elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA’dan Uzay Tozlarına Yeni Çözüm

NASA uzaya fırlattığı mekiklerde yaşadığı en önemli sorunlardan birisi mekiğe gelen uzay tozları. Özellikle ay tozları bunların başında geliyor. NASA artık bu duruma kalıcı çözümler arıyor. Yeni buldukları çözüm ise elektrik yüklerinin oluşturduğu elektriksel alan yöntemi. Peki bu yöntem uzay mekiklerini ve uyduları uzay tozlarından nasıl koruyacak? Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
30.01.2014 tarihli yazı 9835 kez okunmuştur.
NASA belirli ve gerekli zamanlarda uzaya uydu veya keşif araçları yolluyor. Ama uzayda var olan tozlar ve toz parçacıkları keşif araçlarına zararlar veriyor. Uzay tozları uzay mekikleri için büyük tehlike. Özellikle Ay toprağından gelen parçalar atmosferimize yakın olması itibariyle büyük sorunlar teşkil ediyor. Ay tozlarını yumuşatacak rüzgar  veya yağmur olmadığından bu parçalar oldukça keskin.
 


Örnek olarak Apollo görevini yaparken Ay’ın toprağından  gelen ay parçaları mekiğin aletleri arasına sıkıştı ve ciddi sıkıntılar oluşturdu. Ayrıca Mars tozlarının da zararları var. Önceden NASA tarafından gönderilen keşif araçlarında Kızıl Gezegen’den gelen parçalar keşif araçlarının güneş panellerini kapladı ve araçların elektrik enerjisi üretimini bir hayli azalttı. Ek olarak bu toz parçaları hava kanallarından içeri girerse uzun süreli yolculuklarda astronotların sağlığını da tehlikeye atabilir.

Ama NASA yaptığı testler ve deneyler sonucunda elektrik yükünün oluşturduğu elektrik alanın uzay tozlarını uzaklaştırdığı sonucuna vardı. Aslında bu fikir geçtiğimiz yıllarda bulunmuştu ve Mars keşif araçlarına eklenmesi düşünülmüştü. Yapılan testlerde yapay olarak oluşturulmuş uzay koşullarında ince teller içerisinden birkaç miliwatt’lık güç, tozların neredeyse tamamını temizlediği görüldü.


 


Farklı materyallerden yapılmış tellerde denendi. İndiyum kalay oksit teller güneş panellerini koruduğu görülürken alüminyum ve gümüş teller içerisinden geçirilen elektrik yüklerinde keşif araçlarının yansıtıcı yüzeylerinin uzay tozlarının korunmasında etkili sonuçlar verdi. Bakır, alüminyum ve gümüş teller keşif araçlarının çeşitli mekanizmalarında uzay tozlarından korunmasına yönelik kullanılacak.

Astronotların giydiği uzay kıyafeti kumaşları içinse karbon nanotüp mürekkepleri pamuk bezleri üzerinde denendi. Uzay kıyafetlerine de materyallerden oluşturulması düşünülüyor. Sonuç olarak 2016 yılında uzaya gönderilecek araçlarda deneyleri yapılan bütün koruma kalkanları uzayda test edilecek.


Kaynak:


► Popular Science
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.