Triboelektrik Teknolojili Tekstil Ürünleri Geliştirildi
Elektronik cihazların hayatımızda büyük bir önem barındırdığı bu dönemde giyilebilir teknoloji ürünleri oldukça dikkat çekiyor. Triboelektrik teknolojisinin tekstil ürünlerine uyarlanması sonucu basit ve oldukça kullanışlı güç kaynakları elde edildi.
18.09.2016 tarihli yazı 9469 kez okunmuştur.
Elektronik cihazların gelişmesiyle giyilebilir teknolojinin önem kazandığı bu günlerde, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı tarafından güneş, nem ve hareket algılayıcılarıyla enerji toplayabilen tekstil ürünleri geliştirildi. Triboelektrik mantığıyla çalışan bu ürünler birbiriyle sürtünen malzemelerin oluşturduğu elektrik yüklerini kullanır. Polimer liflerden oluşan tel şeklindeki güneş hücreleriyle birlikte triboelektrik nanojeneratörleri bir arada kullanıp tekstil ürünü oluşturmak için yün ipliklerle oluşturuldu.
Çalışmaları sürdüren ekipten Zhong Lin Wang’ın ilk yaptığı açıklamada, "hibrid gücün tekstil ürünlerinde kullanıldığında hafifçe esen rüzgârdan, güneşe kadar farklı kaynaklardan güç elde edebildiğini" belirtti. Tek bir kaynağa bağlı kalmamasının önemine vurgu yapan Wang oldukça geniş kullanım alanının olduğundan bahsediyor.
Ürün test amaçlı ufak bir parçasını araba camından bulutlu bir havada dalgalandırıldı ve umut verici sonuçlar elde edildi. 4x5 cm ölçülerindeki parça güneş ışığı ve hareket altında gerçekleştirilen testinde birkaç dakika içerisinde 2 Volt ve 2 milifarad kapasitörün şarjı gerçekleştirildi. Diğer giyilebilir güç kaynakları kadar etkili olmayabilir fakat ufak enerji gereksinimi olan elektronik cihazlar için ideal bir sonuç olarak gözlemleniyor. Aynı anda farklı kaynaklardan güç elde etmenin yanı sıra, malzemelerin esnek, nefes alabilen, hafif olması kullanılabilirliğini arttırıyor. Çadır, perde, bayrak ve birçok tekstil ürününe uygun olarak geliştirilebilir. Yapısının bu kadar basit ve ucuz olması da kullanım alanlarını arttıran bir diğer faktör.
Wang’ın söylemlerine göre tekstil ürünlerin temel taşı ucuz ve çevre dostu olması için kullanımı yaygınlaşan polimer malzemelerden faydalanılmış ve elektrotlarında düşük maliyetli üretimi büyük ölçekli üretimleri kolaylaştıracaktır. Araştırmacıların bir sonraki aşaması ise üretilen ürünlerin dayanıklılığını arttırmak, nemden ve dış etkenlerden korunaklı hale getirmek olacaktır.
Kaynak
►newatlas
►motherboard.vice.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.