elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA'nın Uzay Aracı Juno Jüpiteri'in Yörüngesinde!

NASA tarafından Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'i araştırmak üzere 5 yıl önce fırlatılan Juno uzay aracı, Jüpiter'in yörüngesine başarıyla girdi. Juno'nun Jüpiter'in iç yapısını, oluşumunu, kozmik yapısını, atmosferini ve Güneş Sistemi'ni araştırması planlıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
14.07.2016 tarihli yazı 6772 kez okunmuştur.

Dünya'dan 869 Milyon Kilometre Uzaklıkta

5 Ağustos 2011'de Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatılan basketbol sahası büyüklüğündeki uzay aracı Juno, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in iç yapısını, oluşumunu, kozmik yapısını, atmosferini ve güneş sisteminin tarihini araştıracak. Dünya'dan 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşen tarihi olayı ABD'nin California eyaletine bağlı Pasadena şehrindeki NASA'ya ait Jet Propulsion Laboratory'den (JPL) yöneten Juno ekibi, uzay aracının yörüngeye yerleşmesiyle büyük heyecan yaşadı.

ABD’nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz’da gerçekleşen tarihi olay, Türkiye saatiyle 06.18’de başladı. 13 aşamadan oluşan misyonun 8. aşamasını oluşturan Jüpiter Yörüngesine Yerleşme sırasında Juno'nun "Perijove 0" noktasına (uzay aracının Jüpiter’e en yakın olduğu nokta) ulaşmasının ardından, uzay aracı yavaşlatılarak ana motorun yanması sağlandı. 35 dakika süren bu işlem 06.53’te tamamlandı ve Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Yörüngeye yerleşme öncesi 1232 kg yakıt taşıyan Juno’nun yavaşlama sürecinde 447 kg yakıt tükettiği belirtildi.

 


►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın Yeni Uydusu "2016 HO3"


Juno'nun Özel Mürettebatı Bulunuyor

Juno, ismini Roma mitolojisindeki tanrıçadan alıyor. Juno, tanrıların kralı Jüpiter’in karısı. Jüpiter yaptığı haylazlıkların fark edilmemesi için kendi etrafını görkemli bulutlarla sarar. Yalnızca Juno, o bulutların ardını yani Jüpiter’in gerçek karakterini görebilir.

Juno’yla beraber dev gezegene yol alan üç özel mürettebatı da var. Tanrı Jüpiter, karısı Juno ve Galileo Galilei adına özel tasarlanan üç Lego figürü, çocuklara uzay araştırmaları ve bilimi sevdirmek için tasarlanan bir proje kapsamında Juno’nun içine yerleştirildi. Jüpiter’in elinde bir şimşek, karısı Juno’nun elinde araştırmacı yönünü simgeleyen dev bir büyüteç var. Jüpiter’in uydularını ilk keşfeden Galilei’nin elindeyse bir teleskop bulunuyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Uzay Araçları | Uzaydaki Umutlar
 

Neden Jüpiter?

NASA’nın Juno görevi araştırmacılarından Scott Bolton, neden Jüpiter'i araştırdıklarını:  "En güçlü manyetik alan Jüpiter’de. En hızlı dönen gezegen. En güçlü yer çekimi de orada. Yine en yoğun radyasyon Jüpiter’de ve biz de dev güneş panellerine karşın uçan en hızlı uzay aracıyız." şeklinde açıkladı.
 

Ayrıca NASA Bilim İletişim Müdür Yardımcısı Michelle Thaller de, "Jüpiter dünyadan binlerce kez büyük olan dev bir gezegen ancak kendi ekseni etrafından 9 saatte dönüyor. Bu nedenle etrafı kamçılayan büyük bir manyetik alan var. Yani parçacık hızlandırıcının içinde uzay aracı kullanmak gibi bir şey." şeklinde açıklamalarda bulundu.

NASA, radyasyondan zarar görüp işlevsiz hale gelmezse Juno'yu 2018 yılı Şubat ayına kadar görevde tutmayı planlıyor. Kameranın çektiği görüntülerin ise gelecek birkaç ay içinde kademeli olarak çözünmesi bekleniyor. Birçok uzay misyonunda olduğu gibi, uzay aracı son güne kadar komuta edilecek ve sonunda Jüpiter'in atmosferine salınacak.

Kaynak:


theverge
gizmodo
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.