elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Manyetik Mürekkep ile Kendini Onaran Cihazlar

San Diego California Üniversitesi araştırmacıları, ucuz ve kolay bulunan maddelerden kendi kendini onarabilen materyal üretmek için mürekkebin içine neodimyum parçacıkları karıştırdı. Materyale manyetik özellik kazandıran bu parçacıklar sayesinde, makasla kesildiğinde bile kendi kendine birleşip çalışmaya kaldığı yerden devam edebilen devreler üretildi. Bu teknolojinin gelecekte çok farklı alanlarda ve farklı malzemelerle kullanılabileceği düşünülüyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
21.11.2016 tarihli yazı 6446 kez okunmuştur.

Yırtıkları Kendi Başına Onarabiliyor

San Diego California Üniversitesi’nde bir grup mühendis, kendi kendini tamir edebilen elektronik cihazlar üretmek için manyetik bir mürekkep geliştirdi. Pil, sensör, giyilebilir teknoloji ürünleri ve tekstil tabanlı elektrik devreleri üretmek için kullanılabilen bu teknoloji 3 milimetre genişliğe kadar olan yırtıkları kendi başına onarabiliyor.



Geçmişte üretilen kendi kendini tamir eden materyallerin dışarıdan bir müdahale gerektirdiğini belirten ekip, manyetik mürekkebin böyle bir şeye ihtiyaç duymadığını, yırtık oluştuğu anda kendi kendine tamir işlemine başladığını belirtiyor. Bu deneyi, aynı noktadan devreyi 9 kez üst üste keserek tekrarlayan araştırmacılar her seferinde devrenin yeniden tamamlandığını gördü. Ayrıca devreyi dört farklı noktadan aynı anda kesen araştırmacılar, materyalin bu durumda da devreyi tamamlayabildiğini gördü.
 


►İlginizi Çekebilir: Kendi Kendini Onaran Plastik

Çalışmayı yürüten araştırmacılardan Amay Bandodkar “Etkileyici kendi kendini tamir özellikleri olan, ucuz ve kolay bulunabilen materyallerle üretilebilen bir akıllı sistem geliştirmek istedik.” diyor. Mürekkebin içine neodimyum parçacıkları yerleştiren araştırmacılar, bu parçacıkların kendi boyutundan çok daha büyük bir manyetik alanı olmasından faydalandı. Böylece milimetrelerce genişlikte boşluktan bile devrenin kapatılması sağlandı.
 

 

Gelecekte Farklı Bileşenlerde Kullanılabilir

Bu parçacıkların elektik iletebilmesi ve ucuz olması da ekibin tercih etmesinin diğer sebepleri. Ancak bu maddenin elektrokimyasal özelliklerinin yeterli olmaması sebebiyle sensör gibi elektrokimyasal cihazlarda kullanımı zorlaşıyor. Araştırmacılar bu duruma çözüm olarak mürekkebe biraz da karbon karası ekledi. Bu madde pil ve sensör yapımında da sıkça kullanılıyor.

Bir başka sorun ise mikro parçacıkların manyetik alanlarının birbirini nötrlemesi. Bu da malzemenin birleşme özelliğini ortadan kaldırıyor. Buna çözüm olarak araştırmacılar, yazdırma işlemini mevcut bir manyetik alanda yapmaya karar verdi. Böylece her parçacığın sürekli olarak manyetik özelliklerini barındırması ve kesildiği zaman birbirine doğru çekilmesi sağlandı.

 


►İlginizi Çekebilir: Neodimyum Mıknatıs Nedir?

Gelecekte bu teknolojinin farklı mürekkepler ve farklı bileşenlerle de oluşturulabileceği ve çok geniş bir kullanım alanına sahip olacağı düşünülüyor. Ekip ayrıca bu teknolojiyi silikon üzerinde denemeden önce bilgisayar üzerinde simülasyonlar yürütmeyi planlıyor.

Kaynak:


jacobsschool.ucsd.edu
theverge
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.