşlenince L'deki orak M ipini keser. Böylece sallanan peçete ile çene silme işlemi başlar. Aşırı karışık mı? Evet. Mükemmel bir çözüm mü? Elbette bu ilk başta anlamsız görünebilir. Ancak arkasındaki adamı anladıktan sonra anlam kazanmaya başlıyor.

Rube Garret Lucius, başka bir deyişle Rube Goldberg, 5 Temmuz 1883'te San Francisco'da doğdu. Babası kentin bir polis memuru ve aynı zamanda bir yangın komiseri idi. Ailesi Max ve Hannah Goldberg, Alman Yahudi göçmeniydi. Rube, yedi çocuğun üçüncüsüydü. Kardeşlerinden üçü ne yazık ki çok genç yaşta öldü. Abisi Garrett, küçük kardeşi Walter ve küçük kız kardeşi Lillian hayatta olan kardeşleriydı.

 


►İlginizi Çekebilir: Buharlı Makineler | 1. Bölüm

Rube Goldberg'in sanata olan ilgisi çok genç yaşta gelişti. 4 yaşına kadar çizimleri izlemek için çok zaman harcadı. Bu sevgi, 8 yaşına kadar gerçek bir tutkuyu döndü. Çocukluğunda çok verimli "karalamalar" edindi ve çizimde yapısal sınıflara katılmaya devam etti.

1900'de Lowell Lisesi'ni tamamladıktan sonra Rube Goldberg gelecekteki çalışmalarını düşünüyordu. Sanatta rüya kariyerini sürdürmeye devam etti. Babasının başka fikirleri vardı ve onu UC Berkeley'de Maden Mühendisliği Okulu'nda Mühendislik okumaya ikna etti. 1904 yılında UC Berkeley'den mezun oldu. Mezun olduktan sonra Rube Goldberg, San Francisco Su ve Kanalizasyon Dairesi için kanalizasyon boruları tasarlayan bir görev üstlendi. Kanalizasyon borularını tasarladığı zamanları şaşırtıcı olmayan bir şekilde altı ay kadar kısa sürdü. Rube Goldberg tutkusunu izledi ve önceki hayallerine devam etmek ve bir karikatürist olarak kariyer yapmak için vites değiştirmeye başladı.

Bu, sonuçta gelecek yıllarda kendisine büyük bir hayran kitlesi kazandıracak bir karardı. Kısa bir süre sonra San Fransisco Chronicle'ye 1906'da sanat asistanı olarak katıldı.  Rube Goldberg, sonraki sene San Francisco Bültenine katıldı. Zamanını bir spor yazarı ve karikatürist olarak geçirdi; bu 1907 yılına kadar tuttuğu bir pozisyondu. Aynı yıl Rube Goldberg, "İkizler" konulu bir dizi "Mike and Ike" adlı bir çizgi roman başlattı. Bu dizi, Rube'nun hayal kırıklığına neden oldu ve bir başarı sağlamadı. Bu, onun vazgeçmesine ve hurda kalmasına izin vermedi. İşine olan inancı sonuç verdi ve okur kitlesi ile büyük bir başarı elde etti.



Aynı yıl New York'a taşındı ve birkaç yayın için serbest çalışmaya başladı. Kısa sürede fark edildi ve New York Evening Mail tarafından işe alındı. Uzun zamanlar devam eden üç çizgi roman yarattı. Burada "Aptalca Sorular" isimli komediye başladı. Bu, çok popüler oldu ve 1908'den 1934'e kadar sürdü. Ünlü ve bariz sorulara alaycı yanıtlar sundu. Ayrıca 1909'da aynı isme sahip bir kitap yazdı ve yayınladı. Rube 1911'de diğer karikatüristlerin yanında sahne görüntüleri yapmaya başladı. Burada Vaudeville'de komedyen olarak çalışmaya başladı. Rube Goldberg, 1914'te yazarlık yaparak yazma yeteneklerini de geliştirdi. Aynı yıl Rube, bir sonraki komedi dizisi "Buluşlar"da çalışmaya başladı. Bu serinin zamanlaması, Amerikalıların "Buluş Çağında" yeni bir teknoloji patlaması yapmaya başladığı için mükemmeldi.

Bu zaman zarfında Rube Goldberg, önemli gözlemler yaptı. Onun gözünde, birçok kişi aşırı karmaşık elle tutulurluklarla basit problemleri çözüyor gibi görünüyordu. Bu, "Buluşlar!" dizisi için ana ilham kaynağıydı. Bunların en ünlüsü Rube Goldberg Makinesi olarak bilinir hale gelmiştir. Bu aslında bir Otomatik Ağırlık Azaltma Makinesi'nin bir illüstrasyonudur.



1915'de Rube Goldberg sessiz film işinde de kendini denemeye karar verdi. Karikatürler çizen bir proje başlattı, ancak işin boyutunu fark ettikten sonra sessizce bıraktı. Aynı yıl Boob McNutt adlı karikatürü yarattı. Bu çizgi roman daha sonra Star Company tarafından dağıtıldı. Çok başarılıydı, sadık bir hayran kitlesi vardı ve 1934 yılına kadar devam etti.

Rube, 1916'da Irma Seeman'la evlendi. Çiftin, Thomas ve George adlı iki çocuğu oldu. 1934'te Rube Goldberg, odak noktasını en azından bir süre karikatürlerden dergi yazılarına kaydırmaya karar verdi. Yollarının hatalarını hızla fark etti ve karikatüre ciddiyetle geri döndü. Rube Goldberg, siyasi New York Sun gazetesi için editoryal karikatürist olarak göreve başladı. 1964'te emekli oluncaya kadar onlarla birlikte kaldı. New York Sun'da Rube, 1947'de yaptığı çalışmalardan biriyle Pulitzer Ödülü'nü 1948'de kazandı.
 
Rube Goldberg, karikatüristlerle birlikte 1946'da Amerikan Karikatürcüler Cemiyeti'ni kurdu. Ayrıca topluluğun ilk başkanı oldu ve 2 yıl boyunca sürdürdü. Rube sonunda 1964'te kalemini bıraktı ancak emekli olmaktan hoşlanmadı. Bir heykeltıraş olmaya karar verdi. Rube, 7 Aralık 1970 tarihinde Hawthorne, New York'ta 87 yaşın üstünde ne yazık ki vefat etti. Torunları, onuruna bir organizasyon kurdu ve yönetti; Rube Goldberg Incorporated. Daha önce de belirttiğimiz gibi Rube, Pulitzer Ödülüne layık görüldüğü 1948 yılında yaptığı çalışmalarla tanındı. Bu, düşünce kışkırtıcı "Bugün Barış" çalışması içindi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın korkularını mükemmel bir şekilde özetliyor, bu soğuk savaş boyunca devam eden ve bugün hala var olan bir duygu.




Ödülü aldı. Onun övgüleri orada bitmedi. Dört yıl sonra Rube Goldberg prestijli Banshee'nin Gümüş Lady Ödülü ile onurlandırıldı. Zamansız ölümünden hemen önce 87 yaşında yılın En İyi Karikatürcüsü, Reuben Ödülü'nü aldı. Bu ödül ona Ulusal Karikatürcüler Cemiyeti tarafından verildi ve daha da önemlisi onun adına verilen bir ödüldü. Rube Goldberg, Merriam-Webster sözlüğünde gerçek bir sıfat olarak listelenen tek karikatüristtir. "Rube Goldberg" ifadesi, "gerekli olmayan çok basit bir işi yapmak" anlamına gelen ortak kullanıma uyarlanmıştır. 1995 yılında ABD, Goldberg'in kendi kendine çalışabilen peçete çizgi romanından oluşan bir hatıra pulu yayınladı. İlginç bir şekilde, birçok film ve çizgi film, "Rube Goldberg" temalı cihazları hikayelerine eklemişti. Looney Tunes, Susam Sokağı, Tom ve Jerry, Family Guy ve Home Alone ilk akla gelen örneklerdendir.

Looney Tunes, Tom ve Jerry, Pee-Wee'nin Büyük Maceraları, hatta Geleceğe Dönüş adlı filmde görülen Rube'un eseri ve fantastik aygıtlarındaki benzerlik tesadüf değildir. Bravery'nin "Dürüst Bir Hata" adlı 2005 videosu aslında bir Rube Goldberg makinesi içinde performans gösteren bir sürü dominoya sahiptir.




Masa oyunları ve video oyunları da Rube Goldberg eserlerinden esinlenilmiştir. Fare Kapanı (Mausetrap) ilk örneklerdendir. 1990 Incredible Machine oyunlarının serisi Freddi Fish 2: Haunted Schoolhouse örneği, bir Rube Goldberg makinesinde eksik parçaların aranması ihtiyacını içeriyor. 1909'da Rube aynı adı taşıyan karikatürüne dayanan "Aptalca Sorular" oyununu geliştirdi. Oyun çok popülerdi ve 1909 ile 1934 yılları arasında birçok versiyona sahipti.

Rube Goldberg'in eserleri bugün bile sevindirici bir şekilde hatırlanmaktadır. Öyle ki, kaçınılmaz olarak bazı çılgınlar cihazlarının bir kısmını inşa etmeye karar verdiler. Tahmin edebileceğiniz gibi, pratik olarak imkânsız olduklarını düşünüyorlardı. Rube Goldberg'in yaratabileceği her şeyde beceri ve sabır gerekiyordu. Pek çok inatçı arkadaşın onları gerçeğe dönüştürmeye karar vermesi de şaşırtıcıydı. İşte bazı harika örnekler. Derin bir nefes alın, bunlardan bazıları akıl karıştırıyor. Rube'un bugün yaratacağı ve canlandırabileceği türden oyunların hayal edebiliyor musun?

 

Zaman Makinesi

Purdue Üniversitesi Rube'nun fikirlerini almaya ve kendi fikirlerini yapmaya karar verdi. Büyük patlamadan kıyamet gününe kadar dünyanın tarihini izleyen bir "zaman makinesi" inşa ettiler. 2011 yılında inşa edilmiş ve aslında başarılı bir makine tarafından tamamlanan çoğu adımları için rekor kırdı.
 
 

Sayfa Çevirici

Brooklyn sanatçısı Joseph Herscher tarafından oluşturulmuştur, bu gerçekten Rube Goldberg'in dahi ruhunu yakalar. Rube, Joseph'i sayfayı çevirme konusundaki "problem"e aşırı karmaşık çözüm konusunda gerçekten tebrik ederdi.
 
 

Oyuncak Fabrikası

Bu kesinlikle harika. Burada yer alan diğerlerinin aksine, son derece karmaşık ve kompakt. Mükemmel bir kombinasyon. Rube, bu mekanizmayı harekete geçirdiğinden çok mutlu olurdu.


 

Honda'nın Dişli Çarkı

Bu reklamı hatırlıyor musunuz? Bu reklamın arkasındaki dahi, Rube Goldberg'in mesajını yeni nesillere getiriyor. İzlemekten memnuniyet duymak ve bunun aslında büyük karikatüriste saygı olduğunu bilmek daha tatmin edicidir.
 
 

Ok Go Müzik Videosu

Müzikle fantastik cümleleri birleştirmek muhteşem. Rube'un mesajına sadık kalınca, OK Go onu gururlandırdı.
 
 

Noel Ağacı Yakmak

Guinness Dünya Rekorları Kitabı, Rube Goldberg'den ilham alan çok miktarda cihaza sahiptir. Görünüşe göre, daha büyük, daha karmaşık cihazlar oluşturmak çok güç. Bu, yılbaşı ağacını yakmak için birçok alet ve elektrikli el aleti kullanıyor.
 
 

Kahvaltı Makinesi

Sabahları yemek için fiziksel olarak tost tutmaktan daha sinir bozucu hiçbir şey yoktur. Eski dostumuz Joseph, son derece komplike olmayan, ancak inanılmaz derecede yararlı olan bu çözümle geri döndü. Meşgul sabahlarınızda kurtaracağınız o zaman ve enerjiyi düşünün. Mükemmel, sadece mükemmel.
 
 

Fotoğraf Çekimi

Fotoğraf çekmek gibi basit bir görevin aşırı derecede karmaşık bir çözüm şekilde çözülmesi takdir edilesi.
 
 

Minecraft Bile Güvenli Değil

Minecraft'ın güzelliği, yüzeyde çok basit bir oyun olmasıdır. Ancak, özel bir oyuncunun içinde üretebileceği karmaşıklığın seviyesi yalnızca hayal gücünüzle sınırlıdır. Bunu göz önünde bulundurarak, bir dehanın bir Rube Goldberg ilham makinesi kurmaya karar vermesi yalnızca bir zaman meselesiydi. Su, anahtarlar ve hatta lavlardan faydalanmak. Bunu sevmemek mümkün değil.
Parlak, sadece parlak, daha ne diyebiliriz? Çizimleri zamanı test etti ve hâlâ genç ve yaşlılara ilham kaynağı oluyor. Şüphesiz Rube Goldberg, tarihin en etkili karikatürcülerinden biridir ve onun etkisi modern dünyanın birçok yönünü kaplamaktadır.

Eserleri zamanının bir işaretiydi, bugünkü modern toplumumuza da uygulanabilirliğini sürdürüyor. Rube Goldberg, kendi zamanında bir efsaneydi ve bugün hala çok seviliyor.

 


Kaynak:

►interesting Engineering
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar