elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Işık ile Kendini Temizleyebilen Kumaşlar

Keşfedilen teknoloji sayesinde geliştirilmiş nano kumaşlar leke ve kirleri kendiliğinden temizleyebilecek ve bunun için giysilerimizi sadece lamba veya güneş ışığı altında bekletmemiz yeterli. Işık ile kendini temizleyebilen kumaşların ayrıntıları haberimizde.



A- A+
17.04.2016 tarihli yazı 6425 kez okunmuştur.
Öncü nanoteknoloji araştırmalarının,kumaşlara uygulanması ilekumaşa nüfus etmiş organik maddeler, geliştirilen bakır-gümüş tabanlı nano yapılar sayesinde ışık altında bekletilerek çözülebilecek. Bir parça güneş ışığı demeti ve tüm çamaşırlarınızın temizliğinde yeterli olacak.
 



İlginizi Çekebilir: Nanoteknolojiye Giriş

 
Avusturalya Melbourne RMIT Üniversitesinin araştırmacıları, yeni tür ucuz ve verimli gümüş-bakır tabanlı özel nano yapılar geliştirdiler. Bu yapılar kumaşlar üzerine uygulandıktan sonra ışık altındayken kumaş üzerindeki organik yapılarınparçalanmasını sağlamakta. Yeni teknoloji kendiliğinden temizlenen kumaşların öncülüğünü yapıyor, ışık kaynağı olarak direk güneş ışığı kullanılabildiği gibi lamba aydınlatması da yeterli olmakta.
 

 
Gümüş, bakır solüsyonunu kumaş üstüne kaplama süreci: 1- ilk aşamada kumaş kalay ile hassaslaştırılıyor. 2- Kumaş Paladyum çekirdeklerine maruz bırakılıyor. 3- Metalik bakırın ve nano parçacıkların pamuklu kumaş üzerinde gelişimi sağlanıyor.
 
İlginizi Çekebilir: İplik Üretiminde Devrim


Nano yapılar ışık emilimi yapmaya başladığında, sahip oldukları enerjiyi elektron yayarak iletiyorlar. Plazmonrezonans etkisi ile yayılan “sıcak elektronlar” yaydıkları tutuşturucu enerji sayesinde organik maddelerin çözünmesini sağlıyorlar. RMIT Üniversitesi takımı şimdilik nano yapıların kumaşlar üzerine uygulanması için kumaşların birkaç farklı solüsyona batırılarak bekletilmesi tekniğini kullanıyor. Işığa maruz bırakılan materyal altı dakikadan az bir sürede kendiliğinden temizlenebiliyor. Araştırmacılar için asıl zor olan konu bu ürünü laboratuvardan dışarı çıkarıp endüstriyel üretime ve her türlü kumaşa uygulanabilir hale getirmek.
 
Kaynak:


kurzweilai.net
sciencedaily.com
rmit.edu.au
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.