elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Metamateryal Lensler |
Kameralarda Yeni Dönem

Görüntüleme teknolojileri günümüzde bilimden mühendisliğe, eğlenceden sanata birçok alanı kapsamış durumda. Bu görüntüleme işlemlerinde rolün büyük bir çoğunluğunu ise lensler üstleniyor. Harvard Ünivesitesi araştırmacıları geliştirdikleri metamateryal lens ile bu alanda önemli bir gelişme kaydetti.



A- A+
06.06.2016 tarihli yazı 8747 kez okunmuştur.
Mercek lensler, görüntüleme işleminde görülecek alan ve görüş mesafesini belirlemektedir. Bu lensler cep telefonu kameralarımızdan profesyonel fotoğraf makinelerine hatta mikroskoplara kadar görüntüleme yapılan birçok cihazda kullanılmaktadır. Bu lenslerin günümüzdeki en büyük devantajı olarak ağır, pahalı ve çok yer kaplamalarıdır. Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar bu sorunları en aza indirgemek amacıyla yeni bir lens üreterek lens teknolojilerinde devrim niteliğinde bir buluşa imza attı.
 



►İlginizi Çekebilir: Kamera Nasıl Çalışır?


Matemateryal isimli maddelerden üretilen bu lens, ışığın görülebilir spektrumunu mikroskobik bir noktada toplamayı başarmış durumda. Işığın maksimum seviyede toplanmış olması kullanıcıya yüksek çözünürlüklü zoom olanığı sağlıyor. (170 kat büyütebilme) Nano ölçekte üretilen bu lensin görüntü kalitesinin yanı sıra ağırlık ve maddiyat anlamında kullanıcı isteklerine olumlu cevap vereceği düşünülüyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Elektron Mikroskobu Nasıl Çalışır?


Şu an için kırmızı, yeşil ve mor renkler üzerinde test edilen bu lenslerin geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bilgisayar çipi üretim yöntemleri kullanılarak fabrikasyon süreciyle de üretilebilecek lenslerin labarotuar ortamında kalmayıp, kişisel kullanıma kadar ulaşması hedefleniyor. Matemateryal lensler, mikroskobik görüntüleme teknolojileri ve tüketiciği elektroniği başta olmak üzere birçok görüntüleme alanında büyük bir kullanım potansiyeline sahip.
 

Kaynak:

Newscientist

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.