elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Olumsuz Kış Şartları Türkiye'yi Elektriksiz mi Bırakacak!!!

Sıcakların düşüşü ile birlikte ısınmak için artan elektrik ve doğalgaz tüketimi önce doğalgaz kısıtlamasını ardından buna bağlı olarak birçok il, ilçe ve köylerde plansız elektrik kesintisi yaşandı. Detaylar yazımızın devamında...



A- A+
15.12.2013 tarihli yazı 9240 kez okunmuştur.
Tüm Türkiye'de son günlerde yaşanan aşırı soğuklar nedeni ile doğalgazda günlük tüketim 200 milyon metreküpe, elektrikte ise 760 milyon kilowatt saate yükseldi.  Artan tüketim sonucu enerji yönetimi harekete geçti.
 


Türkiye'de kullanılan doğalgazın % 53'ü elektrik üreten doğalgaz santrallerinde, % 23'ü ise konutlarda ısnma amaçlı kullanılmaktadır. Üretilen elektriğinde % 50'si doğalgaz kaynaklı.

Durum böyle olunca, enerji yönetimi bu soruna ilk önce doğalgaz kısıtlaması ile yaklaştı. Enerji yönetimi, doğalgazla ısınan konutlar etkilenmesin diye doğalgazı kullanan bazı kamu ve özel santrallere ikinci yakıta(motorin,fuel-oil) geçme talimatı verdi. Bu çözüm artan tüketimin önüne geçmeyince doğalgaz tüketiminin fazla olduğu demir-çelik fabrikalarına gaz kısıtlaması getirildi. Dolayısı ile üretilen elektriğin yarısının doğalgazdan temin edildiği bu durumda doğalgazdaki kısıtlama elektrik üretimini olumsuz bir şekilde etkiledi.

 


Bir yandan artan elektrik tüketimi bir yandan da doğalgaz santrallerinin elektrik üretimindeki olumsuzluklarından dolayı enerji yönetiminin sorunu çözebilmek için elektrik şirketlerine verdiği "talebi azaltın" talimatı ile birçok ilde ve illere bağlı köylerde plansız elektrik kesintilerine başlandı. 

 

Türkiye'nin Dört Bir Yanında Elektrik Kesintisi


Elektrik kesintileri Güneydoğu illerinde, İstanbul, Ankara ve Çanakkale'nin da bir bölümünde yaşandı.

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasının büyük bir kısmına dün belli aralıklarla elektrik verilemedi. 

 
 
Dicle EDAŞ'ında yaptığı açıklamayla Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak' ta kırsal kesim ağırlıklı olarak dönüşümlü bir şekilde zorunlu elektrik kesintisi uygulandı.

Isınmak için doğalgazı yada elektrikle çalışan ısıtıcıları tercih eden v
atandaşlar, elektrik kesintisi ile  elektirikle çalışan kombileri ve ısıtıcıları da kullanamadı.

 

Doğalgazla Elektrik Üretimi Gelişmiş Ülkelerde Tercih Edilmiyor


Yenilenebilir Enerjinin öneminin arttığı son yıllarda Rusya hariç gelişmiş ülkeler doğalgaz ile elektrik üretimini tercih etmiyor. Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre doğalgazın elektrik üretiminde ki payı Fransa'da %5, Almanya'da % 14, ABD' de %14, Kanada ve Hindistan'da %10 ve Çin'de %2.

Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip olan Rusya'nın doğalgaz ile elektrik üretimi oranı % 49 iken bu oran Türkiye'de % 50.



 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.