Microsoft ve Volvo’dan Yeni HoloLens ile Pazarlama Devrimi
Geçmişten günümüze kadar pazarlamanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan ürünün görsel olarak tanıtımı her geçen gün daha da artmaktadır. Firmalar ürünlerinin fotoğraflarını,videolarını hatta 360 derecelik fotometrik görüntülerini müşterilerine sunmaktadırlar. Bu alanda geçtiğimiz günlerde Microsoft ve Volvo ortak bir çalışmayla yeni bir teknik geliştirdiğini duyurdu. Bu teknolojinin temelini oluşturan HoloLens hakkındaki detaylar haberimizde.
25.11.2015 tarihli yazı 8478 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde Microsoft ve Volvo sanal gerçekliği kullanarak pazarlama alanında çıtayı bir hayli yükseltecek bir çalışmanın içinde olduklarını duyurdular. Aslında otomobillerin sanal gerçeklikle tanışmaları yıllar öncesine dayanır. Otomobil sektöründe tasarım için üç boyutlu modelleme ve CAD tasarımı yapılabilen teknolojiler yeni değildir. Fakat Microsoft HoloLens’in otomobil endüstrisinde kullanımı daha önceki yeniliklere göre daha büyük fark yaratacak gibi görünüyor. Microsoft HoloLens’i bu alanda kullanarak onun oyun veya NASA çalışmalarının dışında günlük hayatı daha çok ilgilendiren konularda kullanılabilir olduğunu göstermek adına önemli bir fırsat elde etmiş durumda. Tasarımcı ve mühendislerin kullanımına özel olarak tasarlanmış sanal gerçeklik uygulamalardan farklı olarak, sıradan insanlar tarafından satın alınıp kullanılabilmesi Microsoft tarafından bu alandaki nihai hedeflerinden biri olarak belirlenmiştir.
►İlginizi Çekebilir: Microsoft HoloLensi Tanıttı
Yaklaşık altı aydır Microsoft ile ortaklaşa “karma gerçaklik”(mixed reality) ismini verdikleri araba seçme işlemi üzerinde çalışıldığını belirten Volvo Global Pazarlama Başkan Yardımcısı Thomas Anderson elde eilen ilk sonuçların bilim-kurgu flimlerinden çıkmış gibi olduğunu belirtiyor. Şuana kadar yapılan çalışmalar ve testler sonucunda görüntü kalitesi gerçeğe inanılmaz derecede yakın sonuçlar alındığı belirtilirken .Bu özellikler prototipi 3000 dolar değerinde olan HoloLens’in yeni kullanım alanlarının yolunu açmış oldu.
Bu teknoloji sayesinde araba satıcıları farklı marka ve modeldeki araçları oldukça hızlı biçimde ve kalite ile müşterilere sunma imkanına sahip olacaklar.Burada araba satıcısı ve potansiyel alıcı HoloLens’i taktıkları zaman aynı holografik görüntüyü görürler ve onunla etkileşime geçebilirler. Bu teknolojinin uygulanacağı seviyede bulunan ana proje ise Volvo’nun 2016 yılında piyasaya sürülmesi beklenen aracı Volvo s90’dır. Alıcılar HoloLens ile havada parmak hareketleri veya dokunmalar ile aracın farklı jant ve renkteki veriyonlarını görebilecekler, bir parmak hareketi ile ters çevirebilecekler. Yine bir parmak veya el hareketi ile HoloLens aracın iskeleti, motoru, şasesi gibi aracın normalde sökülerek görülebilecek kısımlarının kolaylıkla görülebilmesine, çalışma sırasındaki aktivitelerin izlenmesine imkan tanımaktadır.
Bu özellikler sayesinde Volvo müşterilerine aracın sıradışı özelliklerini, gerçek yolların modelleri üzerinde ve koşulları gerçeğe çok yakın bir şekilde simule ederek araç çalışır durumdayken göstermeyi hedeflemektedir. Bu teknolojide aracın yoldaki çalışması veya trafik kazası gibi durumlarda aracın sensörlerinin, motorlarının, fren sisteminin ve hava yastığı gibi sistemlerin çalışması, bu parçalar üzerinde oluşan etkiler ve parçaların bu etkilere karşı davranışları eş zamanlı modellemeler ve grafikler ile rahatlıkla gösterilebilecek.
Firma yetkilileri amaçlarının bayilerini devre dışı bırakmak değil, araçlarının tanıtımını daha ucuz ve etkileyici bir şekilde yapmak olduğunu belirtiyorlar. Volvo daha önceden de kendisinin XC90 SUV modeli arabalarında sürüş simülasyonu için bir Google Cardboard uygulaması yayınlayarak sanal gerçeklik deneyimi oluşturmuştur. Bu uygulama HoloLens ile sanal gerçeklik için tamamlayıcı bir uygulama olma potansiyeli taşımaktadır. Volvo yetkililerine göre insanlar artık kullanma klavuzlarını okumak istemeyip, bunlardan daha fazlasını arzu etmektedir. Bu bakımdan insan etkileşimli tanıtımın oluşturduğu yeniliğin öneminin büyüklüğü tartışılmaz bir gerçektir.Bir minyatür holografik s90 araba izleyicilere üzerinde bulunan çok sayıda sensörü yakıp söndürerek gösterebilir ve aracın görünümü hakkında daha iyi fikir verebilir.
Hololens’in otomotiv sektöründe kullanımı her nekadar heycan uyandırıcı bir gelişme olsa da her yeni teknoloji gibi eksiklikler içermektedir. Bu eksiklerin en önemlisi HoloLens ile görülen görüntünün belli mesafe ve açılarda net olmasıdır. Örneğin siz görüntüyü yakınlaştırdıkça bulunaklık ortaya çıkacaktır. Microsoft kullanıcının bir nesneye doğru eğildiği zaman uzaktaki nesneleri görüş alanında yok ederek buna çözüm bulmaya çalışmışsada bu durumda kullanıcının başka bir yöne doğru eğilmesi gibi durumlarda kullanıcıyı dar bir alan içerisinde yeniden görüş açısını ayarlamak durumunda bırakması nedeniyle ayrı bir soruna neden olmuştur.
Volvo firmasının, Microsoft ile sanal gerçeklik destekli pazarlama teknolojisini ne kadar geliştireceği ve hangi özellikleri ile kullanıma sunacağı bir muamma olmakla birlikte firmanın bu teknolojiyi 2016 yılında kullanıma sunması beklenmektedir.
Kaynak:
►Theverge
►Cnet
Yazar: Fatih Alparslan
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
- Kontaktör ve Termik Röle Seçimi & Uygulamaları
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.