elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kirli Su Arıtmada Nanomalzeme Teknolojisi

Nanomalzeme kullanımı günden güne artarken, yeni kullanım alanları da genişlik kazanmakta. Kirli su arıtmada yeni bir yöntem keşfetmiş olan Washington Üniversitesi araştırmacılarının biofoam yapılı yeni arıtıcısı ile temiz su elde etmek artık daha basit. Biofam’ın ayrıntılarını haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
05.08.2016 tarihli yazı 8365 kez okunmuştur.
Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından grafen oksit kullanılarak kirli suyu içme suyuna çeviren bir yöntem bulundu. Bu yöntemin özellikle temiz su sorunu yaşanan bölgeler düşünüldüğünde küresel ölçekte büyük etki oluşturulacağı kesin. Uygulamalı mühendislik bölümünde Doçent olan Srikanth Singamaneni: “Hindistan için taze ve temiz su bulmak için mümkün olacak bir proje olduğunu” belirtti.
 


►İlginizi Çekebilir: Kirli Sudan Elektrik Üretildi

Selüloz üreten bakteri ile grafen oksit iki katmanlı olacak şekilde bir araya getiriliyor. Venano boyutlu selüloz bakterilerin mükemmel bir su tutma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Işık emme kapasitesi yüksek olan grafen oksit üst katmanı, alt katmansa selüloz bakterilerden oluşur.  Buharlaşma su yüzeyinde meydana geldiği için grafen üst katmanda yer alır. Grafen üzerine düşen ışığı, ısıya dönüştürür. Kayıpları önlemek adına selüloz bakteriler kullanılır.
 

Grafen kısmında meydana gelen buharlaşma ile ortaya çıkan tatlı su üst tabakaya geçer. İstiridye içinde gelişen inciye benzetilen bu olay ile temiz su elde edilebilir. Kültür ortamında üretilen selüloz bakterilere grafen oksit eklenerek biofoam bir yapı yani süngerimsi bir şekil oluşturulur. Bu yapı ile su artırma ve tuzdan arındırma işlemi için uygun ve son derece ucuzdur. Ebat sınırlaması olmadan istenilen boyutlarda üretilebilir.
 

Su içindeki diğer kirleticileri imha etme oranı yüksek malzemelerde nano yapılarda bu süngerimsi yapıya eklenerek kullanılabilir. Böylece daha temiz bir içme suyu elde edilebilir.


Kaynak:
 

Sciencedaily
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.