elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Serinleten Kumaş Geliştirildi

Stanford mühendisleri bu sefer tekstil alanına yoğunlaşarak, giyildiğinde vücudu serinleten, düşük maliyetli sentetik kumaş geliştirdi. Araştırmacılar bu yeni kumaşın kıyafetlerde kullanılmasıyla kullanıcıların ek bir soğutma sistemi kullanmadan serinleyebileceğini belirtiyor.



A- A+
03.10.2016 tarihli yazı 8908 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi’nde malzeme bilimi profesörü olan YiCui, eğer böyle bir kumaş kullanılırsa insanların işte, evde veya dış mekanda serinlemek için klima kullanmasına gerek kalmayacağını ve çok ciddi miktarda enerji tasarrufu yapılabileceğini söylüyor. Yapılan deneyler sonucunda bu yeni kumaşın insan vücut ısısını 2 santigrat derece düşürebildiği gözlendi.
 

 

Bu yeni kumaş vücut ısısını 2 şekilde düşürmeyi başarıyor;

1) Günümüzde bazı özel spor t-shirtlerde olduğu gibi teri ve buharı gözeneklerinden dışarı atıyor.

2) Geleneksel kumaşlardan farklı olarak vücudun infrared ışıma yoluyla vücut ısısının dışarı atılmasını sağlıyor. 

Prof. Shanhui Fan, vücudumuzdaki ısının %60’ının infarared ışınlarla vücudumuzdan atılması gerektiğini fakat kıyafetlerimizden dolayı bu ısıyı dışarı atamadığımızı ve sıcaklık basması olayının bu yüzden olduğunu söylüyor. Bu kumaşın kıyafetlerde kullanılması ile vücudumuzdaki ısının çok büyük oranını ışınım yoluyla vücudumuzdan dışarı atabileceğimizi ve hiç enerji harcamadan serinleyebileceğimizi söylüyor.

 

 
►İlginizi Çekebilir: İplik Üretiminde Devrim

Nanoteknolojinin bu gibi örneklerinin uygulamaya geçmesi bilim insanlarının söylediği gibi bir taraftan konfor sağlarken diğer taraftan enerji tasarrufu sağlayabilir.


 Serinleten kumaşın ayrıntıları için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 


Kaynak:

interestingengineering.com
Stanford.edu

Yazar: Burak Aydın

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.