Maddeleri Ultrasonik Cihazlarla 3 Boyutlu Hareket Ettirin
Ultrasonik cihazların ürettiği ses dalgalarıyla nesneleri artık 3 boyutlu olarak hareket ettirmek mümkün. Tokyo Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı yaptığı çalışmalarda yeterli enerji ve uygun koşullarda materyalleri boşlukta hareket ettirmeyi başardı. Detaylar haberimizde.
05.01.2014 tarihli yazı 7749 kez okunmuştur.
İlk defa bu videoyu izlemeden önce bazı güçlerin bulunduğumuz alanda görünmez de olsa varlığını zaten kabul etmiş biri olabilirsiniz. Havada yürüyen insanlar gibi. Bu düşünceler bir yana, Tokyo Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı, kimi maddeleri havaya kaldırıp özgürce hareket ettirebilmeyi (uzay boşluğunda gibi), ses dalgalarını kullanarak yaptıkları araştırmalarla başardılar. Yeterli enerji ve uygun koşullardaki bu yeni teknikle bir şeyi hareket ettirmek artık mümkün olacak.

Videoda göreceğiniz havadaki maddeler kesinlikle zemin özelliğinden değil ultrasonik cihazlar sayesinde asılı kalmaktadır. Maddeler şu an için sabit bir eksen üzerinde yukarı-aşağı, yana olacak şekilde hareket edebiliyorlar.
Araştırmacı ekipten Yoichi Ochiai, Takayuki Hoshi ve Jun Rekimoto, nesneleri 3 boyutlu olarak uzayda hareket edebileceğini şu şekilde açıklıyorlar;
"Bizim manipülasyon sistemimiz iki orjinal özelliğe sahip. Ultrasound dalgaların yönü keyfi olduğu için kendi merkezine doğru etki eden kuvvet olarak da kullanılabiliyor. Diğer bir özelliği ise bölgesel dalganın rastgele bir pozisyonda elde edildiğidir. Böylece zıt ve ultrasonik aşamalı dizilerle üç boyutlu taşıma sağlanabiliyor. Deneysel olarak doğruladığımız materyallerle bu methodları manipüle edebiliyoruz."

► İlginizi Çekebilir : MIT İnteraftif Bir Ekran Teknolojisine İmza Attı
Makine 3D dalganın odak noktasını oluşturuyor. Daha sonra kullanıcı kendi isteğine göre dalganın şeklini değiştirerek hareket ettiriyor. Bu tekniği değişik malzemelerle geniş bir yelpazede deneyebilirsiniz. Hayatımızda deneyler sırasında insan elinin kullanıldığı ortamda daima aksaklıklar, hatalar olmuştur. Belki de bu yöntemle çalışmalarımıza daha hassas müdahele edebileceğiz.

Aslında şöyle geniş bir perspektifle olaya bakarsak, önceden sadece hayal ettiğimiz her şey adım adım gerçekleşiyor. İlerleyen zamanlarda yeterli enerji olduğu takdirde bir cismi potansiyel olarak dokunmadan havaya kaldırıp, istediğimiz yönde hareket ettirebileceğiz... Gelecek gerçekten heyecanlı bir hal almaya başlıyor.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kaynak:
►techbeat
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.